Радио Франс Интернационал - България НОВОТО ОТЛАГАНЕ НА ДЕЛОТО В ЛИБИЯ

ПРЕДЛОЖЕНИЯТ ОТ ОСАМА МИР НА ЕВРОПА

22-МА ДАНЪЧНИ НА СЪД ЗА ДДС

ОПТИМИЗЪМ ЗА БЪЛГАРИТЕ - ПО ИВАН ХАДЖИЙСКИ

Осама предлага мир на Европа - Европа отхвърли офертата на Бин Ладен, Вдигат евтиния ток, Данъчни ще отказват подкупи учтиво – такива са част от темите в пресата днес.

Започваме обаче с две драми – една битова – навсякъде по първите страници, и една съдебна, която следим от години.

Либийският съд отложи присъдите на медиците за 6 май – съобщава Дневник.
Либия осъжда шестимата ни медици на Гергьовден – пише и Монитор.
Sorry, try again later, така, според изданието, с усмивка коментирали отлагането чуждите дипломати.
24 часа пък цитира съдията в Либия: отлагаме присъдите с 20 дни, извинете! Причината – един от магистратите се разболял и не е взел още решение.
Отлагането било съобщено с големи извинения, а разочаровани са не само подсъдимите, но и родителите на заразените деца – продължава пратеникът на 24 часа в Бенгази.
“Мислехме, че днес ще бъдем готови – четем в Труд думите на председателя на съда, - за съжаление обаче срокът се оказа прекалено кратък за обработката на документите. Освен това един от колегите ми беше болен една седмица. Затова отлагаме произнасянето на присъдите за 6 май.”
От Труд научаваме още, че Лондон е загрижен от хода на процеса – британският посланик в Либия е казал, че основният проблем е протакането на процеса.
Според СПИН-експертът Люк Монтание пък срещу Либия има натиск медиците ни да бъдат обявени за виновни, иначе “ще бъдат извадени на показ лошите условия в болницата”. Това е казал Монтание пред БиБиСи.
Либийският лидер Муамар Кадафи може да помилва българските медици като част от усилията си да подобри отношенията си с Европа.
В цялата преса днес можете да прочетете и мнението на главния прокурор Никола Филчев, според когото работата по случая е отдавна изпусната – както пише Монитор, или Кабинетът “Костов” изпусна делото в Либия – както пише Труд.

И другата драма по страниците на вестниците днес, само в заглавия – Брат и сестра убили родителите си, 24 часа; Убиха ги децата им, Труд; Изчезналите съпрузи от БНТ убити от децата им, Монитор и т.н., подобни са заглавията на всички издания.
Васил и Силвия Добревски, за които 30-годишният им син и 19-годишната осиновена дъщеря твърдели, че са отвлечени, всъщност са убити, заради – както пише Виж – любовна драма по шекспиров сценарий.

И към другите теми – Осама предлага мир на Европа, Европа отхвърли офертата на Бин Ладен.
Предложението, както вече е известно, е разпространено от тв Ал Арабия. В него Осама бен Ладен предлага примирие на всички европейски страни, ако те изтеглят войските си от мюсюлманските страни и на първо място от Ирак. Мир за САЩ и Израел обаче няма – подчертава Осама, това е на първа страница на Труд днес.
А Дневник пояснява - според анализатори, цитирани от Ройтерс, Осама прави тактически завой и за пръв път предлага "награда" за страните, склонни да приемат условията му. Офертата бе светкавично отхвърлена от Франция, Германия, Великобритания, Италия и от Романо Проди от името на целия Европейски съюз.
Осама използва думата "худна", която е по-скоро връзка с примирието, което пророкът Мохамед използва, за да прегрупира силите си, а не търсене на път към спиране на войната с "неверниците". Той вероятно ще атакува Европа и се опитва да каже на европейците и техните лидери: "Ето, дадох ви шанс за примирие", обясниха специалисти по тероризма.
Анализ по темата Ирак на Иво Инджев публикува 24 часа. Според него, вярното сравнение на ситуацията в Ирак е с тази в Ливан преди години, а не с Виетнам. Ливанският синдром с отвличанията вече залива Ирак – пише журналистът. Като особено показателно, според него, е, че “паднаха” и руснаци, с което беше доказано, че в Ирак “врагът на моите врагове” не е непременно приятел. Не от Кербала да се изтеглим, ами Азия да напуснем, пак няма да имаме гаранции за сигурност на нашите сънародници в един Ирак, в който преследването на невъоръжени чуждоземци като на сафари вече е реалност. Заради животът на българите и жизнеността на каузата, заради която поехме рисковете, трябва да се вземе решение, което да не позволи българи или България да бъдат заложници на един отчайващ по своято ирационалност екстремизъм, пише още Иво Инджев.

Сега и за увеличението на цената на евтиния ток – има два варианта за поскъпване от 1 юли, пояснява 24 часа. Единият предвижда евтиният ток от първите 75 квтч да се увеличи с 10%, тази схема била по-справедлива. Ако това се приеме, от 1 юли евтиният квтч ще е с 1стотинка по-скъп – от 9,8 сега, на 10,8. Увеличението над евтината квота също ще бъде с 10% или от 15,3 стотинки на 16,8.

В същото време - 22-ма бирници от 3 столични служби, сред които шеф на сектор "Ревизии", ще бъдат уволнени, защото са помогнали на верига от 11 фирми да източи чрез ДДС 11 млн. лв. от бюджета, съобщил шефът на данъчните Николай Попов.
Същото съобщава и Новинар. Схемата е действала половин година и е разкрита случайно, пише в Сега.
Днес документацията по случая с имената на експертите и названията на фирмите ще бъде предадена на зам. главния прокурор Христо Манчев.
Знаехме, че във всяка банда има и полицай – коментира Труд, - но че във всяка верига за източване на ДДС има и данъчна банда си е новина отвсякъде.
А Николай Попов е подготвил Етичен кодекс на данъчните. Данъчните служители нямат право да присъстват на фирмени тържества, е записано в Етичния кодекс, представен от главния данъчен директор. Забранено им е да участват на забавления или да купуват стоки със специални отстъпки, гласят още етичните правила. Всеки опит за подкуп трябва да се отказва учтиво и да се докладва веднага на прекия началник.
От няколко дни пресата отразява и най-разнообразни предложения за различни постове – финансовият министър – за шеф на МВФ, същият Милен Велчев – за премиер. Днес разбираме и че кметът Софиянски е предложил за МВФ бившият премиер и фин. министър Иван Костов, заради управленския му опит.

Без да отстъпва от позицията си, Иван Костов е определил модела на управление на столицата като политически феномен – няма обявена програма, няма стратегически намерения и никой софиянец не знае какво се прави в града.
Разбираме също и че номинацията на настоящия фин. министър Велчев за МВФ е изчезнала. Или – както пише в писмо от офиса на британския финансов министър Гордън Браун – не сме запознати с номинацията на г-н Велчев за директор на МВФ.

Оказва се още, че Симеон забравил евтините жилища. Премиерът не е издавал за преоценка и доплащане на 6-те ведомствени жилища, които бяха закупени неправомерно от правителствени чиновници – твърдението е на областния управител на София Росен Владимиров.
Правителственият говорител Димитър Цонев обаче твърди друго – как да няма разпореждане на премиера, аз лично съм го чел пред вас. Това си е лично мнение на Владимиров.
Оптимистична теория за една “обрулена” държава – такова е заглавието на анализ в Дневник с автор Румяна Стоилова от Института по социология към БАН. По модела на книгата Оптимистична теория за нашия народ на Иван Хаджийски. Моралът не е проява на национална субстанция, учи Хаджийски, а е резултат от неравномерното развитие на отделните народи. Тази теза можем да отнесем и към песимизма на българина. Днес е нужно да разберем причините за песимизма на българина, да ги осмислим и да подкрепим усилията му да бъде. Да бъде какво? “Необходим, независим и горд със себе си”- отговаря Хаджийски.