RFI - България СДС изтласква Софиянски от уличните ремонти

Слагат на тезгяха Общинска банка

По-стриктни мерки за сигурност поиска президентът

СДС изтласква Софиянски от уличните ремонти, води със заглавие вестник "Дневник" по повод решението на Столичния общински съвет, взето в рамките на одобрената нова структура на администрацията и районните кметства. СДС и коалицията Дилов-Мозер-Праматарски иззеха от Стефан Софиянски контрола върху уличните ремонти в столицата, като прехвърлиха дейностите по възлагането им към зам.-кмета по транспорта Велизар Стоилов, пише вестникът.
Софиянски обаче, който досега контролираше ремонтните дейности чрез заместника си Иван Гечев, даде да се разбере, че няма намерение да изпълни решението на съветниците.
Това е първият отказ на столичния кмет да изпълни решение на новия общински съвет, изтъква "Дневник". Битката за софийските улици е заради милионите левове, които потъват в дупките всяка година, обяснява изданието.

Започна голямото кърпене на дупки, обявява "Труд" като пресмята, че тази година кърпенето ще глътне 8 милиона лева. Според плана на общината поправката трябва да приключи до края на месеца, ако не вали. С приоритет са улиците, по които се движи масовият градски транспорт, разкрива "Монитор".

70 млн. лева не стигат в бюджета на София, подчертава "24 часа". За нормалното съществуване на столицата били необходими 452 милиона лева.
Режат наполовина парите за болниците алармира по темата "Труд". Шестте общински болници вече няма да получават пари за издръжката си чрез общината, а основно от здравното министерство и според броя на лекуваните пациенти.

Слагат на тезгяха Общинската банка, отбелязва "Стандарт". Вече има единомислие сред съветниците от десни формирования в София общината да се раздели с банката, коментира педи изданието шефът на столичния градски парламент Венцислав Кисьов. Общинска банка все пак ще бъде продадена продадена до края на тази или в началото на другата година, допълва и вестник "Сега".

Нямам машина за пари, подчертава в заглавие казаното от еврокомисаря Франц Фишлер "Труд" в отговор на въпрос ще получим ли повече субсидии от ЕС. Франц Фишлер е у нас по повод организираната от Еврокомисията конференция за бъдещата обща селскостопанска политика и разширяването на ЕС, пояснява "Труд". С кехлибарена сливова ракия, сирене, айрян, орехови ядки и домашна пита посрещна фермерът Васил Колев еврокомисаря Фишлер, министър Дикме и придружаващите ги лица, пише вестникът.
“Готови сме да ви дадем по-добри пазарни условия”, декларира европейският гост, подчертава "Труд". България според него има шанс в производството на биологично чисти храни, чието търсене в света рязко се е увеличило.

Бизнесът обвинява кабинета, че крие информация за преговорите с ЕС, отбелязва финансовият вестник "Пари".
Проектозаконът за чуждестранните инвестиции ще бъде включен в преговорите по глава 6 "Конкуренция". Това се казва в писмо на еврокомисаря по конкуренцията Марио Монти до Mинистерството на икономиката, научило изданието. Комисарят препоръчва проектът да бъде напълно хармонизиран с европейското законодателство за предоставяне на държавни помощи. В противен случай той може да е пречка за приключване на преговорите.

Специална дирекция към финансовото министерство разделя средствата от ЕС, разкрива "24 часа". Все още не се знае кои ще са центровете на шестте района, които ще усвояват европарите. Само селище до еврокоридор може да е център на икономически район, твърди часовият вестник. Изданието подчертава, че революционната идея Бургас да стане град държава или българския Сингапур е прекършена още в зародиш.
“Бургас да се превърне в град държава е все едно Козлодуй да си вземе АЕЦ и тогава да решава дали да пуска ток на Бургас, коментира пред "24 часа" Николай Василев искането на партията Бургаска инициатива на гражданите за европейски стандарт.

БСП пък “стегна юздите” на Първанов за Конституционния съд, коментира "Дневник" действията на юристи от "Коалиция за България" остро са се противопоставили на идеята президентът да сезира Конституционния съд за това трябва ли да се свиква Велико народно събрание във връзка с необходимите промени в основния закон, произтичащи от присъединяването ни към Европейския съюз.

По-стриктни мерки за сигурност за гражданите у нас и за рейнджърите ни в Ирак поиска президентът Георги Първанов. Не бива да има паника, но терористите действат нестандартно, обясни държавният глава, отбелязва Новинар. Президентът иска и оценка за рисковете от тероризъм от Съвета за сигурност, допълва "24 часа".

В същото време вестникът огласява желанието на жълтия депутат Камен Влахов да е доброволец в Ирак. Нещо повече, депутати доброволци, които да изкарат една седмица с българския военен контингент, ще набира Влахов.
Идеята му депутатите да изпълняват всички задължения на рейнджърите, включително да патрулират по улиците. Испанските социалисти смятат да изтеглят войниците си от Ирак от 1 юли, съвсем сериозно пише "Сега".

Испанският и българският контингент в Ирак са част от 9-хилядна дивизия, командвана от Полша. Ще има ли повече наши бойци, ако испанците се изтеглят, пита се вестникът.

Последното заседание по делото срещу шестимата български медици, обвинени в заразяването на либийски деца с вируса на СПИН, ще бъде на 5 април. Това беше решението на Наказателния съд в Бенгази в края на заседанието в понеделник, отбелязват изданията. Съдията за трети път подчертава, че поредната дата е последна. В 30-дневен срок след това трябва да бъдат произнесени присъдите, изтъква "Монитор".

За още едно обвинение - към Мария и Антония, удушили съученичката си Маргарита, пишат вестниците. Пловдивските ученички се заканили да умъртвят и друго 12-годишно момиче.

Накрая "Новинар" отбелязва любопитното открие на френски учени - хапче срещу затлъстяване и тютюнопушене. Ние пък си мислехме, че като спреш цигарите, трупаш килограми, коментира изданието.