RFI - България Софиянски вън от Общинска банка

Мулти се разпада... или преструктурира

Глоби за шум

Забраната за реклама на алкохол все още е по страниците на пресата, както и появилият се вчера скандал с предложен подкуп в министерството на културата за превръщане на галерията за чуждестранно изкуство в хотел – или сградата на МЕИ при паметника на Васил Левски, вестниците не са единодушни. Ясна е само сумата – 150 хил. долара.

Иван Тодоров-Доктора е осъден на 5 години затвор за отвличане и грабеж, но ще обжалва – тема, която е отпечатана на първите страници навсякъде. Иван Тодоров е първият “бизнесмен”, получил ефективна присъда през последните години – отбелязва Виж.

Започваме обаче с кмета Софиянски и неговото участие в Общинска банка – или Софиянски отстранен от Общинска банка, както пише "Сега". За пръв път, откакто е кмет, Стефан Софиянски няма да е представител на столична община на Общото събрание на Общинска банка. Решението изненадало неприятно градоначалника – четем в "Сега" - и е било взето след бурен скандал и много предложения. Сега представители на общината в Общинска банка ще са председателят на СОС и неговите четирима заместници.
Съветници отстраняват кмета Софиянски от Общинска банка – пише "24 часа" и уточнява, че кметът не е бил на сесията на СОС, по това време се е връщал от Вашингтон, където – както писаха вестниците вчера, е получил подкрепа за нов десен кабинет.
Махат Софиянски от Общинска банка – така присъства темата и в "Труд", заедно с цитати: Стефан Софиянски – ще отида на събранието и ще работя; Владимир Кисьов – кметът може да участва без право на глас.

Открийте разликите – такъв е анализът на Десислава Гаврилова от Червената къща в "Дневник". За какво става дума - за това кой подкрепя независимата артистична сцена в момента. Това е Про Хелвеция или културни центрове и програми на европейски страни. Ако ние ценим тази част от своята култура, трябва да намерим легитимни начини да я подкрепяме, пише Десислава Гаврилова. Но не чрез спонсорство, заработващо имиджа на една общинска фирма, а чрез публичен фонд с ясни приоритети и механизми на взимане на решения.
Оставям настрана въпроса, че зад списъка с финансирани от “Софийски имоти” проекти се разчитат залози в политически и икономически игри. Нека просто припомним, че общинските имоти са и наши имоти, и ние, гражданите на София, имаме право да контролираме как се управляват те и за какво се харчат парите, които тяхното управление носи.

За Софиянски, но от друга гледна точка, може да прочетем едно мнение на Емилия Милчева от "24 часа". Защо лидерът на ССД отърча до Вашингтон? Пита тя. И защо след него ще ходи и делегация от БСП начело със Сергей Станишев? Тези воаяжи на фона на очаквания непредсрочен край на мандата на днешното правителство са твърде ранни. Има кой да гарантира за Софиянски в САЩ – пише Емилия Милчева и напомня за топлите връзки на столичния кмет с брата на американския президент - Джеб Буш, губернатор на оказалия се ключов при президентските избори щат Флорида. Заглавието на това мнение е "Американският пай".

Отново в "24 часа" днес има и интервю с бившия депутат Драгомир Драганов, който казва – Станишев иска да е нашият Блеър.

Мулти се разпада – обявява "24 часа". Това обаче било част от амбициозния план на председателката на директорския борд на MG на Бояна Попова, която искала да създаде неголяма като структура групировка, в която приоритетни да са инвестиционните проекти и туризмът – обяснява изданието и припомня: през последните месеци MG се раздели с част от фирмите си, които бяха на загуба. Например текстилните фабрики в Лъки и Троян, хотела в Дубровник, Хърватия; фабриката за контактни лещи в Суходол и предприятието за перилни препарати в Божурище е взел бащата на Илия Павлов, Павел Найденов, при отделянето си от групировката, не е изяснен още въпросът с резиденцията на Тодор Живков "Перла" – там тече дело за собствеността на земята.

Обвиняваният във всички смъртни грехове министър на културата Божидар Абрашев се озова в епицентъра на нов скандал, този път украсен с обвинения за злоупотреба с държавни имоти, прикриване на подкупи и пътувания на разноските на турска фирма – така описва случващото се напоследък с министъра на културата "Дневник". Турци платили разходка на Абрашев и Люлина в Алания – пише "Новинар".

Водеща тема за "Стандарт" днес са новите глоби за шум – закон въвежда жестоки санкции за високи децибели, пише вестникът. До 500 лева глоба за граждани, които тормозят съседите си с гърмящи уредби и крясъци - предвижда Законът за защита от шума в околната среда, който беше одобрен от правителството вчера, обяснява "Стандарт".
Още по-жестоки санкции са предвидени за форсиране на колата пред блока или на кръстовище. Прекалено високите децибели в заведение също ще водят до глоби.
Диктатура на глобите – така звучи темата в "Труд", заедно с коментар в редакционната колонка от Анна Заркова – предвидените глоби подсказват грижа за човека, но и припомнят, че сме страната с най-много санкции на глава от населението. Е, и? - пита Заркова. Наказания у нас за нарушителите – бол! Ала наказани – йок!

И за президента пише пресата днес, заради пътуването му до Свищов. На първа страница на "24 часа" виждаме снимка на сестрата на едно от удавилите се в река Лим деца пред президента на Републиката. Искаме съд – обобщава казаното от майки и деца в Свищов "24 часа".

Президентът предлага кредитиране на студенти – пак за посещението на Георги Първанов в Свищов, но от друга гледна точка, пише "Труд".
Става ясно и, че Първанов бил оптимист за АЕЦ Белене – това е казал държавният глава, след като разгледал строителната площадка на атомната централа, и напомнил, че АЕЦ Белене не е алтернатива на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

И поглед към чуждестранните теми на страниците на българската преса: в "Пари" – подробности по доклада на МВФ за състоянието на световната икономика, според който най-големите заплахи за терорът и скъпият петрол.
За Ирак – пореден анализ на ситуацията под заглавие Кербала е опасно място, затова рейнджърите ни са там. Войната си е война, напомня авторът, Палми Ранчев, а повечето от нашите генерали и полковници не са влизали в реален бой. Вече е късно за ООН в Ирак – анализ в "Монитор". Въвличането на ООН в окупацията на Ирак е компромис, удобен за всички заинтересовани страни, пише там.

Фатален вот за Кипър – обръща внимание "Труд" на предстоящия утре референдум за обединение на острова, преди приемането в ЕС. Статията е на специалния кореспондент на ББС и засяга отношението към обединението на българските изселници в Кипър – те не искат обединяването на острова, пише кореспондентът на ББС.