Радио Франс Интернационал - България СДС гласува за Софиянски

Данък печалба пада на 19.5 на сто

Веско полетя като Хари Потър и умря

Слънцето се разгневи

СДС ще гласува за Софиянски, огласява Труд призива на синята лидерка и на НИС на СДС след едночасовата среща с кандидат-кмета на “Раковски”, 134. Надежда и Петър Стоянов дадоха рамо на Софиянски, приглася и Новинар. Сини фенове посрещнаха кмета с “У-у”, “Предател” и “Помияр” и го изпратиха с “Единство”, подчертава 24 часа.
Мощен десен фронт се възправя срещу левия кандидат за столичен кмет, обявява вестник Сега. Зад този фронт, както обяснява изданието, стоят шефовете на СДС и жълти депутати, които заявиха, че подкрепят за балотажа в неделя Стефан Софиянски, допълва изданието.
За да получи рамо от сините обаче, бившият им съпартиец се отрече от царя-премиер, макар и с половин уста - само заради политиката на правителството към местната власт, изтъква вестник Сега.
Вестникът добавя и коментара на опонента на Софиянски Стоян Александров, който предрича, че с хамелеонството си Софиянски върви към загуба на вота.
Софиянски печели само с масова подкрепа от СДС, подчертава казаното от Филип Димитров 24 часа.
Срещу подкрепата си сините поискаха от Софиянски да приеме четири условия, отбелязва Труд: да промени стила си на управление, да признае, че са необходими предсрочни избори, и да обещае, че мнозинството в новия Столичен общински съвет няма да включва БСП и НДСВ, изброява вестникът, като уточнява, че така новото дясно мнозинство ще наброява 38 души от общо 61.
Естественият избор между кандидата на БСП и Стефан Софиянски е в полза на Софиянски – това бяха последните думи от изявлението на Надежда Михайлова след срещата й с кандидата на ССД, посочва Монитор.
Малко по-различно прозвучаха обаче изводите на самия Софиянски, който при излизането си от "Раковски" 134 също направи изявление, отбелязва Дневник. Първо, Софиянски говори за постигнато съгласие по повдигнатите въпроси, а не за приемане на условия. Освен това той спомена за предсрочни избори в различен контекст от този в изявлението на Михайлова, отбелязва изданието.
"Ако централната власт не промени отношението си към местното самоуправление, са възможни предсрочни избори", каза столичният кмет.
Иначе, посочва Дневник, Софиянски приветства формирането на новото мнозинство в общинския съвет от 38 души съветници от СДС, ССД и коалицията "Гергьовден" - БЗНС-НС и Демократическата партия.
Урокът е, че няма малки и големи партии, а партньори, обявява своя извод от политическата игра Любен Дилов-син в интервю за Дневник.
След като Надежда заяви, че ще го подкрепи на балотажа, Софиянски отряза НДСВ, прави своя извод 24 часа. Жълтите са в смут, обявява Стандарт. Царски депутати вкупом обявиха вчера, че са за Софиянски.
В същото време партийният зам.-шеф Пламен Панайотов преговаря днес с колегата си от БСП Румен Овчаров.
Междувременно Симеон Сакскобургготски съобщи, че вчера е разговарял с Ахмед Доган за балотаж, но отказа подробности, отразява настроенията в жълтите редици вестник Стандарт. Премиерът не иска да говори за вота в София, подчертава Труд. На въпрос на изданието “Г-н премиер, има ли вариант да не подкрепите никого на изборите в София? Отговорът е въпросителен “Защо? Защо има такива варианти?”
Той отказа да коментира решението на ДПС да подкрепи Стоян Александров, добавя Труд.
Доган е победителят в тези избори, заявява в интервю пред Труд Иван Маразов. Защото той успя да мобилизира собствения си електорат и да направи крачка към претенцията на ДПС да не е етническа, а национална партия, аргументира се преподавателят по история.

Труд набляга и на добрите, както ги нарича вестникът, новини от правителството. Данък печалба пада на 19,5 на сто догодина. От 2005 година ставката става само 15 на сто.
Новина обяви лично премиерът в специално тв обръщение, изтъква изданието. Продължаваме процеса на устойчиво развитие на България, обясни Симеон, извежда същността на заявеното от премиера Дневник.
Изданието коментира, че от много време насам това е първата по същество “дясна мярка” на кабинета.
Хазната развързва кесията за здравеопазване и образование догодина, допълва добрите новини Труд. Вдигат най-много парите за здраве и образование, изтъква и Стандарт.
Необлагаемият минимум остава 110 лв., информира Сега. Заради вдигането на тавана на пенсиите до 420 лв., кабинетът се отказва от ангажимента да направи необлагаемия минимум 120 лв. и да свали ставката за облагане на най-ниските доходи от 15 на 12%, допълва вестникът.
Вече скроеният от правителството разчет на държавата за догодина вече няма да се променя, изяснява Монитор.

Вестниците обаче се шокирани от трагедията с четвъртокласника Веско Сираков. Силно емоционалното дете е скочило от покрива на 7-етажния комбинат в град Лъки, след като учителката поискала от провинилите се момчета в класа сами да си измислят наказанията, отбелязва вестник Виж.
“Аз съм Хари Потър!”- каза Веско и полетя. Под това заглавие 24 часа пише за трагедията.
Няма виновни, децата ни живеят в нереалния свят на електронни игри и Интернет, плаче пред часовия вестник съкрушеният баща.
Според хлапетата от училище, момчето се уплашило, че трябва да покаже на родителите писмо за лошо поведение и затова предприело фаталния скок, разкрива Стандарт.
Затова е образувано предварително следствие за убийство, допълва вестникът.

Вестник Виж е впечатлен от откривателя на безкръвните операции. Френският професор Ив Ловард оперира шестима българи с току що прекарани тежки инфаркти в Трета градска болница. Френското светило в медицината демонстрира най-новите техники в съвременното лечение на сърдечните болести пред водещи български хирурзи, пише Виж. Последиците са, че прекаралите инфаркт стават на крака от операционната маса, изтъква вестникът.
Как точно става това, можете да разберете в специалното интервю с проф. Ловард за РФИ, което ще можете да чуете в пилотното издание на предаването “Тет-а-тет” в неделя от 9.30 часа.

Слънцето атакува хората с болни сърца, продължа темата за магнитните бури 24 часа. Вчерашният магнитен удар е със сила 9-та степен и ще ни люлее 24 часа, пише изданието. Щети за милиарди долари. И влошено здраве –за милиони. Тези изненади ни предлага Слънцето, отбелязва Стандарт.
Главоболие, безсъние, отпадналост, сърдечни проблеми и резки промени в кръвното налягане са най-честите оплаквания, посочва изданието. Място за паника обаче няма, успокоява Труд. Просто обърнете повече внимание на здравето си тези дни, съветва изданието.