Радио Франс Интернационал - България След изборите: Кой всъщност управлява гражданите? - 10 червени, 9 сини и 2-ма жълти кметове в областните центрове

Намериха отвлечената дъщеря на кмета на Велинград

НАТО: Уволнете руските агенти

След изборите – равносметката. Това основно прави днешната преса. За целта “24 часа” започва пресмятането не през спечелилите кандидати на партийни листи, от това “кой колко души управлява в 27-те областни центрове”.
Сметката показва, че със “сини управи” (както личи от диаграмите) са 15,1 % от гражданите (или 1 187 100), със светлосини (тоест хората на Софиянски) – 14,9 %, БСП ще ръководи съдбините на 13,5 % от гражданите, а независими ще ръководят 6,7 % от гражданите (или 530 000) души.
Що се отнася до управляващите от НДСВ, на общинско ниво те имат контрол над 2,2 % от гражданите, а ДПС – 0,89 %.
Партиите ударно броят кметовете си, за да кажат кой води, пише “Труд”. След което се връща към изявления от изборната нощ, в която всички са първи. НДСВ твърдят, че са първи, но с Доган. СДС, след победата на Софиянски в София, тържествуват, че спряха левицата в пътя й към властта. Сергей Станишев и на втория тур продължи да твърди, че левицата е спечелила надпреварата, ала призна, че най-неочаквано са загубили червени крепости заради вътрешни проблеми и лични амбиции. ДПС пък се обяви за втора политическа сила.
“10 червени, 9 сини, 2 жълти кметове на областни центрове” – така очертава картината “Новинар”. След което търси по-безпристрастната, тоест външна гледна точка. Според световните медии, констатира “Новинар”, “десницата се съвзема”. Това отбелязва елзаският вестник “Дерниер нувел д Алзас”. Десницата спря завръщането на бившите комунисти на власт е краткият коментар на “Франс прес”. Същият акцент поставя и испанската Еуропа прес.
И накрая, “Новинар” особено набляга на анализа на РФИ, според който “страхът от връщането на комунистите е дал преимущество на десноцентристките партии”.
И още: “Не може да се говори за нова десница в България, тъй като управляващото НДСВ продължава да бъде критикувано от консерваторите от СДС, които отсега говорят за предсрочни избори напролет” – оценката е на РФИ, цитирана в днешния брой на в. “Новинар”.
“Новата десница се сби за районните кметове в София” – твърди “Дневник”. И разказва, че Любен Дилов-син вече е размахал пръст на Софиянски, но Надежда Михайлова засега балансира.
Една пета от народа практически хариза кметската власт – отбелязва “Монитор”. И се аргументира с твърдението, че повечето кметове са избрани с под 20 % от гласовете. Само Дора Янкова в Смолян е избрана с 32 % от хората в Смолян, най-тежко е положението в Бургас, Пловдив и Добрич, където Йоан Костадинов, Иван Чомаков и Детелина Николова имат около 16 % подкрепа.

А в същото време, пише в. “Виж”, градоначалникът на Кербала (Ирак) ще идва да се учи от нас на местно самоуправление. Той и пристигнал вчера у нас по покана на Атлантическия клуб.

Най-големият резултат от изборите 2003 г. е, че престана да действа правилото на Бай Ганьо – магаре да е, щом е наше магаре – настоява социологът проф. Петър-Емил Митев пред “Труд”. И дава пример с Варна, която е гласувала синьо, но не е избрала синия кандидат-кмет. Личните качества придобиват доминиращо значение е изводът на проф. Петър-Емил Митев.
Бургас е най-знаковият провал на БСП – твърди политологът Димитър Димитров пред “Новинар”. И разпределя добрите новини вдясно и вляво така: десницата се оказа солидно представена в 5 от 10-те най-големи града. И имаше няколко приятни изненади като Ямбол, Перник и Търново.
БСП взе много общински съветници, но надцени възможностите си и допусна вътрешни конфликти да пропилеят шансовете си за много добро представяне.
“Всички спечелиха, но и загубиха на изборите. Двуполюсният модел се втвърди” е заключението на политолога Васил Гарнизов в “Стандарт”.

Средният бизнес победи на изборите - е оценката на “24 часа”. Аргументите – вече виждаме значими регионални конгломерати, които излязоха на светло и взеха властта. Типичен пример, смята “24 часа” е Фидел Беев, новият кмет на Свиленград. Преди да поиска политическата власт, припомня изданието, той с баща си брат си беше взел икономическата в региона, доколкото всичко от Цигов чарк до Пазарджик е на Бееви.
Ужасяващото отвличане на дъщеря му, пише часовият вестник, показа и какви огромни интереси са набъркани около властта.
Темата с отвлечената дъщеря е също събитие номер едно в пресата.
“Откриха отвлечената Деси. Жива е” – с огромни букви отбелязва “Труд”. И подчертава – това стана след 6 дни търсене и неизвестност. “24 часа” подчертава, че отвлечената Деси сама се обадила на бащи си от своя дом в Княжево. “Оставиха ме наблизо. Държаха ме с шал на главата и се ориентирах по Витоша. Колата на похитителите беше тъмна” – цитира “24 часа” думи на момичето.
Според в. “Виж” това е станало около 19 ч. снощи, но МВР не дава подробности.

Ала полицията си има нови проблеми, пише “Новинар”, показно разстреляха сараф в бюрото му в центъра на Сливен.

Софийският транспорт е пред спиране – отбелязва “Виж” и пише, че това ще е първият ангажимент на кмета Софиянски след преизбирането му.
“Ако държавата не си плати транспорта, той ще спре”, заканил се още в НДК в изборната нощ новият - стар градоначалник.

Премиерът поиска среща със Софиянски – извежда във возещото си заглавие “Стандарт”. Причината са сериозните обвинения, които столичният кмет отправи към управляващите в изборната нощ. Тогава той каза: По-голямо неразбиране към проблемите на местното самоуправление от това правителство никога не е имало – припомня “Стандарт”.

“Да си изметем къщичката след изборите” – зове “Труд” в редакционния си коментар. Да изчистим първо плакатите, а после и мръсните улици. Ала, признава “Труд”, много трудно е да се изчисти държава, щом даже танкерът “Хан Аспарух”, който носи името на основателя на българската държава, замърси бургаския кв. “Крайморие”.

“Да си плюем на ръцете” - призовава и “Стандарт”, като дава любопитен пример за урок по толерантност. Или за това как ловешки оркестър с култовото име “Червените кхмери” направил серенада на току що спечелил изборите син градоначалник. Жест на музикантите, пише “Стандарт”, достоен за уважение.

“Новинар” пък е обезпокоен, че може би не сме достатъчно лоялни към бъдещите си натовски съюзници. И излиза със заглавието: “НАТО: уволнете руските агенти”. Информацията е дошла от американското сп. “Парейд”, където като потенциално несигурни съюзници освен България, са посочени Румъния, Словакия и Естония.

А след толкова много политически еквилибристики, “24 часа” решава да даде един челен пример. И го илюстрира със снимка на 46-годишния русенец Валентин Йосифов, успял да напъха себе си в стъклена кутия с размери 44 на 49 см. Оказва се, че няма нищо невъзможно за човека, пише “24 часа” И определя българина като “рекордьор по себенагъване”.