Радио Франс Интернационал - България Бойко Борисов поиска президентска република

Как узряхме за първа поправка

Отнемат лиценза на телевизия "ДЕН"

Френски инвеститори ни заобикалят заради Румъния

Ген. Борисов поиска президентска република, обявяват днешните издания.
"Както е в САЩ и Франция", цитира го Дневник при поредното му телевизионно участие. Като се намират под една шапка, институциите работят по-добре, обясни главният секретар на МВР, в резултат на което цял ден вчера така наречените политици коментираха какво е искал да каже, прав ли е, къде бърка, тества ли се някакъв сценарий, има ли "обществени нагласи", пише Дневник.
Главсекът на МВР изненада председателя на парламента, отбелязва Монитор.
Депутати от управляващото мнозинство и опозицията вкупом обявиха, че са изненадани от идеята, допълва Стандарт.
Това е тема за Велико Народно събрание, извежда в заглавие отговорът на премиера Сакскобургготски вестник Виж.
Правосъдният министър да е главен прокурор, настоява генералът, продължава с предложенията на Бойко Борисов Стандарт.
По думите му държавата ни в момента прилича на автомобил без скоростна кутия. За да заработи по-ефективно правосъдната система в България, трябва правосъдният министър да е и главен прокурор, както е в САЩ.
Друга предложена от него стъпка, посочва Стандарт, е преминаването на следствието към МВР.
Борисов лансира и още една нова идея – представители на РДВР да участват в работата на местните парламенти, за да има координация между общинските управи и полицията в битката срещу престъпността.

Как узряхме за Първа поправка, преминава Труд към другата важна за пресата тема. От вчера свободното слово в България е с намордник, подчертава вестникът. Съветът за електронни медии се превърна в чрезвичаен комитет, налагайки изключително тежко наказание – отнемане лиценза на телевизия “Ден”. В нейно предаване са били изречени подстрекателства срещу турското население и един от неговите лидери. Независимо от това какво е прозвучавало в ефир, закриването на медии в командирски стил навява спомени за времена, които смятахме за безвъзвратно отминали, коментира Труд.
СЕМ създаде прецедент в демократичната ни история, изтъква на свой ред 24 часа. Съветът прие и декларация, с която предупреждава останалите оператори да пазят етническия мир, допълва изданието.
ДПС и шестима от СЕМ закриха тв “Ден” пише Монитор. Според главния редактор на телевизията Бойко Станкушев гласуването е изпълнение на политическа поръчка. Станкушев, отбелязва изданието, бе категоричен, че “Ден” няма да преустановява излъчването си, нито ще спира предаването “От телефон до микрофон”, което разгневи ДПС, докато магистратите не се произнесат, разкрива Монитор.
Изданието посочва, че председателят на съвета Райко Райков отказал да коментира взетото решение с аргумента, че вече е казал всичко необходимо.
“Закриването е символен акт за назидание на останалите. Каналът пак може да кандидатства, но под друго име” коментира за Труд членът на СЕМ Маргарита Пешева.
Никой от надзорниците не можа да си спомни конкретен цитат, с който предаването разпалва етническа вражда, изтъква Труд.

“Може да изостанете от Румъния” обявява 24 часа предупреждението, отправено от ръководителя на Делегацията на Европейската комисия у нас. “Румъния може да изостане в преговорния процес с ЕС, но това може да стане и с България” гласи отговорът на Димитрис Куркулас на въпроса как ще се отрази на България, ако Румъния не приключи преговорите до 2005 година. “Това обаче не означава, че се отказваме от основния принцип на индивидуалната оценка”, изтъква Куркулас.
Вчера, отбелязва часовият вестник, шефът на Делегацията на ЕК връчи в парламента годишния доклад за напредъка на България.
Премиерът държи да влезем с Румъния в Евросъюза, подчертава по темата Труд казаното от Сакскобургготски по време на съвместната пресконференция с Куркулас. Така шефът на правителството подкрепи заключението на Брюксел, че София и Букурещ трябва да подпишат общ присъединителен договор, заключава изданието.
Румъния ни бива да спъва българите за ЕС, отсякоха евродепутати, пише Стандарт.
Френски инвеститори ни заобикалят заради Румъния, допълва вестник Пари, като цитира вицепрезидентът на Българо-френския бизнесклуб на кръгла маса за икономическите връзки, организирана съвместно с РФИ - България. Северната ни съседка е предпочитана, защото е позната и има по-голям пазар. България губи от липса на реклама. Информацията за България в Париж е нула, посочва в специално интервю за Пари Стефан Делаие.
Накрая финансовият ежедневник завършва с очакването на министъра по европейските въпроси Меглена Кунева, която ще иска оперативна пътна карта за финал на преговорите ни с Брюксел. Брюксел ни чака на европейската гара, подчертава изданието.