RFI - България "Българската Коледа" събра над 1 милион лева за децата в нужда

Сняг блокира много селища в страната

Днес е Стефановден

1 089 726 лева – това е сумата, събрана по инициативата “Българската Коледа” за деца в нужда, информират на първа страница под главите си вестниците “24 часа” и “Труд”. Над 220 хиляди са постъпили по сметка, а останалите близо 870 хиляди от обажданията на общия телефон, предоставен от двата мобилни оператора и БТК.
“24 часа” обяснява къде ще отидат парите – най-напред за клиниката по детска нефрология и хемодиализа. Ще бъде изграден детски център по хемодиализа.
Помощ ще получи и отделението по онкохематология към катедрата по педиатрия и медицинска генетика в Пловдив, ще бъдат подпомогнати също и деца, нуждаещи се от сложни операции и скъпи лекарства.

Сняг блокира 170 селища, съобщава днес “Монитор” и допълва, че десетки семейства са изкарали Коледа на тъмно, студено и без вода, заради бялото бедствие.
“Стандарт” пък съобщава за скъсани жици, оставили стотици туристи в Пампорово 20 часа без ток. По тази причина те може би са прекарали празника по-романтично – на свещи, както научаваме от изданието.

“Труд” отбелязва забележителния факт, че изтрезвителите тази Коледа са останали като по чудо празни. На Бъдни вечер, в първия ден от Коледа и вчера медицинските им екипи нямали никаква работа. За сметка на това, хора с потрошени крайници са напълнили “Пирогов”.

“Монитор” предупреждава за опасността, която крият различните бомбички, пиратки и ракети, чиито канонади напоследък изпълват новогодишната нощ в цялата страна. Присаждането на откъснати пръсти е почни невъзможно, а белезите от бомбички остават за цял живот без намеса на пластичен хирург, предупреждават от страниците на вестника травматолозите.

“Обичам богатите хора!” – цитатът е от голямо интервю за “Труд” на проф. Александър Чирков и призовава да се сложи край на боричканията в обществото.

Същото издание публикува и специално интервю със световноизвестния тенор Лучано Павароти. “Не очаквах отново да стана баща”, казва великият певец и разказва за записите на последния му албум със съвременни популярни песни.

“Стандарт” посвещава цяла страница на Стефановден и отбелязва, че Свети Стефан е първият християнски мъченик.