Радио Франс Интернационал - България Вот за социална безотговорност срещу правителството

Нови гафове на кабинета

България - център на синтетичната дрога?

“Вот за социална безотговорност срещу “най-социалния цар”. “24 часа” е силно впечатлен, че в деня, в който БСП поискаха вот на недоверие срещу Симеон Сакскобургготски с такава мотивировка, френското сп. “Воаси” го определя като “монарх, загрижен за бедните и семейството”.
Внесоха вота заради “7 безотговорности” на Симеон, изброява ги “Труд”: конституционна (държавата не гарантира на хората правото им на живот), в здравеопазването, образованието, политиката на доходите, демографска и морална безотговорност.
Ще гласуват вота на 11 март, допълва “Монитор”. И публикува още от аргументите за вота на недоверие: 67000 деца под 16 години не ходят на училище; 40 % от българите живеят под прага на бедността (с по-малко от 124 лв. на месец), а нацията се топи с 6 на всеки 1000 българи).

Контрааргументите на управляващите: НДСВ препрати Сергей Станишев да чете речници, пише “Стандарт”. Част от квалификациите са трудно обясними и неясни и несъстоятелни, смята шефът на парламентарната група на НДСВ Станимир Илчев, захващайки се за думата “геноцид”, употребена по отношение на социалната политика.
Това е опит да се попречи на членството ни в НАТО и ЕС, цитира “Монитор” Пламен Панайотов, който контраатакува БСП с думите, че в момента България се изгражда като европейска, а не като социалистическа държава.

Трети месец обаче майките в София не вземат детски надбавки, защото не са готови дебитните им карти – обръща внимание във водещата си публикация “24 часа”. Става дума за около 27 000 майки, допълва “Виж”, а сумата била направо мизерна – 18 лв. за дете.

“Труд” пита: “За кого бие вотът?” и от колонката на първа страница отговаря – “вотът е не просто срещу НДСВ и Кобурга, а срещу двете СДС-та на Надежда и Костов. Посланието било: “Хей, сините, нали сте срещу това правителство и тази му политика? Гласувайте, за да се види дали враждата с БСП е по-силна от желанието да спасите народа като свалите управляващите”.
“24 часа” пресмята, че сините на Надежда ще са “пас” при вота на недоверие (“няма ресурс за друга социална политика – обяснява политологът Евгени Дайнов).
Хора на Костов обаче подкрепят вота, окончателното решение се чака днес.

А отново от “24 часа” виждаме сред кои особи е подреден Симеон Сакскобургготски в класацията на “Воаси”. Най-голям демократ е испанският крал Хуан Карлос, а най-богат и смайващо “социален” според изданието е султанът на Бруней (състояние 38 млрд. долара), който осигурявал безплатно лечение и образование на поданиците си.

Междувременно днешната преса е загрижена от някои изяви на премиера. Гаф на премиера прати наши войски в Албания, съобщава “Монитор”.
“Бих искал да се обърна към нашите сънародници, които изпълняват мисии в Албания, Афганистан, Босна и Ирак, към емигрантите в чужбина и да им кажа: Ние сме с вас”, заяви Симеон в официално тиражираното си обръщение за 3 март, припомня “Монитор”.
Медиите веднага се втурват да разберат точно какви войски сме пратили в Албания, на което отговорът, дошъл чрез говорителя на кабинета, е следният: “Който не греши, нека пръв вдигне ръка”.
От Министерски съвет отказват да кажат кой е подготвил официалната реч на премиера по случай националния празник.

Вчера пък правителствената пресслужба обяви, че въвеждаме визи за Сърбия и черна гора, а после се извини, че няма да го правим и уточни, че става дума само за гражданите на Косово, пише “Труд”.
И пита – не станаха ли твърде много гафове за 24 часа?

Има “меко съгласие” на следващите избори да се свика Велико народно събрание - пише “Дневник” - тъй като Конституцията трябва да се приведе в съгласие с присъединяването ни към Европейския съюз.

Приемът за 3 март пък премина в черно – убеждаваме се от “24 часа” и “Труд”. Причината за свръх-официалността е и траурът в Скопие. Днес политическият елит заминава за погребението на Борис Трайковски.

Център ли сме на синтетичната дрога? – пита пък “Монитор” след годишния доклад на Държавния департамент на САЩ, в който се настоява, че от 2003 г. България измества Турция като главен канал за трафик на наркотици и че 80 % от хероина за Европа е транспортиран през България От страниците на “Труд” и на “24 часа” Павел Найденов (бащата на Илия Павлов) година след убийството на боса на “Мултигруп”, се опитва да опровергае няколко неща: че, пак според Държавния департамент на САЩ, Илия Павлов и “Мултигруп” са ядрото на мафията и са концентрирали в себе си много големи пари. Богатството ни не надхвърля 300 млн. долара - твърди Павел Найденов.

А “Стандарт” излиза с разследване колко всъщност са паднали цените на атентатите у нас. 500 лв. струвало поставянето на взривно устройство. При тези цени всеки може да елиминира враговете си – твърдят от НСБОП.

За сметка на това, констатира “Стандарт”, цените на агнешкото рекордно скочиха – то стигна 11 лв. за килограм и нищо чудно по Великден да ядем пилешко, вайкат се пенсионери.