Радио Франс Интернационал - България ПЪРВАНОВ В КЕРБАЛА

ДАНЪЦИ И ЗАПЛАТИ

ОБРАЗОВАТЕЛНИ РЕФОРМИ

БСП И ВЛАСТТА

Снимки на американския посланик Пардю на шах в градинката пред Народния театър и снимки на президента Георги Първанов в маскировъчни дрехи в Ирак – така, както го видяхме и вчера в новините.

И съответните заглавия – Президентът тайно посети Кербала, Дневник; Президентът в Кербала, 24 часа; Главнокомандващият в Кербала, Труд; Бойците ни в Кербала прегръщат Първанов, Стандарт; Първанов търси по-сигурно място за нашите в Кербала, Сега.
И малко по-различно ударение на визитата в Монитор и Виж – Президентът кара труп от Кербала и Първанов прибира войници от Кербала.
Така дори само в заглавия пресата проследява обявената за изненадващата визита на държавния глава в Ирак.
Кабинетът се “справя” с Кербала – под това заглавие в Труд четем мнение на Димитър Йончев. Според него, военни и политици си подхвърлят отговорността. Да си спомним, че обществото ни не разбра как се стигна до договаряне на нашето участие там – пише авторът и обяснява, че изтегляне на нашия контингент от Кербала означава или пренасяне на базата на българите в пустинята, или отзоваване в България.

Има и още една тема за българи в чужбина – нигерийски военни окупираха наш кораб, както пише 24 часа, или български кораб арестуван в Нигерия, както пише Монитор.
Информацията остава вече известната - това е корабът Персенк, който е собственост на параходството и плава под малтийски флаг;
Персенк има екипаж от 24 души – 23 българи и един руснак, пренасял е товар от 14 000 тона желязна руда от Гърция, капитанът и главният механик са арестувани и отведени с оръжие неясно къде и защо. Знае се, че Персенк не е разполагал с необходимия документ за влизане в пристанището.

Още прогнози и обещания за доходите намираме в пресата днес – 130 лв без данък от догодина, обещава Лидия Шулева, 219 евро на човек през 2009, прогнозира Милен Велчев. Освен това от следващата година стартира семейно подоходно облагане. Лидия Шулева ще представи днес на Националния съвет на НДСВ икономическа стратегия, в която част от приоритетите са доходи и данъци.

Данъците в България са ниски, но несправедливи, публикува Пари мнението на Максим Сираков, член на УС на Асоциацията на българските застрахователи.

НДСВ отново предлага стратегия за ускорен растеж – пише на първата си страница Пари и добавя, че представителите на бизнеса все още не са поканени официално да изложат своите виждания за бъдещото икономическо развитие.

В същото издание намираме и анализ на Едвин Сугарев, озаглавен Левицата ще е силна до появата на дясна алтернатива. БСП се готви да управлява, при това два мандата, започва авторът и продължава – при това не без основание, защото отсега е ясно, че следващото правителство ще бъде в най-благоприятна ситуация в сравнение с всички досега. Има обаче няколко проблема – например, че БСП няма програма за управление, вторият – че под афишираното единство дремят напрежения, третият е пропастта между червения елит и неговия електорат, към това се добавя фактът, че повечето социалисти не приемат сериозно Сергей Станишев като лидер, че БСП не знае с кого ще управлява, а и че поетите от Първанов и Станишев ангажименти биха им стрували сериозни електорални загуби. Анализ на Едвин Сугарев в Пари.

И още веднъж за кмета Стефан Софиянски – този път той зове “Областният да си ходи” – научаваме от 24 часа. Причината – Росен Владимиров продавал имоти по “безобразен начин”, твърди Стефан Софиянски. Да изгонят Владимиров заради далавера – така звучи призивът на Софиянски във Виж.

Водещата тема за 24 часа днес също е софийска – до края на май обявяват 55 магазина от “Софийски имоти” за продан. Ставало дума предимно за магазини и центрове за услуги.

И малко за промените в образованието, които предстоят: назрява революционна образователна реформа, както пише Сега. Учениците да могат да сменят училището си след 4, 7 и 10 клас след изпит, предлага жълтата депутатка Снежана Гроздилова.
Или надарените в специални училища след 4 клас – допълва Новинар предложението на депутат Гроздилова.
Матурите ще изместят кандидатстудентските изпити в родните университети – дава още подробности Стандарт.
Около това становище са се обединили участниците в конференция за средното образование в Боровец. Снежана Гроздилова предложила матури в средното образование да се държат два пъти - след 10-и и след 12-и клас. С първата учениците ще получават диплома за средно образование. После те ще могат да изберат предмети, в които да специализират до 12-и клас и да държат втора матура за кандидатстване във ВУЗ.

За финал – едно интервю и един анализ.
Интервюто е на психологът-преподавател в МУ Светлана Бояджиева в 24 часа: Хиляди българи живеят в панически страх, това е психично разстройство, свързано с начина на живот, затова се увеличиха самоубийствата и самонараняванията.
Анализът е от Дневник, с автор Антоний Гълъбов – отново за министъра на културата. Докладът на Сметната палата за начина на изразходване на средствата в министерството не се оказа достатъчен аргумент за смяна на композитора псалмописец – пише Антоний Гълъбов. Очевидно този министър е важен за правителството, защото той не бе сменен и при съставянето на второто правителство "Сакскобургготски". Пресечната точка на прекалено много интереси в полето на културата бе определена най-общо като културен туризъм. Всичко това – под заглавие – Зад фасадата на дебелоочието.

Кипър влиза в Европейския съюз разделен – пише Дневник и добавя - анализите на проваления шанс Кипър да влезе в ЕС на 1 май като единна държава предстои да бъдат направени, въпреки че тонът вече е зададен. Минути след обявяването на резултата от двойния референдум еврокомисарят, отговарящ за разширяването на ЕС, Гюнтер Ферхойген го определи като трагичен. Кипър остава разделен поне още 30 години, но турската общност ще бъде извадена от международна изолация – такъв е резултатът от гласуването в събота, според 24 часа. Европа хвали кипърските турци – заглавие в Труд.

Дневник и Новинар отразяват накратко президентските избори в Австрия – Австрия с президент жена или социалист, гласи заглавието на Новинар.

А статия-обобщение за разширяването на ЕС намираме на страниците на 24 часа, Прага ще бъде истинска перла в короната, Малта изглежда като кътче от рая. Брюксел трябва да плати 37,5 млрд евро за изравняване на стандарта. Заглавието е – от 1 май ЕС е по-голям, по-беден и по-красив.