RFI - България Човешка грешка е причина за смъртта в "Кремиковци"

Нови свидетелства и експертиза искат адвокатите в Либия

Само конференция може да реши въпроса за лидерството в СДС

След Кербала смърт и край София, гласи водещото заглавие на "Труд". Жив съм, бягам от "Кремиковци". Това се зарече вчера оцелелият при аварията в комбината Ивайло Стойков, допълва "24 часа".
Собствениците на "Кремиковци" се крият, констатира "Монитор". Изпълнителният директор Валентин Захариев и шефът на надзора Божко Бонев изключили телефоните си. Пред "Монитор" Александър Томов от Надзорния съвет заявил, че медийните им изяви са по план.
Мистерия и противоречиви обяснения затъмниха въпроса как е станала трагедията в "Кремиковци", отбелязва от своя страна "Новинар". При изтичане на газ в Първа доменна пещ загинаха Темелко Първанов, Тошко Петров и Стефан Мишков, 22 са обгазени. Имената на двама от загиналите бяха крити 24 часа, припомня "Новинар". Загиналите не са усетили, че вдишват смъртоносен газ без миризма, изтъква "Монитор".
Човешка грешка е причината за смъртта, разкрива "Труд" като се позовава на технолози от комбината.
До 5 дни трябва да са ясни причините за аварията в "Кремиковци". Това гласи подписаната вчера от изпълнителния директор Валентин Захариев заповед за сформиране на нарочна комисия след заседание на Управителния съвет, разкрива вестник "Сега". Цялата отговорност е на работодателя, помества мнението на трудовата полиция "24 часа".

В деня, когато се коментираха причините за тежката авария, отнела живота на трима души и ранила 18 в "Кремиковци", стана известно, че задължения на комбината към Националната електропреносна компания са разсрочени за десет години, съобщава "Дневник". Изданието отбелязва, че от ведомството на Милко Ковачев са запазили мълчание с обяснението, че става дума за клаузи от търговски договори, които са класифицирана информация.
Втора авария в “Кремиковци” за по-малко от денонощие, извежда като водеща новина "Стандарт". В 14.00 часа в неделя работниците в завода отново изпаднаха в паника. Причина за масовата истерия този път бе пожар в местния ТЕЦ, който се намира в централната част на предприятието.

Президентът обеща да каже цялата истина от проверките за аварията, подчертава "24 часа".
“К” като Кремиковци и “К” като Кербала. Защо държавата само брои трупове и поднася съболезнования, пита в анализа си часовият вестник.
Войната е навсякъде, допълва в редакционния си коментар "Труд". Подлата несправедливост на трагедията в "Кремиковци" е, че в мирно време няма никаква логика някой да умира, защото е отишъл на работа, заключава вестникът.

Нови свидетелства и експертиза искат адвокатите в Либия днес, съобщава "Монитор". Лекарската комисия е била субективна и пристрастна. На факти, подкрепящи това становище ще бъдат изградени пледоариите на защитниците на шестимата обвиняеми българи по СПИН-делото, отбелязва вестникът.
Вестниците се надпреварват да цитират АП и "Ню Йорк таймс", които пишат за юридическата драма в Бенгази. “Още един тест за Кадафи”, извеждат в заглавие коментара на АП "Труд" и "Пари". Либийският лидер Муамар Кадафи е заявил пред западни дипломати, че ще се намеси в делото в Либия, съобщава и "Новинар", който се позовава на статия във вестник "Ню Йорк таймс" вчера. Ако той признае, че за трагедията в Бенгази е виновна либийската здравна система, ще трябва да даде повече пари за обезщетения отколкото при делото в Локърби, изтъква написаното от "Ню Йорк таймс" "Новинар".

“Няма шанс за помирение в СДС, ако бъде осуетено искането за свикване на извънредна партийна конференция, прогнозира пред "Стандарт" заместник-председателят на сините в оставката Димитър Абаджиев. Абаджиев обаче се опасявал, че с апаратни хватки поддръжниците на Надежда ще се опитат да тушират конфликтите. Затова според него само конференция може да реши въпроса за лидерството в СДС. Според него с нежеланието си скандалът между двата лагера да се разреши от националния форум НИС води партията към разцепление.
Писна им от войната Надежда – Костов, констатира "Труд". Очаквам тежък Национален съвет, но и развръзка на конфликта, лансира прогнозата на Николай Младенов вестник "Дневник". Надежда може и да тръгне да вдига структурите с призива “Костов е лош!”. Той обаче по-лош не може да стане, а роякът около него е принуден да го харесва такъв – черен, прави своите обобщения "Монитор".

Учебниците, сложни за родители, ще отпаднат, обещава зам.-просветният министър Юлиян Наков пред "24 часа". Държавата, както отбелязва вестникът, вече няма да пречи на въвеждането на оригинални и чужди методи за обучение. Един от тях бил преподаване на критическо мислене чрез четене и писане. Важното е, подчертава изданието, че оценяването няма да става само с изпитване на дъската. Просто “Не е модерно да те изпитват на дъската!” отсича пред "24 часа" зам.-министър Юлиян Наков.