RFI - България Нападение срещу парламента

Затвор за шофьори, пили две бири

Милост към новодомците

Черна седмица в Интернет

Нападение срещу парламента. Новината е по първите страници на пресата, макар драмата да е лична.
“Военен доктор щурмува парламента” – извежда във водещото си заглавие “Стандарт”. Той нападна парламента – хваща го в едър план “24 часа” и под снимката уточнява: 36 годишният Бончо Панов се опита да нахлуе в Народното събрание, сби се с охраната, но бързо бе укротен и предаден на полицията. Вместо да каже името си, пише “Монитор” бившият лекар с викове: “българин съм, гладен съм” се втурнал с ритник към северната врата на парламента.
“Стандарт” твърди, че Панов бил доста силен физически, помел охраната като камикадзе и за малко се разминал с премиера.

Пресата припомня, че това е второто нападение за 6 месеца на парламента. През октомври Ангел Илиев от Русе проби с алпийски пикел вратата на НС, а “Монитор” се сеща и за още един подобен случай – в края на 2002 г. 36-годишна жена нападна парламента с викове “Боклуци”.

Какво в това време ставаше в парламента, пита се “Труд” и съобщава, че депутатите се “поправиха”, тоест коригираха допусната преди грешка: със задна дата, от 1 януари, бременните жени и майките отново ще получават обезщетения само въз основа на трудов договор. Шефът на социалната комисия д-р Адемов благодари на пресата, че е коригирала едно недомислие в Кодекса за социално осигуряване.

Законодателите в момента обаче умуват над други сериозни санкции: затвор за шофьори пили по 2 бири (новината е водеща за “24 часа” и “Виж”). До 3 години затвор и глоба от 500 до 1000 лв. грозят шофьор, пипнат, че кара с алкохол в кръвта 0.5 на хиляда. Според “24 часа” това съдържание се отчита при 80 грама концентрат. Вземат се 10 точки, ако не спреш на “зебра” – предупреждава “Монитор”.

Също в парламента се е обсъждал въпросът с придобитите жилища от държавни служители. Премиерът Сакскобургготски, допълва “24 часа”, оповести списъка и призова от трибуната 7-те служители, които незаконно са взели евтини жилища сами да решат как да запазят честта си да останат висши служители на държавата”. Сега, според часовия вестник, не ни остава нищо друго, освен да чакаме ще чуят ли морала.

“Труд” подчертава, че вчера се роди и нова парламентарна група. Тя ще се нарича Народен съюз и включва 11 депутати. Съпредседатели са Анастасия Мозер (БЗНС) и Александър Праматарски, сред заместниците има бивши депутати от НДСВ – Мария Гигова и Димитър Стефанов, както и Марио Тагарински от СДС.
Репортер на “Труд” е успял да интервюира във Виетнам шефа на парламента Герджиков как гледа на раждането на новата група, който пък коментира появата й с думите: “Излизам на палатка. Ще трябва да им дам моя кабинет, а аз се изнасям навън”. След което шефът на парламента не изключил, много скоро, може би до седмици, “Новото време” да се отцепи от жълтите и да стане отделна парламентарна група.

В същото време, подчертава “24 часа”, сред военните има ажиотаж – дават ни 108 места в щабове на НАТО. Изискванията са: много добър английски, отлична атестация, опит от мисии в чужбина. А постовете са в щабове в Монс, Белгия, Норфолк, САЩ, Мадрид, Неапол, Измир и в полския град Бидгошч. Ясни били двама български титуляри, съобщава изданието – ген. Павломир Кънчев оглавява мисията ни в Монс, а ген. Съби Събев – задържа поста си в Брюксел. Заплатите в натовските структури били от 1500 евро нагоре.

От първите страници на изданията виждаме снимки и от погребението на Борис Трайковски в Скопие. Погребаха го в Aлеята на великите, отбелязва “Виж”. “Светът плака за Трайковски” – пише “Стандарт”. Изпратиха го държавници от 60 страни, разказва в репортаж на цели две страници “24 часа”. И описва как на надгробната плоча от черен гранит, докаран специално от Африка, са гравирани любимите му слова от евангелието на Матея: “Блажени са тия, които градят мир, защото ще станат синове Божии”.

Имахме и черна вирусна седмица за Интернет – с това заглавие пък излиза “Монитор”. Черна седмица на непознати вирусни атаки в историята на мрежата. Червеите се разпространяват по електронната поща, антивирусните програми понякога са безсилни. “Монитор” насочва читателите си към интернет страницата на БАН, където подробно са описани най-опасните вируси и техните варианти.

А “Стандарт” не крие почудата си покрай най-сетне открития виновник за дрогата. Отговорността била на...на хан Аспарух, поне според вътрешния министър Петканов, понеже основателят на държавата ни довел на Балканския полуостров. “Наистина кофти място е избрал ханът, коментира “Стандарт”. Ни на запад, ни на изток. Ту топло, ту студено. Хем красиво, хем мръсно. Свестен народ, а начело му хитреци”.