Радио Франс Интернационал - България В Москва - аквапарк-гробище

В София - 7 деца в алкохолна кома, предотвратено ново "Индиго"

Шанс за оцелели моряци от "Хера" няма

В Москва – аквапарк-гробище, обявява 24 часа. Спасители търсят оцелелите сред ранените на аквапарка, който се срути в руската столица. Засега няма сведения за пострадали българи, цитира вестникът българското посолство в Русия.
Дъжд от стъкло и бетон уби 28 души в Москва, допълва и Труд.
А Виж отбелязва – Московски аквапарк се срути върху празнуващи влюбени.

В София пък – отново по време на празника на влюбените – на косъм от второ Индиго, обявява 24 часа.
Трагедия, подобна на Индиго е била предотвратена на Свети Валентин пред дискотека Амор в София. В полицията се получил сигнал, че в подлеза на НДК пред още затворената дискотека са се събрали 250 деца. Униформените отишли на място и след това влизането ставало без блъскане, разказва вестникът.
И още – Деца в алкохолна кома, обявява Новинар. Деца се тровят с пиене на Свети Валентин, допълва Монитор във водещото си заглавие. Деца пият до припадък, приглася Труд. 7 деца в кома след препиване.
Учениците здраво се почерпили за Свети Валентин в дискотеки, пише Стандарт.Деца се отровиха от пиене, отбелязва и Виж. 7 деца на възраст от 14 до 17 години пиха алкохол до припадък в нощта срещу неделя и само бързата на меса на лекарите от Пирогов ги върна към живота.
Тинейджърите решили да се почерпят – кой в чест на празника на влюбените, кой от уважение към Трифон Зарезан, но погълнали толкова много, че двама от тях изпаднали в кома, разказва Труд.
Но самият факт, че деца са се натровили с алкохол означава, че поне на 7 места в столицата 7 заведения продават алкохол на малолетни и са извършили престъпление. Но от законите файда няма. Защото България е уникална страна, в която престъпления много, но престъпници няма. Наздраве, деца! Обществото е невинно, коментира Труд.
Тъжното обаче е, не че алкохолът е бил менте, а че девойките и младежите са се натряскали като кочияши, коментира и Монитор. И родителската грижа явно май се свежда само до купуване на дрехи и мобилни телефони. И колкото са по-нови, толкова по-спокойно е родителското тяло. Толкова ли деца имаме, че курбан да стават, оставени на самотек, заключава Монитор.

Турция спря да търси нашите в ледената вода, обявява специалният пратеник на 24 часа в Турция.
Същевременно Труд отбелязва – водолази и робот ще търсят моряците ни. Дневник също отбелязва, че издирвателните работи ще продължат.
Според 24 часа Хера е потънал за 8 минути. Майки молят президента да прати хеликоптер, шанс за оцелели обаче няма.
Издирвателните работи ще продължат на суша, защото ако има оцелели, те може да са само ако са доплували до брега, разказва вестникът.
Труд обаче обявява, че днес в издирването на 17-те изчезнали български моряци ще се включат и турски военни водолази. Ще бъде нает и подводен робот, без който корабът не може да бъде изваден.
Турски спасителни катери и водолази напразно издирваха потъналия кораб "Хера", на който плаваха 18 българи и двама украинци. Не е открит никой от моряците или вещи, цитира Стандарт генералния ни консул в Истанбул Руско Георгиев.
Всичко това обаче можеше и да не се случи, отбелязва Труд. И какво всъщност е станало на Хера? Нечия грешка в бурята? Няколко тона въглища в повече? Бил ли е съдът корито, годно за доменната пещ, а не за 6-7 бала вълнение? Има ли лиценз фирмата, наела моряците? Имаме ли истинска корабна инспекция, ако и персоналът й да е десеторно раздут? Един виновник сигурно няма, коментира Труд. Но 100 на 100 има нещо недосвършено, недомислено, недогледано. Можеше всичко това да не се случи. Но, нашенска работа...

Един го мързи, друг се топли на работа, която не разбира, трети замижава срещу малко рушветче. Подобно нещо обаче е сигнал за ерозията на държавността. И за липсата на елементарни правила, каквито трябва да има в една държава през 21-ви век, категоричен е вестникът.

И през това време – Виенският бал отново събира елита за танци, обявява Дневник. Кувертите за Виенския бал свършиха, отбелязва Труд. Близо 500-тинте куверта за Виенския бал с цена 80 лева са разграбени седмица преди събитието. А столичният елит за пети пореден път ще танцува валс по австрийски тертип на 21-ви февруари в хотел Кемпински Зографски, допълва вестникът.