RFI - България Борят престъпността с регистър и превенция

Дават "Софийски имоти" на прокурор

За България, ЕС и мулето...

Розите и розовото масло - начало на седмицата, посветена на България в европейски акценти

Петканов ще прави регистър на бандитите, разкрива във водещото си заглавие "24 часа". Стратегията на министъра за борба с престъпността предвиждала и защита на европарите от мафията. След като направи регистър на мафиотите, МВР ще иззема оръжието им. Това са част от мерките за борба с престъпността, които вътрешният министър Георги Петканов внесъл в Министерския съвет, допълва "24 часа". И предлага пълния текст на страниците си.
В него се вижда, че според министъра са били ограничени престъпния бизнес и проявите на организираните престъпни групи. Освен това значително са се стеснили техните територии и сфери на влияние, се казва още в документа.
Колкото до приоритетите, цели и задачи в противодействие на престъпността – точка първа гласи – Утвърждаване на превенцията като основен инструмент за ограничаване на криминогенните фактори.

Дават "Софийски имоти" на прокурор. 11-те терена в Южния парк се връщат на общината, отбелязва "Труд". Сделката на "Софийски имоти" да се развали, реши временната комисия, уточнява решението "Дневник". Михайлова при Симеон заради заплахите, допълва от своя страна "24 часа".
И две разкрития – Да, обадих се за "Софийски имоти", споделя пред вестника Младен Михалев-Маджо. СИК вече не съществува, не съм в приятелски отношения с Любомир Павлов, но не съм го заплашвал, допълва той.
Колкото до самия Павлов – Мафията брани сделката, отбелязва той в обширно интервю за "24 часа". От 1996 година тази фирма се занимава със скрита приватизация – защо я подкрепят Дилов-син и Тошко Добрев, допълва заплашваният от СИК банкер, както го нарича вестникът.

Доган - балканският Робин Худ, обявяват "Труд" и "24 часа" като цитират анализ на "Pойтерс". "Монитор" обаче извежда предупреждението във водещото си заглавие – Доган - заплаха за пътя ни към Европейския съюз. И допълва: "Ройтерс" цитира аналитици и чуждестранни дипломати в София, които изразили тревога от все по-голямата намеса на лидера на ДПС в националната политика, допълва "Монитор".
Еврошамар за формулата на ДПС, коментира анализът на "Ройтерс" вестник "Пари". И допълва - умението на Доган да взема, без да се натрапва, май стресна и партньорите навън. Доган е хамелеон, който може да говори на различни езици, цитира в своя подкрепа "Пари" определението на агенцията.

България изпадна в странната ситуация да е мулето, пуснато в европейския обор, точно когато атовете започнаха да се ритат. Така описва ситуацията на срещата в Брюксел през уикенда "24 часа". От една страна ние си получихме нашата добра новина. Има я разбира се цялата условност, че влизаме, ако сме готови. Получихме си обаче дати през 2005 година за подписване на договора и януари 2007 година за присъединяване към Европейския съюз.
Но от друга страна, Европа не успя да стане една, допълва вестникът. И единственото, което можем да отчетем, допълва вестникът, е, че се утвърждава традицията всеки клуб, в който влизаме да изпада в криза.
А иначе – един цитат от премиерът – “Аз съм повече от сигурен, че България ще влезе в Евросъюза през 2007 година. Ще бъдем навреме. Коловозът е там. Гарата е там. Влакът е композиран... Но трябва да се промени чипът в главата. Тогава наистина ще сме си взели целия багаж. Чипът – това са навиците”. Този цитат от интервю, дадено през ноември за АФП е само част от класацията The best of Simeon 2003, която прави днес "Труд". Класация на най-любопитните премиерски попадения, както ги нарича вестникът.

Раздават 13-та заплата на Министерския съвет, разкрива "24 часа".
Същевременно – Учители – без 13-та заплата, отбелязва "Труд". Тъй като бюджетът засега не бил заделил средства за такова заплащане, поради тази причина учителите можели да останат без 13-та заплата.
Освен това пък основното образование щяло да се дава в 10 клас, разкрива вестникът поредното предложение на Министерството на образованието.
Ами – учителите пак са последната дупка на кавала в държавните сметки. За чиновниците обаче пари ще има. Както и в непрокопсалите през годината висши ведомства – те също са спастрили нещо за ЧНГ, коментира "Труд". Но да не забравяме – в държавните сметки номер едно по право са учители и лекари. И пожеланието на вестника – да се множат образованите и здравите българи през 2004 година!

В целия свят трябва да стане нещо хубаво, за да стигне то и до нас. Ужасно е днешното време на политически страсти, на фанатизъм, споделя Райна Кабаиванска в интервю за "24 часа". И допълва – Като че ли на днешните политици и хора им трябва малко повече чувство за реалност и по-малко омраза. Със страшно много омраза се живее днес.

Днес започва седмицата на Европейски акценти, посветена на България, която се осъществява в сътрудничество с рубриката Европейки перспективи на вестник "Дневник". Днес в електронното издание на "Дневник" е публикуван и първият репортаж на РФИ – Розите и розовото масло.