Радио Франс Интернационал - България От Брюксел много добри новини и една лоша – България е в пакет с Румъния

Отново публичен разстрел!

Закриват телевизия "ДЕН" за кефа на Доган

Ферхойген ни закла, лаконично обявява вестник Сега по повод годишния доклад на ЕК за България. България и изоставащата Румъния трябва да подпишат "общ договор" за влизане в ЕС. Така според Сега еврокомисарят Ферхойген нанесе жесток удар върху страната ни.
От Брюксел - много добри новини и една лоша, смята Дневник. България ще се движи в пакет с Румъния към Европейския съюз, но присъединяването на двете държави през 2007 г. вече е цел и на Брюксел, посочва Дневник. Това са основните моменти в стратегическия документ на Европейската комисия, с който са придружени огласените в сряда годишни доклади за напредъка на двете страни в процеса на интеграцията, пише вестникът.
Букурещ и София трябва да подпишат общ присъединителен договор най-късно до края на 2005 г., което означава, че водените от тях преговори за членство трябва да приключат преди тази дата, отбелязва посоченото в стратегията си Еврокомисията Дневник.
Пакетират ни с Румъния за ЕС, отбелязва 24 часа. Евросъюзът върза София за Букурещ добавя и своя коментира Труд. И досега двете страни вървяха в тандем, но Брюксел твърдеше, че приемането ще става по принципа на изпълнението на критериите на съответната страна, припомня вестникът. Труд смята, че след като годишният доклад за България е положителен, вече е ясно, че решението за Букурещ е реверанс на Евросъюза към Румъния.
Северната ни съседка досега е затворила само 20 от общо 30 преговорни глави, а ние вече 26, изтъква Новинар.
Ще искаме ревизия на чифта с Букурещ. Под това заглавие 24 часа помества коментара на правителствения говорител Димитър Цонев. Според него, ако Румъния не успее да затвори оставащите й 10 преговорни глави следващата година, нашите екипи за преговори с ЕС ще поискат ревизия по отношение на пакетното придвижване на двете страни, пише 24 часа.
Докладът е хубав за нас, та чак скучноват. Констатациите в него не ни притеснят, допълва часовият вестник и успокоението на министъра по европейските въпроси Меглена Кунева.
Отлага влизането ни заради Хърватия, смята Монитор. България и Румъния няма да влязат в ЕС през 2007, както е обявено, а две години по-късно, когато най-вероятно Хърватия ще бъде готова за членство, цитира изданието докладчика на Европейския парламент за Балканите Дорис Пак.
Европа се отлага с една година, обявява на първа страница и Стандарт.

Европа категорично заяви, че чака да затворим АЕЦ "Козлодуй". Това е вписано в редовния доклад на Еврокомисията за България за 2003 г. Темата е посочена изрично и в стратегическия документ, където се предвиждат специални фондове от Европейския съюз за закриване на централата, посочва Стандарт. България трябва да продължи да спазва поетите си ангажименти за ядрената сигурност, особено ангажиментите си за затваряне на АЕЦ "Козлодуй", като гарантира високо ниво на ядрена безопасност на инсталациите, пише в доклада. В него няма и дума за партньорска проверка на централата. Брюксел категорично отчита, че в България действа пазарна икономика, отбелязва изданието.
“Не виждам какъв ви е проблемът”, подчертава 24 часа казаното от ръководителя на Делегацията на Европейската комисия Димитрис Куркулас. За никого не е тайна, че България е по-напреднала, казва шефът на делегацията. Защо се вглеждате само в Румъния. Всяка страна е оценявана сама за себе си. Ще прилагаме към България същите правила както към първите 10 страни, подчертава казаното от Димитрис Куркулас 24 часа.
Ще издържите на пазара в ЕС, но трябва още да поработите, обобщава казаното от Брюксел Стандарт.

Макар и централна темата за годишния доклад на ЕК се измества по първите страници от поредното показно убийство.
Отново публичен разстрел! подчертава в челното си заглавие Труд.
С автомат пред фитнес в София убиха поръчителя на взрива за аптекарката, съобщава 24 часа. Разстреляха Евгени Стефанов-Женята, дясната ръка на Поли Пантев, уточнява изданието.
Женята беше разстрелян около 8 часа пред очите на десетки свидетели. Килърите причакали Евгени Стефанов и бодигарда му пред фитнес-залата срещу Румънското посолство, свидетелства от мястото на престъплението вестник Виж.
Килърите са пратени заради 30-те милиона долара, завещани от убития на остров Аруба Поли Пантев, лансира своята версия за дръзкото убийство Монитор.
Според Новинар Женята искал да сложи ръка на канала за дрога от Турция.
Убитият е бил наблюдаван продължително време от службите на МВР, твърди пред Стандарт вътрешният министър. За МВР шефът версията е ясна и тя е разчистване на сметки, разкрива още Стандарт.

Монитор акцентира на враждата на Съвета за електронни медии към телевизия “Ден”. Закриват телевизия “Ден” за кефа на Доган, пише вестникът. ДПС натисна СЕМ да спре програмата, защото разпалвала етническа вражда, разкрива Монитор. Информацията за закриването, както отбелязва вестникът, е официално потвърдена и от зам. председателя на ДПС Емел Етем, която обяви, че движението е предприело мярката заради нарушаване на Конституцията.
Днес СЕМ се събира на заседание, за да реши дали да влезе в процедура по заличаване на регистрацията на програмата, разпространявана от “Юниън телевижън”.