Радио Франс Интернационал - България В очакване на "освежаването" на властта

Нов разстрел в София

Половин заплата за болнични

Хиляди искат оставката на премиера

Властта е пред блокаж в очакване на "освежаването". Мълчанието на Симеон подхранва екстравагантни идеи от сферата на политическия инженеринг, обявява Дневник.
Политразводи при жълти и сини, обобщава ситуацията Труд.
Кошлуков: Бонев по става за министър. Новото време ще сваля хора от кабинета с вот, допълва 24 часа. Лидерът на клуб Новото време поиска Богомил Бонев отново да оглави вътрешното министерство. По негово време мутрите изчезнаха и той го направи със същите закони и полицаи, аргументирал се Кошлуков.
Когато престъпността излезе, значи има безвластие, категоричен е той в интервю за вестник Монитор. И допълва – “Николай Василев е просто посмешище. Където е отишъл на работа, всичките му назначения са шуробаджанашки”.
Проблемът не е толкова в личностите, които ръководят МВР, а в необходимостта от по-категорично реформиране на системата, заявява от своя страна военният министър Николай Свинаров, цитиран от 24 часа.
Той обаче изненадващо заяви, че до края на седмицата НДСВ ще обсъди исканите от ДПС и от жълти депутати промени в кабинета, допълва Труд.
Колкото до основните атакувани фигури и как те коментират критиките – Долорес Арсенова искала ведрина в очите на хората, а Валентин Церовски, той можа да коментира пред микрофоните на репортерите критиките на Кошлуков само така – “Кошлуков, ъ-ъ-ъ...такова...”, разкрива Виж.
Самият факт, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е развълнуван вече е многозначителен. Това му се случва винаги, когато правителственият кораб започне да потъва, отбелязва 24 часа. Защото такива резки амплитуди в поведението му, съпътствани с ексклузивни енигматични изявления се превърнаха отдавна в индикация, че нещата в изпълнителната власт не вървят добре.

Въпреки всичко случващо се обаче, въпреки местните избори и ескалацията на престъпността, последните резултатите на МБМД сочат, че полиция, Шулева и Велчев качват проценти на доверие, цитира данните 24 часа.
Полицията качва проценти на доверие, а всеки втори бяга от кръчма, ако види добре облечени и възпитани бизнесмени.

Събитията показват, че има защо – нов разстрел в София. Данкина, човек на Женята, убит с куршум в сърцето, обявява 24 часа.
Пак разстрел в София! Данкина покосен от автомат пред дома си, допълва Труд.

И през това време – Скандално! Търсят диско-арестанта Гиздов, ама го няма, обявява 24 часа. И допълва – диско-арестът е специфична форма на домашен арест, но само за добре облечени бизнесмени. Ами няма да влезем в Европейския съюз през 2007-ма година, нито по-късно и за това ще бъдат виновни диджеите в съдилищата. Но да не им се сърдим – поне ни веселят, заключава вестникът.

За останалите – при болнични – само половин заплата, обявява Виж. Министерският съвет оряза болничните с 30 на сто, изчислява Монитор. И допълва – така излиза, че хем ще сме болни, хем ще даваме пари за лекарства, хем ще си плащаме за гяволъка.
И реакцията - 20 хиляди викат: Симеон да си ходи! Улицата ще събори правителството, предупреди Кошлуков. Гладни миньори и учители събраха стотинки за билет до Мадрид, отбелязва Стандарт.
15 хиляди викаха “Оставка!”. Участници в митинга на КНСБ и КТ „Подкрепа” заплашиха с жива верига пред парламента на 20 ноември, допълва Дума.
И все пак, допълва Труд, коментирайки организацията на протестите, по-добре синдикатите да отидат в Италия, Франция или Гърция. И да видят техните протести. Конкретни, ясни и в крайна сметка – успешни.
Съвсем ли се е разпаднала държавата, или има още накъде да се разпада. Това е въпросът в България, смята Новинар.
Стотици полицаи вчера пазеха с кордон Царя от народа Му.
"Престъпното" послание, което се опитваха да му връчат, бе, че колкото и да не му се вярва на Височеството, българинът има право да боледува и няма логика, когато е болен, да му режат заплатата наполовина. 10 хиляди души, които напират да нахлуят в Министерския съвет, имаше само по времето на Виденов. Няколко месеца го съветваха да си ходи, после счупиха парламента и го изгониха. Интересно Сакскобургготски това ли чака, та толкова отлага неизбежния полет към Мадрид, заключава Новинар.
“Демокрация” си поискала пари от Чорни, продължава с разкрития около аферата с преведените от Майкъл Чорни пари за фондация “Демокрация” Труд.
“Може би в момента на получаване на паричния превод Костов и да не е знаел, че парите са преведени от мен, но след получаването им чрез един от моите сътрудници на Костов е било казано, че парите принадлежат на моята компания”, отбелязва от своя страна самият Чорни в интервю за 24 часа.