Радио Франс Интернационал - България Социолозите: В София всичко е възможно

Има сделка за новия Столичен съвет

Депутатите не си казват имотите

Два дни преди втория кръг на изборите вестниците се опитват да намерят отговор на въпроса какво всъщност стои зад вота. Развръзката за кметското място в София се оказва пълна загадка за водещите социологически агенции, пише Дневник.
На балотажите класика – сини срещу червени, смята Труд. Като флирт по време на избори, определя Труд вчерашните политически совалки напред - назад. Първо, отбелязва вестникът, зам.шефът на соцпартията Румен Овчаров стана говорител на царската партия след като постоя на “Дондуков”, 1 30 минути със зам.шефовете на жълтите Пламен Панайотов, Николай Свинаров и Даниел Вълчев. И БСП, и НДСВ смятат, че избирателите, които са подкрепили левицата и НДСВ могат сами да решат за кого да гласуват, каза Овчаров, отбелязва Труд.
Минути по-късно Свинаров опроверга Овчаров. Жълтите щели да вземат решение кого да подкрепят днес на заседание на Политическия съвет, допълва вестникът. Овчаров каза, че с НДСВ са се обединили около мнението, че вторият тур е мажоритарен избор, а не политически пазарлък, съобщава Стандарт. Така той потвърди, че не е договорил подкрепа от жълтите за червения кандидат Стоян Александров, посочва изданието.
Междувременно, пише Труд, Обединеният блок на труда застана зад кандидатурата на Стоян Александров.
Софиянски обаче също получи подкрепа от нови формации.

Овчаров видя сделка между Стефан и Надежда, изтъква 24 часа заявеното от столичния лидер на БСП. Има сделка за новия столичен съвет, категоричен е и Монитор. Според изданието Надежда и Софиянски договорили разпределението на районните кметства и общинските фирми. Владимир Кисьов ще е новият шеф на СОС, към договорката между СДС, ССД и “Гергьовден” били приобщени и четирима от червената група, допълва Монитор.
“Ако Овчаров знае кой ще оглави СОС, аз не знам”, коментира пред Труд Владимир Кисьов. Той не отрече, че името му е споменавано за шеф на СОС, но разговори тепърва щели да се водят, посочва изданието и допълва – според него имало логика той да оглави съвета, тъй като десните ще имат мнозинство, а той бил втори в листата след Надежда Михайлова.
СДС и БСП в коалиция преди балотажа в неделя в Свиленград, обявява в заглавие 24 часа. Репортери на вестника установили, че синьо-червени коалиции се правят спешно часове преди балотажа в неделя. Неуспял кандидат на СДС се включи в изборната надпревара за втория тур на страната на колегата си от БСП в Свиленград и така заформя изумителна коалиция.
Завчера, отбелязва часовият вестник, останалият на второ място след първия вот с 25,1 на сто кандидат на социалистите и отпадналият фаворит на сините д-р Недялко Апостолов агитираха заедно в ромската махала.
Оказа се, че случаят не е единствен. СДС подкрепя кмет на БСП в Сухиндол. Надежда се кара, съобщава вестник Сега. Михайлова заяви категорично, че не подкрепя това споразумение. “По случая в Сухиндол ще бъдат предприети конкретни мерки”, цитира изданието казаното от синята лидерка.
Надежда спря сделка с БСП, като отмени споразумение на синята организация в Сухиндол с БСП, изпреварва с информация по случая Стандарт.
Предизборните небивалици стигнаха своите върхове, пише 24 часа. Врачанският вестник “Шанс експрес” излезе с 2 първи страници и предизвика смут у читателите си, които се чудеха как да обърнат и да прочетат вестника. Както обяснява 24 часа, журналистическият екип прибегнал до този трик, след като и двамата кандидат-кметове за балотажа в неделя си поръчали и платили предизборна агитация за един и същи ден и все на челна страница. За да не скърши хатъра на клиентите си, вестникът избрал нетрадиционно решение, допълва 24 часа. <п>Депутатите обаче не си казват имотите, алармира вестникът. 34 депутати и петима министри не са обявили своите доходи и имоти като не са внесли декларации, както изисква Законът за публичност на имуществото на висшите чиновници, огласява изданието съобщението на Сметната палата. 94 от елита не обявиха имоти, коли и влогове, разкрива 24 часа.
“От много работа забравих”, оправдава се пред вестника енергийният министър Милко Ковачев.
“Забравих” е извинението пред Новинар на Станимир Илчев.
Законът не предвижда санкции и затова е само прах в очите на хората и дъвка за медиите, заяви Михаил Миков от БСП, който е в черния списък, изтъква казаното Новинар.
“Да се отзовават депутати” - предлага пред 24 часа шефът на Сметната палата Георги Николов.
Ако данъчните решат, още днес могат да обявят на търг и да продадат къщата на Стоичков, тъй като двата им акта за дължими данъци от Камата вече са в сила. Ще бъде данъчна агресия, ако престъпят към изпълнение, оплаква се пред вестника адвокатът на Стоичков.

Ще се случи, лансира своята инициатива за повече толерантност часовият вестник – Левски и ЦСКА срещу омразата, от 16 часа на стадион “Георги Аспарухов”.

Дяволи правят купон за Хелоуин или Вси светии, съобщава накрая Стандарт като напомня, че американо-ирландският празник бързо намери почва у нас. На този ден най-радостни са децата. Без значение в коя църква са кръстени. Или въобще дали са християни. Защото имат възможността да превърнат нощта срещу празника в най-веселия празник, заключава изданието.