RFI - България Още двама българи са в беда

България скара Грузия и Европа

Някой е дописал доклада за АЕЦ "Козлодуй"

Още двама български лекари са в беда, алармират днешните издания. Проф. Червеняков, бащата на бившия правосъден министър и настоящ депутат от левицата Младен Червеняков, се намира на частно посещение в джамахирията и от няколко дни е в неизвестност, съобщава "Труд".

Друг наш лекар пък е обвинен за смъртта на местна жителка. Инцидентът станал на 26 април, 10 дни преди обявяването на присъдите срещу петте български медицински сестри в Бенгази, уточнява изданието. Либия обвини д-р Ботев, не спасил жена в кома, излиза с огромно заглавие на първа страница "24 часа".
Антон Ботев е на работа в болница в гр. Мсалата на 120 км. от столицата. Според съобщението от Външно на 26 април при негово дежурство била приета по спешност либийка в състояние на клинична смърт вследствие на тежки увреждания - 12 счупени ребра, кръвоизлив в перикарда и белия дроб. Българският лекар се опитал да я спаси, но без резултат, допълва "Дневник".

Изданията съобщават, че Ботев все още "не е се е свързал лично с посолството и не е поискал съдействие", но се планирало посещение на българския консул в града за изясняване на случая. "Дневник" коментира, че ако все пак новото обвинение - към българския лекар Антон Ботев, се окаже повече от случайност, българската дипломация ще се окаже пред още по-тежка ситуация от възникналата вече с присъдите по СПИН делото.

Българка, която от 18 години работи като медицинска сестра при Кадафи, напуска семейството на либийския лидер, съобщава 24 часа. “ Тя е омерзена от развитието на случая с нейните колежки” споделили нейни близки.
Медицинската сестра, чието име не се споменава, ще подаде документи за завръщането си в България, отбелязва часовият вестник.

А осъдените сестри обжалват наказанията си, известява "Труд". Петте българки и палестинецът Хаджудж са подписали документи, с които не са съгласни с присъдите си. “На практика този акт играе ролята на бланкетни жалби /обжалване без излагане на мотивите/, отбелязва "Труд" коментара на зам. външния министър Гергана Грънчарова.

50 000 медици от цяла България излизат на протест в събота, оповестява колегиалната солидарност "Монитор". Подписките ще бъдат изпратени до либийския лекарски съюз и до посолството на Либия у нас.

Дори след арестите на нашите медици и обвиненията срещу тях, пациентите предпочитали за тях да се грижат българки, изтъква "Монитор".

“Искам да спася медсестрите ви” заявява за "Труд" американският продуцент на документални филми Мики Грант. Той е в България и в неделя ще направи първите снимки на филм, посветен на делото срещу българските медици в Либия. Преди 2 години Грант заедно със сънародника си Брайън Уилс създал в щата Тексас неправителствена организация “Тексас коалишън” срещу смъртните присъди, пояснява изданието. Грант бил убеден, че проблемът може да бъде решен и от американски кинозвезди, които да се включат в кампанията за защита на осъдените. У нас избухна задочен спор, обявява "Дневник".

Вчера лидерът на СДС и бивш външен министър Надежда Михайлова влезе в задочен спор с управляващите дали трябва да бъде даден отговор на официалната декларация на либийската държава, която обвинява България в биотероризъм. Тя смята, че София трябва да отговори на тежкото обвинение, докато вицепремиерът Панайотов заяви, че е нужно хладнокръвие, отбелязва изданието. По думите му декларацията е емоционална реакция и отразявала либийското разбиране за солидарност към събитията в Ирак.

Подобно мнение защитиха в неделя външният министър Соломон Паси и президентът Георги Първанов, допълва "Дневник". “ Съзирам атака по линия на БСП, но не разбирам как може да бъде използвана такава драма за партийни цели” пише на страниците на "24 часа" Надежда Михайлова. Когато правителството на СДС сдаваше властта на НДСВ, Соломон Паси получи Бяла книга с всичко, което е било направено, отбелязва "24 часа" казаното от Михайлова пред БТВ.

Съпругът на Валя Червеняшка иска главният прокурор да разследва министър Станков, известява "Дума". Според Емил Узунов министър Станков трябва да отговаря за това, че като шеф на Междуведомствената комисия за около 3 години не е призовал и снел показанията на останалите наши освободени медици, които са били задържани по СПИН-делото с Либия. Според Узунов либийският адвокат Бизанти е “присъствал на част от изтезанията на нашите”.

"Дума" допуска, че грузинският президент Саакашвили е бил окуражен от присъдата от присъдата на медиците ни, за да поиска напускането на страната на българския дипломат Пламен Николов. Някои ще кажат, че това не ни засяга. Но новината, че български дипломат, изпълняващ мисия на Съвета на Европа в Тбилиси ще бъде експулсиран не може да бъде отмината равнодушно, смята "Дума". Според изданието това създава нестабилност в отношенията ни. Българският дипломат Пламен Николов, специален представител на председателя на Съвета на Европа в Грузия, предизвика скандал между тази страна и най-голямата европейска организация, която се бори за спазването на правата на човека, пише вестник "Сега". Прозападният президент на Грузия Михаил Саакашвили е обвинил Николов, че е заблуждавал председателя на СЕ Валтер Швимер за положението в Аджария, допълва Сега като изтъква и уверението от кабинета на Валтер Швимер, че са доволни от работата на българския дипломат, който е действал в унисон с указанията на шефа си.

Ще бъдат поискани разяснения от Брюксел по случая с доклада за АЕЦ “Козлодуй” съобщава за намеренията на министър Ковачев "Монитор". Някой е дописа доклада за атомната електроцентрала, пише изданието, като е добавил, че трети и четвърти блок на централата не могат да бъдат модернизирани при приемливи финансови условия.
Антонио Мадона и неговите колеги изготвиха доклада през ноември 2003 година, но никой от тях не е вписвал това изречение, изтъква вестник "Виж". Антонио Мадона е категоричен, че от момента на предаването на доклада в Групата по атомни въпроси към ЕС експертите не са имали достъп до него.
Според Мадона всички проблеми с безопасността на трети и четвърти блок са решени, допълва "Виж".

"Стандарт" анонсира откриването на панаира в Пловдив с новината, дошла от мобилния оператор Мтел, че скоро ще можем да си поръчваме кафе, безалкохолни и сладкиши от улични автомати с SMS от мобилен телефон. Продуктите ще се плащат чак , когато дойде месечната сметка, а цената на кратко съобщение е 6 стотинки.