RFI - България Шушу-мушу във Варна: Симеон на четири очи с Нъстасе

СЕМ пуска телевизия "Ден"

5000 лева за бягство от училище

Парк де пренс - 10 години по-късно през погледа на Фредерик Гасман от RFI

Симеон на четири очи с Нъстасе, обявява "Стандарт". Румънският премиер е бил в София и е разговарял на четири очи със Симеон Сакскобургготски. Визитата е неофициална и се е състояла в резиденцията във Врана. Двамата премиери поддържат принципа за подписване на общ договор за присъединяване към Европейския съюз, цитира "Стандарт" уточнението на правителствената пресслужба.
Тайна среща между Симеон и румънския премиер за Европейския съюз, допълва и "Сега". Заговор във Врана между България и Румъния, категоричен е от своя страна "Новинар". Румънският премиер тайно у нас и Тайна среща във Врана, пригласят и "24 часа" и "Труд".
Защо обаче посещението бе крито и разбрахме за него няколко дни по-късно, пита "Новинар". Всъщност може би с Румъния се опитваме да обърнем дефекта от залепянето ни с Румъния като сиамски близнаци в ефект, допълва вестникът.

Общият път не може да е таен, категоричен е обаче "24 часа". Защото ако е хубава тази работа – защо се върши тайно? И толкова шум се вдигна за пакетираните на София с Букурещ, а сега изведнъж се закопчаваме взаимно, дори без да е имало дебати в парламента, както си му е редът. После иди доказвай, че си по-напреднал от северната съседка. Или искаме да се изравним в изоставането, допълва "24 часа". И какво ще донесе на страната ни това шушу-мушу във Врана, допълва и Труд. Е, вероятно ще сънуваме Европа, но не сами, а заедно с румънците, заключава вестникът.

Пътят към Европа обаче е осеян с банкноти, примамва финансовият министър Милен Велчев в анализ, публикуван в "24 часа". Като член на Европейския съюз, България ще получава около 1.9 милиарда лева годишно помощ от съюза, допълва финансовият министър. “Присъединяването ви ще бъде много добра крачка и за вас, и за цялата оставала част от Европа”, заявява от своя страна ви интервю за "Труд" главният секретар на Европейския културен парламент Карл Норман.

Междувременно в България – Министър Георги Петканов: Ще отнемем оръжието на групировките! Лейтенант застреля безработен пред дискотека. Гард уби боса си със 7 куршума – резюмира събитията от изминалия ден "Труд". А "Новинар" обобщава – още 2 трупа само за 24 часа.

Хората на Ахмед Доган против уволнението на Георги Петканов, продължава с разкритията около започналите още от миналата седмица призиви за освежаване на кабинета "Монитор". И допълва: кръг от “бизнесмени” иска главата на генерал Борисов. Голямото говорене за ремонт обаче се превърна в политически стереотип, според "Труд". И подобно на виенско колело, политиката ни извършва кръгови движения като всяко слизане по вертикала е съпроводено от възбудени писъци – Ремонт! Смяна! Оставки!. И сега настъпи поредното опищяване за ремонт в кабинета.
То така си му върви от началото. Но още през 2002 година, едва изкарал половин година на поста си, на премиера вече му додея от внушения за кадрови промени. И на репортерско подмятане: “Говори се за смяна на министри”, той ядно отвърна – “Постоянно се говори, бе”, припомня вестникът.

СЕМ пуска пак "Ден", обявява "24 часа". Следва обаче пояснението – предварителното изпълнение на решението ще бъде спряно до окончателното произнасяне на съда. “Да, ще ревизираме решението си”, цитира вестникът члена на СЕМ Райчо Райков. Причината съветът да промени драстичното си решение е разрасналото се обществено недоволство, както и фактът, че остави 80 души безработни.
Надзорниците ще разгледат днес и кабелната телевизия СКАТ. “Там са по-големите нарушения. Ако спрем и СКАТ обаче, ситуацията ще стане още по-тежка”, прогнозира Георги Лозанов.

Каква ще стане пък ситуацията след поредното решение на просветното министерство – родители на ученици ще плащат до 5000 лева глоба за бягства от клас, както разкрива във водещото си заглавие "Труд". До 5000 лева ще бъдат глобявани родителите, чиито деца редовно бягат от часовете в училище. Според правилника разрешения брой неизвинени отсъствия за една година е 15. След това започва серия от санкции, най-голямата от които е глобата.
Ами не се ли справи държавата с някой проблем и хоп – осмисля живота на поданиците си с нова безумна санкция, коментира "Труд". Ако глобата обаче родителите трупат например от надбавките за детски – ще им трябват почти 28 години, за да съберат парите, изчислява вестникът. И интересно колко трябва да плати държавата за своето неизвинено отсъствие, за това, че е абдикирала от проблемите на същото това образование, от което бягат и учениците, заключава вестникът.
И още едно решение – 12-ти клас без пролетна ваканция, обявява "Новинар". Абитуриентите няма да имат ваканция. По този начин щели да завършат в началото на май и да имат време да се подготвят за матурите. Нищо, че все още не е решено дали с висок успех ще може да се освобождава от тях или ще са задължителни, отбелязва вестникът.

Фредерик Гасман – френският коментатор, който още страда за гола на Костадинов, отбелязва "Дневник". Известният коментатор на "Радио Франс Ентернасионал" 10 години по-късно все още помни като на кинолента случилото се в 90-тата минута на "Парк де пренс", допълва вестникът.