RFI - България Студентски бунт за евтино возене

Затвор за скрити данъци

Отказахме се да варим бира за НАТО

Силвен Люк - изненадата на София джаз пик

Бунт за евтино возене. В топлото време студенти блокираха София, обявява "Труд". Протест за евтини карти блокират София, 2000 искат оставката на Софиянски, допълва "Виж". София в студентска блокада, обобщава "Монитор". По данни на полицията обаче студентите са били 1200. Те налягаха вчера към 16.00 часа на Орлов мост и блокираха за два часа и половина движението в центъра на София. Студентите протестираха срещу увеличението на цените на картите за градския транспорт.
От 17 април студенти и ученици ще плащат по 17 лева на месец за всички линии вместо досегашните 10 лева. Увеличението е заради орязването от държавата на парите за покриване на преференциалните карти. Живата блокада образува километри опашки, завършва разказа си "Труд".

За насилието сред децата пък разсъждава "24 часа" след провелата се дискусия за агресията от екрана и влиянието й върху тях. Поводът бе убийството на момиче от Пловдив, чийто живот бе отнет от двете й 14-годишни приятелки.

СЕМ: Тв чипове ще ни спасят от насилието, приглася и "Новинар". Шефове на телевизии, психолози, представители на СЕМ, участваха в дискусията. В Европа отдавна ползват кодиращи устройства за тв канали, в които се показват насилие и порнография. Да го правим и ниe, предложила Маргарита Пешева от СЕМ.

В училищната програма да се включи час по себепознание, предлага от своя страна психологът Мадлен Алгафари. Подобен експеримент вече е бил правен във Врана и Казанлък и бил много успешен. В двете училища след това не е имало регистрирани случаи на наркомании и насилие. В продължение на темата, "24 часа" обещава да публикува и препоръката на Комитета на министрите на Съвета на Европа относно отразяването на насилието от електронните медии.

Затвор за скрити данъци, обявява "Стандарт". 6 години затвор за неподадена данъчна декларация. Минимум 10 000 лева за укрити доходи, разкрива мерките "Виж" във водещото си заглавие. 6 години затвор за неподадена декларация, идентично звучи и "24 часа". Министерството на финансите внедрява във фирми тайни нещатни сътрудници с високи заплати, допълва "Монитор". И така, тези, които са решили да укриват доходите си, вече ги грозят 6 години затвор и 10 000 лева глоба. Това реши вчера правителството с проектозакон за създаване на служба за фискални разследвания, който променя и Наказателния кодекс.
За миналата година от подадените декларации, 255 000 били сбъркани, но не всички те са принадлежали на престъпници, бърза да уточни "24 часа".

Отказахме се да варим бира за НАТО, разкрива Труд. Денят на НАТО = 300 000 лева, изчислява "24 часа". И допълва – Отказваме се да правим вино и бира за тържествата. Предложението на външния министър Соломон Паси да бъдат бутилирани бира и вино с етикет НАТО било отхвърлено вчера от кабинета. Той обаче не се отказа от намерението си 2 април да е официален празник и няма да се отработва.

"Метрополис" пък ще организира стрийтпарад на 3 април по случай влизането ни в НАТО. Кмет ще прави пък пано в чест на НАТО, разкрива "Виж".

Колкото до ЕС – крадци опоскаха звездите от знамето на Евросъюза, допълва вестникът. Неизвестни крадци задигнали звездите от знамето на съюза в Горна Оряховица. Преди няколко дни по идея на местна общинска администрация в центъра на града беше изработено европейското знаме от сини и жълти теменужки. Само дни по-късно апаши окъсали жълтите теменужки, които оформяли звездите на знамето. На тяхно място останали да зеят грозни дупки.

Но – България може да изпревари Румъния, цитира отново "Виж" изказването на еврокомисаря по разширяването Гюнтер Ферхойген. Възможно е България да приключи преговорите за присъединяване към Европейския съюз преди Румъния, цитира изданието интервюто на Ферхойген за агенция "Ройтерс". В него той допълва обаче, че все още е реалистично да се очаква двете югоизточни европейски страни да се присъединят към ЕС през януари 2007 година.

Жесток натиск за третия GSM, разкрива "24 часа". 9 часа тайни преговори се водиха вчера, допълва изданието в специалния си очерк. Петимата комисари от Комисията за далекосъобщенията трябва да решат дали да дадат 3-тия GSM на БТК без търг или да обявяват наддаване. Те стават обаче обект на лобиране от страна на властта, на опозицията, на купувачи и конкуренти. А през това време българите чакат по-евтини телефони, коментира изданието. Опитът в Европа например сочел, че при тръгването на трети GSM оператор, цените на разговорите падат средно с около 30%. Но за юпитата и техните наставници, държавата е фирма, а не политическа организация на една нация, коментира "Труд".

У нас бюджетната политика е плод на лобистки натиск и реализация на корпоративни интереси. Политически активните граждани пък не се интересуват кой ще ги управлява в рамките на настоящите партии. А думите на Алековия герой Бай Ганьо “всички са маскари” спрямо партиите се споделят от мнозинството избиратели.

Белослава и Милчо Левиев с нови проекти на "София джаз пик", отбелязва "Дневник". Фестивалът се открива на 30 март. До 5 април в зала "България" джемсешъни ще направят звезди от Германия, Великобритания, Австрия, Франция, Холандия, Италия и САЩ.
Една от приятните изненади на феста ще бъде френският китарист Силвен Люк, коментира "Дневник". Според критиците той е музикант, който променя революционно начина, по който се свири на този инструмент. Акомпанирал е на най-големите звезди на съвременния джаз, допълва изданието.