RFI - България Още за посещението на Кадафи в Европа и делото срещу българските медици

Прогнози за следващия парламент

Политическите битки ще се водят на полета на енергетиката

За България по пътя към ЕС

Няколко теми от последните дни и седмици продължават и днес да присъстват в пресата. САЩ нетърпеливи да видят медиците ни свободни – чело на "24 часа", Твърда забрана за твърд алкохол по радиото и телевизията – водещо заглавие на "Пари", и Само министрите не отработват Гергьовден – на първа страница на "Сега". В началото – темата, която беше особено актуална вчера, след срещата на либийския лидер Муамар Кадафи с председателя на ЕК Романо Проди – кога и как ще завърши делото срещу българските медици в Либия. И така – от заглавието на първа страница на "24 часа" днес – САЩ нетърпеливи да видят медиците свободни – думи на държавния секретар Колин Пауъл пред Соломон Паси в Берлин.
Вестникът публикува и интервю с министър Антон Станков, който казва, че ако медиците бъдат осъдени, може да лежат и у нас. Основната му теза обаче е, че 6мата българи са невинни и доказателствата за това са “в кориците на делото”. Обвинението се крепи на самопризнанията им, казва министър Станков.

Брюксел чака справедливи присъди за медиците, Романо Проди дал ясен сигнал на либийския лидер за процеса срещу българите – това четем в "Труд", без да са родминати и думите на Колин Пауъл, той е оптимист за съдбата на българите. "Труд" преразказва и статия в "Интернешънъл Хералд Трибюн" за посещението на Кадафи в Брюксел – според цитирания текст, Кадафи е прочел лекция на Европа за нейните колониални провали, говоренето пред журналисти на либийския лидер "Интернешънъл Херълд Трибюн" нарича “половин час самохвалства, мърморене и несвързани обяснения”, по време на обяда с еврокомисаря Проди е станало ясно и че Либия не е готова да поеме сериозни ангажименти – препечатка в "Труд".

Друг е акцентът, на който "Стандарт" обръща внимание след срещата на Колин Пауъл и Соломон Паси в Берлин – Благодарим ви, че оставате в Ирак. изданието споменава и за твърдението на вестник "Ню Йорк Таймс", че Колин Пауъл е кандидат за поста шеф на Световната банка – това предположение подчертава и "Монитор" на страниците си.

И за рекламата на алкохол – тема, която дни наред присъства на страниците на пресата. Депутатите от здравната комисия прехвърлиха горещия картоф на конфликта в пленарната зала – описва решението на здравната комисия "Пари". Както знаете, става дума за пълната забрана на пряка и непряка забрана на спиртни напитки преди 22.00 часа по радиото и телевизията. Спиртни са напитките с не по-малко от 15% алкохол, напомня "Пари". Алкохолните реклами остават забранени – пише и "Дневник".
Представителите на алкохолния бизнес не можеха да повярват на ушите си, след като научиха, че въпреки всичките им аргументи депутатите от здравната комисия вчера потвърдиха забраната за пряка реклама на твърди напитки. Ако забраната бъде потвърдена от НС, тя ще влезе в сила от началото на следващата година.

Парламентът бламира Шулева – продължава темата от НС "Сега". За първи път НДСВ разбра какво е да си малцинство в парламента - катастрофира идея, лансирана лично от вицепремиера Лидия Шулева. Без гласовете на коалиционните си партньори от ДПС и на неотдавна отцепилата се група на "Новото време" жълтите не можаха да прокарат нейното предложение избрани курорти да получат статут на зони с национално значение.

Още на парламентарни теми – 40-тия парламент – златно време за СДС, под това заглавие "24 часа" публикува анализ на Диляна Ценова. Според нея, за кампанията за следващите парламентарни избори може да се предвидят две неща: това ще е златното време за СДС и Надежда Михайлова, тъй като ще получават оферти от всички посоки (обединението в дясно минава през СДС, твърди Диляна Ценова още в началото на анализа), а коалициите в дясно – заради многообразието от партии – се чертаят още отсега.
Следващите политически битки ще се водят на полето на енергетиката – смята Милена Димитрова в друг анализ, от "Пари" днес. Царските лобита вече си разпределят 40тото Народно събрание. Авторът коментира апетитите на желаещите да влязат в следващия парламент – всички се виждат вътре с по 27-30%, не е чудно, че искат Велико народно събрание, за да се съберат всички желаещи. Реалните шансове обаче се оказват кратни на апетитите и борбите в производството и търговията с електричество.
Цената на тока е сред най-важните мотиви на гласоподавателите, смята Милена Димитрова и добавя, че в предизборната кампания през следващата година всички политици ще въртят и сучат около важната дата 2007 – годината, в която може би ЕС ще ни приеме и през която, вече няма съмнение, ще затворят 3 и 4 реактор на АЕЦ Козлодуй.

Не се смятаме обаче за европейци – публикация в "Труд" днес. Проучване на "Алфа рисърч" сочи, че половината българи мислят, че ЕС ни оказва натиск. 2/3 от сънародниците ни определят България като балканска, а не като европейска държава. Чешкият посланик у нас казва, че в Чехия тази година са били отделени 10 млн евро за популяризиране на членството в ЕС. Бюджетът за същата цел у нас е 5 млн лв.

България има готовност да подпише конституцията на Европа, защото бъдещият ЕС има нужда от гъвкави и ефикасно работещи институции – това е казал президентът Първанов на икономическия форум на високо равнище, който започна вчера във Варшава, четем в "Стандарт". Според пратеника на "Труд" в полската столица, акцентът в изказването на българския президент е бил “надяваме се, че ЕС няма да се придвижва напред на две скорости”. От обтягането на отношенията между Европа и САЩ само България е била потърпевша, е казал още Георги Първанов.

Първанов агитира днес Квашневски да пусне нашите в полската база, съобщава "Сега". Ирак няма да скара София и Мадрид – тема от същата страница на "Труд". Това е станало ясно след срещата на българския и испанския външен министър в Берлин. Пред журналисти Паси е потвърдил, че България няма да изтегля войниците си от Ирак.

Няколко изречения за едно министерско решение – точно след седмица е Гергьовден, както знаете, прието беше и 7 май, петък да е неработен ден и да се отработва на 15 май, събота. Министрите няма да отработват заседанието, което пропускат заради Гергьовден, съобщил правителственият говорител Димитър Цонев, това научаваме от първа страница на "Сега", както и че за да няма изоставане, министрите ще работят ударно днес.