RFI - България Смъртни присъди за българските медици в Либия

Първи военен парад след влизането на България в НАТО

Погребаха последното дете, загинало в катастрофата в река Лим

Ужасяващата новина от вчера за смъртните присъди на петте български медицински сестри в Либия е заела първите страници на днешните всекидневници. Една зловеща дума, изписана навсякъде с едър шрифт, се набива в очи – РАЗСТРЕЛ.
Оттук нататък съдбата на българките зависи от хуманизма на либийския лидер Муамар Кадафи, подчертава “Труд” и добавя, че Европейският съюз не приема смъртното наказание. В уводната статия на всекидневника авторът Георги Трайков пише, че присъдата в Бенгази представлява разстрел и то от упор за българската дипломация.
Според “24 часа” милостта на съда в Бенгази се състои в това, че е осъдил петте българки на разстрел, а не на бесило. Пратеникът на изданието в Либия свидетелства, че медиците са изслушали присъдата с икона на свети Георги в ръце, а отвън обезумяла тълпа крещяла “Смърт” с портрети на Муамар Кадафи. Същият вестник цитира германския канцлер Герхард Шрьодер след срещата му с българския премиер Симеон Сакскобургготски, който е на посещение в Берлин, че Германия ще помогне. И двамата политици призовават към по-внимателно отношение към този хуманитарен проблем.

“Монитор” обръща внимание на факта, че присъдите на медиците ни в Либия са били произнесени за две минути, а те самите разбрали какви са те едва след като излезли от залата, тъй като съдията не разрешил на преводача да им съобщи какво се случва. Вестникът публикува изявления по телефона на българските медицински сестри от затвора в Бенгази, веднага след завръщането им от съда. Нася Ненова казва, че всички те са стъписани и като че ли това не се отнася за тях. “Не знам сега какво следва изобщо, казва Валентина Сиропуло. Знам, че има още възможности, но за 5 години те вече са ни убили. Ще се мотаем тук като мъртви души и изход скоро няма да има”. “Очаквах 15-20 години затвор и нагоре. Бога ми, това не”, възкликва Валя Червеняшка.
Кристияна Вълчева единствена е очаквала подобно развитие на нещата. “Бяхме готови за всички варианти, включително и за този, казва тя. Това е един зловещ цирк, театър, който продължава. Не се притеснявам. Аз съм невинна и през цялото това време съм била наблюдател. Недопустимо е да се гаврят с нас като с нецивилизовани варвари. Аз чакам чудо”, заявява накрая Кристияна Вълчева.
Всички български медици се опасяват от саморазправа и се надяват да не бъдат преместени отново в затвора в Триполи, където смъртните им присъди могат да бъдат изпълнени от самите затворници.

Присъдата срещу българските медици е определено и основно за вътрешна употреба - с вътрешнополитическа цел, цитира “Пари” в електронното си издание британския експерт по либийски въпроси от Центъра за международно развитие в университета в Кембридж Джордж Жофе. Моята прогноза е, че сега Кадафи ще обяви, че присъдата ще бъде отсрочена и след няколко дни ще заяви, че е решил да ги помилва, смята Жофе. Това може да отнеме време, защото трябва да се съобрази с общественото мнение в Либия. Но би било много трудно за либийския съд да пренебрегне огромния гняв в страната, особено в района на Бенгази. Според мен именно затова се стигна до тази политическа присъда, подчертава британският експерт.

Вестниците отразяват днес и вчерашния военен парад в столицата – първия след приемането на страната ни в НАТО. “Стандарт” посочва, че снайперисти са се грижили за безопасността по време на проявата.

Погребението на последното загинало дете при катастрофата на автобус с ученици от Свищов в река Лим в Сърбия и Черна гора – Антоана, също е по страниците на днешните вестници.