RFI - България Взрив пред "Визаж" - идва нова гангстерска война

НДСВ - Национално движение за свобода и възход?

10 ноември - 14 години по-късно

Взрив пред "Визаж" последва боя в "Ескейп", обявява "Дневник". МВР свързва двата случая и убийството на Женята миналата сряда. Бойко Борисов прогнозира нови сблъсъци, полицията остана безсилна, допълва вестникът.
Десетки семейства останаха без прозорци заради поредния взрив в София. Взривиха кафене на Калканджиева. Според полицията има връзка между взрива пред кафенето на модната агенция и мелето в дискотека "Ескейп", допълва и "Монитор".
Взрив пред "Визаж", иде нова гангстерска война, прогнозира "Труд". А "24 часа" цитира предупреждението на участник в боя в "Ескейп" – “ще има трупове щом посегнаха на жените”.

И още стрелби в страната – Покушение срещу бивш командващ на флота, обявява "Виж" във водещото си заглавие. Стреляха по бивш командир на флота, допълва "Стандарт".Жена ранена при стрелба по автобуса от Варна за София, пояснява "Монитор". Стрелят по автобус от Варна за София, приглася "24 часа".

Паралелната държава, това е реалността на която ставаме свидетели според "Дневник". Едни и същи вилнеят 13 години като павиани, цитира "Труд" коментара на главния секретар на МВР Бойко Борисов. А иначе само в театъра още не се стреля, отбелязва "24 часа". Това било обаче нормално за първоначалното натрупване на капитала, което се случва вече 14 години у нас. И което носи всичката уродливост на процеса, изживян в Съединените щати през 20-те и 30-те години на миналия век. А иначе – който оцелее от куршумите и базуките на донатовския преходен период, ще може лично да го види и да разкаже на поколенията. А иначе – и Нострадамус да беше главсек на полицията, пак не би могъл да каже кога ще падне по гръб организираната престъпност, допълва "Труд".

Национално движение за свобода и възход. Това е предложението за новото название на НДСВ според депутата от новото време Мирослав Севлиевски. Или както обявява "Труд" във водещото си заглавие – Без името на Симеон в НДСВ. Без името на царя в НДСВ, пояснява "Виж".
На следващото заседание на политическия съвет на царистите, Севлиевски ще предложи партията вече да се нарича Национално движение за свобода и възход. Един от мотивите на нововремеца е, че през последните 2 години българската политика се въртяла все около дебата "За" или "Против" личността на премиера.

И към още промени или по-скоро отложени такива – Правителството без промени до Коледа, разкрива "24 часа". Вестникът се позовава на отлично информиран източник от НДСВ, според когото премиерът Сакскобургготски няма да прави промени в кабинета до Нова година, а след това щяло да има премиерски смени.
ДПС обаче засили атаките срещу министри, обявява вестникът. А "Монитор" цитира Юнал Лютфи, който заявява – Необходима е качествена промяна в правителството. ДПС си казаха и министерствата, коментира вестникът.

ССД пък се готви за избори – От януари ССД влиза в кампания за парламентарните избори, разкрива "24 часа". СДС пък да не се капсулира, обявява в интервю за "Труд" Надежда Михайлова. И допълва – “Само чрез партньорство между политическите сили вдясно може да бъде спряно настъплението на левицата към властта”.
Фалстарт заплашва обединеното управление на София, коментира обаче "Дневник". СДС и коалиция дадоха ултиматум на столичния кмет, Михайлова, Мозер и Дилов искат ревизия на общинските фирми, Софиянски прекрати пазарлъка със сините, допълва "Сега".

“България иска да се интегрира в Европейския съюз и НАТО, но за това трябва да покрие нужните критерии. А стигнахме до момент, в който се питаме дали можем да се доверим на България”, коментира шпионския скандал в интервю за "24 часа" немският депутат Маркус Мекел.
И отново цитат от същия вестник – “Не се надценявайте”, призовава шефът на Американския комитет за разширяване на НАТО Брус Джаксън. И допълва – “Много често някои държави преувеличават собственото си значение. Би било грешка ако се каже, че Румъния задържа България, това просто не е вярно”, допълва Брус Джаксън. И успокоението от Меглена Кунева, цитирана от "Виж" – Няма опасност за присъединяването ни към Европейския съюз.

10 ноември, 14 години по-късно. Или иначе казано – 10 ноември – време разделно, разказва в снимки събитията "Стандарт". Горчиво за 10 ноември!, както обявява "Труд". За 20-годишните обаче 10 ноември е някъде в каменната ера, населена от хора като симпатичното семейството Флинтстоун. А тогавашните ученици в прогимназията днес са депутати и министри. Нещата обаче тотално се объркаха.
Днешният 10 ноември обаче ще бъде честван като празник на свободното слово. Защото има предложение от съюза на издателите на вестници държавните институции да го обявяват за ден на свободата на словото, разкрива вестникът.