Радио Франс Интернационал - България ВЛАСТТА КАРА ПО ЛИЧЕН ДНЕВЕН РЕД

БЪЛГАРСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС ОТ ЧЛЕНСТВОТО В НАТО СЕ ОКАЗА УСТОЙЧИВ - АНАЛИЗ НА МИНИСТЪР СВИНАРОВ

СКАНДАЛЪТ "ПЕТРОЛГЕЙТ" Е ТОЛКОВА ГОЛЯМ, ЧЕ ОПИТИТЕ ДА СЕ ПРИКРИВА ИНФОРМАЦИЯ НЕ ПОМАГАТ НА НИКОГО

Изключително разнообрази на теми в следпразничната преса у нас. Първите три страници на 24 часа са посветени на третото око на българката Вера Кочовска, която работи в московска клиника.

“Искаме хит, не плът” възкликва Ива Йолова от Труд в редакционен коментар – става дума, разбира се, за шоуто за наградите на ММтв. “толкоз плътско излишество мори феновете, особено когато се лее от баби за 20-годишни внучета” – четем в коментара. Има и снимки, ако сте пропуснали шоуто.

И още от първите страници на пресата – “Битка за кабинети в съдебната власт” – челна статия на Труд на тема острия конфликт между председателя на ВКС Иван Григоров и главния прокурор Никола Филчев. Повод било поредното разпореждане на Иван Григоров към прокурорите да се преместят в други кабинети заради ремонт.

“Западна България – център на оръжейна пропаганда” – голямото заглавие на Монитор днес. Данните са от доклад за незаконната търговия с оръжие, изготвен от специалисти от Центъра за изследване на демокрацията и организацията Сейф Уърлд – Великобритания.

Другото издание на Монитор – Виж – започва днешния си брой със заглавие на цяла страница “Трева по пътя към дрогата – между 12 и 24 % от учениците употребяват дрога. Крачката от марихуаната до хероина е много малка”.

След този бърз поглед по първите страници – да разлистим. 24 часа, както казахме, отделя първите си три страници, целите, на третото око на българката Вера Кочовска, излъчването е заснето, вижда се на снимките от ядрено магнитния резонанс, направени от лекари в Москва, в клиниката, в която плевенчанката сътрудничи вече 6 месеца.

На първа страница на вестника обаче срещаме и друга тема – продължение на скандала с неизрядно издаваните британски визи за българи и румънци. “Лондон отказвал да лови бандитите ни” – Англия не откликвала на призивите ни за сътрудничества при дирене на български престъпници, получили британски визи, това е казал в интервю за британския Мейл он съндей нашият посланик в Лондон Валентин Добрев.
От Дневник научаваме, че скандала с визите имал румънски корени, а британският премиер подготвя спешен план за действие срещу нелегалните гости в страната.

НАТО – или добре дошли в зоната на отговорност – това е анализ в Дневник на министъра на отбраната Николай Свинаров.
“Категорично не са прави онези, които твърдят, че поканата към България е резултат повече на ситуационни фактори, отколкото на заслуги. Българският национален интерес от членството в алианса се оказа устойчив на предизвикателствата на времето, защото е осъзнат и не се дължи нито на политически, нито на обществен компромис” пише в анализа си военният министър.

Пресата днес предлага доста интервюта.
В Монитор Екатерина Михайлова коментира идеята за двукамарен парламент, който да играе ролята на Велико народно събрание.
Покрай това предложение обаче продължават и въпросите и отговорите около Петролгейт. “Колегите от комисията разполагат с най-точна информация – казва Екатерина Михайлова – но това, което разбирам е, че и на тях не им се предоставят необходимите данни и се използват всякакви предтексти за това. Смятам, че скандалът е толкова голям, че опитите на една или друга институция или длъжностно лице да прикриват информацията не помагат на абсолютно никого.”

Днес президентът Първанов ще отговаря пред журналисти в парламента и по двете теми – скандала с петрола от режима на Саддам и нуждата от ВНС( бел. ред. – брифингът е отложен заради снощната трагедия в Сърбия).

Интервю с кмета Софиянски пък предлага Труд – предложението на столичния кмет е министерствата да бъдат намалени на 12, специализираните дейности да бъдат възложени на агенции – идеята е от събота, от семинара на ССД в Брацигово. В момента министерствата са 16, а в правителството има 20 министри, заедно с премиера и тримата без портфейл. ССД прави предизборна коалиция с БЗНС-НС и ВМРО. На въпрос за цена и условия, при които ще преговаря със СДС, Софиянски отговаря “не бива да се поставят нито условия, нито цени... Има един много деликатен момент ... и това е отношението към сегашното управление” на въпрос “ преговори с ДПС”, Софиянски отговаря “да, защо не?”, на въпрос Ще работите ли с партията на Костов?”, отговорът е “Да, неведнъж съм казвал, стига да имаме ясна позиция и формулиране на идеи.”
Софиянски, Каракачанов и Мозер заедно на избори – включва се по темата и Монитор. Трите формации спорят за АЕЦ Козлодуй, отношението към ДПС и продажбата на земя на чужденци.

В Монитор четем и анализ на Елка Анастасова – една от първите бивши от НДСВ, сега независими депутати. Заглавието е Който се е облажил от властта, трудно се отказва. “Защото у нас властта не е толкова работа и отговорност, колкото привилегия, затова пътят към нея рядко се отличава с особена почтеност. И морал. – пише авторката.

И още: Сега мераклиите да яхнат държавната машина започнаха да изпълзяват оттук-оттам ... Откакто приключиха местните избори, които експериментираха без ограничение, без притеснение и без външно наблюдение байганьовския модел за печелене на избори, политическата картина в страната съвсем загрубя. Макар да нямаше победители, всички се обявиха за такива.”

Дело срещу премиера Сакскобургготски е насрочено за днес в СГС. Жалбата е от видинския журналист и издател на местния вестник “Ние” Владимир Савов, който твърди, че с обещанията си от 6 април 2001 Симеон Сакскобургготски е заблудил българите, а единствената му цел е била да си върне имотите.
При приватизацията на флота премиера да се поучи от баща си - един съвет към премиера от бившия шеф на параходството кап. Атанас Йонков. През 1943 Борис 3 лично одържавил търговския флот, не защото бил печеливш, а за да кичи името на България с морска слава.
Утре е 6 април – 3 години по-късно. Трите години на Кобурга – както пише Васил Гарнизов в 24 часа. Властта кара по личен дневен ред. Разминаването между политически празник и всенародно веселие по повод влизането на България в НАТО, сп. авторът би трябвало да светне като поредната червена лампичка във въображението на Кобурга. Защото ако външните победи не пораждат значима промяна в подкрепата във вътрешен план, в навечерието на третата си годишнина Кобургготски има над какво да се замисли.

А днес в Либия гледат за последен път СПИН-делото срещу 6мата български медици, отбелязва Монитор и припомня – това е 16тото поред заседание на съда и ако наистина се окаже последно, в 30-дневен срок трябва да бъдат произнесени и присъдите.

Още от България, от Стандарт - Всеки митничар вързан с полицай, предлага директорът на свиленградската митница Стефан Марашев. Само по-високи заплати можели да спрат корупцията, защото няма корумпиран митничар, който да не е свързан пряко и с полицай.

Наближава Великден. Премиерът и тази година ще празнува сред народа, разбираме от пресата днес. Симеон ще обиколи някой град, ще спре в близките села, за да поздрави хората, може да отиде и в Бачковския манастир.

Ако хората пък искат да се застраховат – най-удобния момент с най-изгодните оферти е именно преди Великден.

И пак преди Великден – ако обикновено първокласници се записват от 1 април, тази година още не се знае как да става записването. Защото заедно с предложенията за матурите, имаше и предложение за изпит преди 1 клас. Това е откровено нарушение на текста от конституцията, който гарантира равен достъп до образование – цитира 24 часа думите на зам.-шефа на парламентарната комисия по образование Лютви Местан.
Чака се 15 април, за да внесе министър Игор Дамянов нови текстове, а в това време някои училища записват, а други – не.
Хората на Доган са против изпитите за първи клас – пише по същата тема и Сега. Разнобой в управляващата коалиция и за края на основното образование – добавя изданието.

И още една тема – Българи дариха кръв на Цветница в специално откритите за целта пунктове до големите храмове в София, Варна и Бургас. 150 са дарителите от София.