Радио Франс Интернационал - България КАК НЕ УСВОЯВАМЕ ПАРИТЕ ОТ ЕС

ОСТАВАМЕ В ИРАК, БЕЗ ДА ПРАЩАМЕ ОЩЕ ВОЙНИЦИ

ОТБРАНАТА - КОЙ КАК Я РАЗБИРА

Държавата подритва 908 млн. евро от Европа – така започва днешния си брой Труд. И обявява министър Церовски за рекордьор – от 141млн евро от Брюксел за пътища, усвоени са 0.01%, от 32млн евро за пречиствателни станции, усвоени са 0.00%, следва напомняне за – както я нарича Труд – схемата “аз продавам апартамент на себе си и без пари”, както и за продадения ведомствен блок заедно с 88те семейства в него.

На този фон водещата за 24 часа тема пък е цените на имотите – в София – в застой, във Варна и Бургас – поскъпват.

Изданието отделя 2 страници на видео-войната – или как Александра и Съни си поделиха холивудските гиганти. Поводът за тези две страници е решението на КЗК да глоби Александра филмс за нарушения на Закона за защита на конкуренцията. Ползата е за клиентите – появи се и кино за един лев.

Спасен е животът на 6 бебета – продължава Труд темата от вчера за живота на недоносени новородени в Клиниката по неонатология. 6 дози от животоспасяващото лекорство сърфактант – заради липсата на което почина момченце на няколко дни – са били доставени в клиниката.

Както обаче коментира Мира Радева – уважаеми българино, който се славиш с безкрайната си обич съм децата в семейството, хич не си въобразявай, че нещо се е променило в родното ни здравеопазване. И споменатата трагедия в най-голямата клиника за недоносени бебета в страната е послужила като зловеща поука на много хора.

Още за децата в българската преса днес – в столичното приложение на 24 часа четем - 40 просещи деца прибрани по кръстовищата. Социални работници, инспектори от Детска педагогическа стая и полицаи са регистрирали вчера непълнолетните мизерстващи, до две седмици трябва да предложат мерки за решаването на всеки отделен случай. Малко по-навътре в приложението следват две страници с много снимки от акцията. Майки с малките си бебета, малки деца – просяците, които всеки ден виждаме.
Лишават родител от права, ако принуждава детето си да проси – цитирана е Ширин Местан, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Да не чакаме милост от Триполи – връща 24 часа и темата за процеса срещу българските медици. На страницата за мнения, от текста на специалния пратеник на вестника в Либия Георги Милков става ясно, че речта на либийския лидер Муамар Кадафи, в която той се обяви за премахване на смъртното наказание по целия свят, е била грешно изтълкувана. Ако в София бяха слушали внимателно речта на Кадафи, нямаше да се радват – пише Георги Милков, - както обикновено, той се оказа виртуозен оратор, а ние лоши тълкувачи.
И по-нататък – явно управляващите в Либия ни поставят пред изпитание. Посланието е – изтеглете се от Ирак, иначе нали знаете, че тука има 6-ма българи. Медиците да не разчитат на Кадафи, а на справедлив съд – е заключението на специалния пратеник.

И така – към темата Ирак в пресата ни днес. България няма да праща още рейнджъри в Ирак заради решението на Испания да изтегли контингента си от 1300 бойци. Това заяви вчера премиерът Симеон Сакскобургготски – напомня Новинар и добавя - външният министър Соломон Паси пък увери американския държавен секретар Колин Пауъл, че България няма да изтегли контингента си. "По никой начин. Ние си имаме договорености", отсякъл премиерът, цитиран от Сега. И добавил, че се надявал ООН да приеме резолюция, свързана с Ирак.
На въпрос дали ако организацията не приеме решение, правителството няма да помисли за изтегляне на войските ни, Симеон отвърнал: "Да видим първо какво ще стане и тогава". В Стандарт четем - Пауъл ми позвъни, за да се осведоми как България вижда бъдещото развитие в Ирак и да изрази благодарността си за съюзническата солидарност, обясни Паси. Потвърдих твърдата позиция на нашето правителство по отношение на кризата в Ирак, добавил Паси.
Премиерът против промяна в мандата ни в Кербала – заглавие от Пари днес.
Там намираме и анализ на социолога Антоний Гълъбов, който под заглавието “Променена ли е наистина ситуацията в Ирак” пише – липсва политическа воля за изграждане на автентична българска позиция по участието ни в коалицията. Индиректно политиката на управляващите обслужва успешно тезите на БСП – смята д-р Гълъбов.
Няколко материала по темата може да прочетем в Монитор – анализ, с автор Чавдар Киселинчев, според който курсът на Буш заплашва безрезервните съюзници на САЩ, в сегашните условия НАТО не може да се намеси, а българският батальон може да бъде засмукан в иракското тресавище;
препечатка от испанския Ел Паис, според която съобщението за изтеглянето на испанския контингент от Ирак предполага окончателно разпадане на блока от европейски страни, подкрепящи войната. Пак според анализа от Ел Паис решението за изтегляне на испанските войници няма да доведе до институционален проблем в ЕС, а Европа ще окаже натиск за приемане на нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Кери подкрепи Буш срещу Испания - четем пък в другото издание на Монитор, Виж. З

а Доброто управление на отбраната – кой как го разбира? е анализът на бившия зам-министър на отбраната Велизар Шаламанов в Дневник днес. Българското общество с изключение на две групи - родителите на бойците ни в Ирак и още по-малка група на експерти от граждански организации, университети и институти на БАН, както и съвсем ограничен брой оръжейни босове с крайно тесен личен интерес - няма мнение и изразени интереси в областта на отбраната. Тук са и проблемът, и решението. Ако обществото осъзнае, че поради лошото управление на отбраната (коефициент на полезно действие 10-15%, вместо поне 60-70%) от давания 1 милиард годишно и наличните десетина милиарда “балансова” стойност на отбраната, се губят 85%-90%, т.е. годишно около 800-900 милиона, ако осъзнае, че лошото управление заплашва живота на бойците ни и поради него губим много потенциални ползи за икономиката, то нещата могат да се променят радикално към по-добро – пише д-р Шаламанов, който в момента е председател на сдружение Джордж Маршал.

И накрая – още една промяна в образованието, която трябва да очакваме. Задължителни държавни изпити ще бъдат въведени при завършване на всяка степен от средното образование през 2006. това означава, че ще има матури след 4ти, 8ми и 12ти клас. Така ще проверяваме системата – казал министър Игор Дамянов.