Радио Франс Интернационал - България МАГИСТРАЛИТЕ ПЛАТЕНИ ОТ 2005г.

ПРЕЗИДЕНТ И МАГИСТАРТИ СРЕЩУ ИДЕЯТА ЗА ВНС

КАК ЩЕ ЧЕСТВАМЕ ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО КЪМ НАТО

Магистралите – платени. Но от 2005 г. , уточнява “Труд”, Тогава идва край на безплатното пътуване, а частници взимат на концесия магистралите “Хемус” и “Тракия” до една година, има кандидати от страни от ЕС.
В същото време пресата обсъжда поредните промени в закона за движение по пътищата. Глоба, ако се возиш до пиян шофьор, пише “24 часа”. Това се нарича “споделена отговорност”, обяснява шефът на КАТ, като принципът е: “по-добре санкции, отколкото жертви”.
“Глобяват и жените на пияните шофьори” – така поднася новината във водещото си заглавие “Стандарт”. И дава още данни от черната статистика: една трета от катастрофите са причинени от пияни шофьори, 30 % от катастрофите обаче се дължат на недоспиване. Д-р Славчев от фондация “Медицина на съня” обяснява, че всеки, който работи 60 часа на седмица, е опасен на пътя.

И една трагедия в днешната преса: убийство на централен булевард в Пловдив, интерпретирано по различен начин. Според водещото заглавие на в. “Монитор”: “Полицаи убиха човек”. Автопатрулът разстрелва 24 годишен мъж, свидетели няма. Човекът вървял пеша по пловдивското “Цариградско шосе”, патрулът решил да го провели, той побягнал, при което полицаите са стреляли.
“Убиха наркоман, нападнал полицай” – твърди “Труд”. И след като пояснява, че убитият младеж е имал условна присъда за разпространение на марихуана, коментира: “жалко е млад човек така да си отиде от белия свят. Но ако не е реагирал на предупредителен изстрел и се е опитал да наръга с нож полицай, нещата са сериозни, защото има принцип – “на полицай не се посяга”, припомня изданието.

Пенсиите могат за закъснеят през май, съобщава “Стандарт”. Причината: поредната недомислица. Мандатът на шефа на НОИ Йордан Христосков изтича на 6 април, а процедурата по избирането на нов шеф на Осигурителния институт очевидно ще се забави. Пенсиите обаче се изплащат само с подпис на ръководителя на НОИ.

Междувременно президент и висши магистрати се обявиха срещу идеята за Велико народно събрание – пише “Труд”. И слага акцент върху думите на Георги Първанов: “Заинтересовани тук подсказват на Брюксел”.
“Монитор” пък подробно се спира на решението на президента да се яви пред парламентарната комисия по скандала “Петролгейт”. Същевременно, подчертава изданието, държавният глава окачестви въпросите на комисията като “първоаприлски”, той не бил “деловодител на БСП и отдавна не бил неин председател, за да отговаря по случая”.
Изданието обаче припомня, че ООН вече разследва корупцията в програмата “Петрол срещу храни”. И припомня казаното от депутата Тошо Пейков, че имало български функционер, който също се е облажил от петролните доставки. А комисионната на Самсарев била между 15 и 18 цента на барел петрол, сигурно също заради политическия чадър и близостта му до БСП – твърди Пейков.

А във връзка с честванията по приемането ни в НАТО,“Стандарт” публикува някои от най-екстравагантните идеи, сред които е и тази на бръснаря от Роман Нанко Нанков, който подал молба да се прекръсти на Нато, защото с този прякор го познавали в градчето.
“В НАТО не се влиза просто с концерт”, твърди пък нашият колега Ясен Петров в интервю на цяла страница в “Стандарт” и мотивира съгласието на диджеите от “Метрополис” да правят стрийт парад на 2 април с желанието ни да се присъединим към елитните световни институции и като първата ни крачка към ЕС.

В НАТО сме, предстои “великият отечествен купон” – пише “168 часа”. И за да обозначи проблемите представя в колаж вицепремиера Панайотов в стара “НРБ-униформа”, с бутилка шампанско на фона на атлантическия флаг. Бившият антинатовец Първанов пък обра лаврите по пакта, припомня изданието.
“България ще влезе в НАТО с експлозия от кич” е оценката на “Капитал”. Всичко напомня най-лошото от миналото, пише изданието. Събитията в града-герой Плевен изглеждат като сценки от ученически кръжок, ще има дискусии “Пътят ни към НАТО през погледа на войника и гражданина”. Дузината висши чиновници, които бдят над момента се патронират от Пламен Панайотов.
“168 часа” обаче задава друг въпрос във водещото си заглавие: закриват ли в тази връзка ЦСКА? Подобно нещо се е случило в другите източноевропейски страни- членки на пакта. Следвайки новите стандарти, нищо чудно военните да си основат нов военен клуб.
Балканските икономики са “новите фаворити”. Това настоява в анализ на броя “ си “Капитал”. Инвеститорите поглеждат все по-често към Югоизточна Европа. Предишните десет години раздвижването беше в централна Европа, казва анализатор на “Фокус Юръп”, сега гледат към България, Румъния, Хърватия и Сърбия. Инвестициите за последната година от стотици милиони долари в балканските страни потвърждава тенденцията.

Във вътрешен план нищо не се променя – твърди 168 часа: правителството раздава апартаменти (най-много здравното, Церовски пък дал само на себе си). В БСП, смята изданието, е възможен преврат. Румен Овчаров иска да измести Станишев. Сергей е синът на отряда – анализира на две страници “Капитал”. Но истината била, че той просто не е оформил “политическата си физиономия”.
Скандалът “петрол срещу подкуп”, тоест подаръците на Саддам, продължава да витае – пише “168 часа”.
И разширява темата, показвайки как синът на Кофи Анан е също замесен в сделки с петрол. Истината за петролгейт е някъде тук – подчертава “Капитал” и позовавайки се на депутата Тошо Пейков цитира нота на британското посолство от 2000 г., от която става ясно, че двама бивши посланици в арабски страни, близки до БСП, са намесени в оръжейни сделки със Саддам.
А в заключение по повод на обещаното пролетно чистене, “Капитал” говори за “пролетно нахалство”. София продължи да бъде мръсна – кал, прах, боклуци. Ясно е, че за почистването са сключени договори, пише изданието, от които печелят всички, само не и софиянци. А в приложението си “Капиталлайт”, изданието не пропуска да отбележи е едно от събитията на следващата седмица, на което партньор е РФИ – концертът на китариста Силвен Люк на 4 април, зала “България”.