RFI - България Шестима задържани в Либия българи

Болниците у нас без лекарства

Миша Глени: "Вашите мафиоти са най-опасни"

Нови задържани българи в Либия. “Още петима”, твърди “Труд”, “шестима” според “24 часа” и в. “Пари”. След което става ясно, че единият от тях – проф. Петър Червеняков е засега свидетел срещу други трима. Основен обвиняем за смъртта на либийска гражданка е д-р Антон Ботев. Други четирима българи, подчертават "Виж” и в. “Стандарт”, позовавайки се на посланика ни Здравко Велев, имат забрана да напускат Либия.
Имената на другите 4 медици – пише “Труд”, засега не се съобщават. Знае се само, че става дума за 3 лекари и една медицинска сестра, работещи в Тархуна, град на 80 км от Триполи. И четиримата били от екипа на проф. Червеняков. Днес се очаква консулът ни Сергей Янков да замине за Тархуна.

“Какъв е проблемът?” – интервюира “24 часа” проф. Червеняков. Той разказва: "Български лекари са правили секцио на бременна и са забравили марля в нея. Това се случва понякога, не е уникален инцидент”, казва той. “А кога се случи това?" - пита изданието. “През януари", пояснява професорът. "Имаше перитонит, наложи се операция, наблюдавах я 10-15 дни и тя оздравя. Получих благодарности, но либийски лекар, близък на семейството, ги е накарал да заведат дело".

“Има настроения срещу нашите в Бенгази” – констатира ‘Монитор”. Българска медицинска сестра споделя, че не знае какво да прави. Всички й казвали, че българите са заразили децата им и че заслужават смърт. Заплашвали и адвокат Бизанти, че е предател, взел много пари от българите и че е гнида, която заслужава наказание, отбелязва изданието.

“Не съм сгрешил, изнудват ни за пари” – разказва в писмо до близките си другият задържан български лекар – д-р Антон Ботев от Самоков. “24 часа" публикува факсимиле от писмото и прави репортаж в родния му дом, където близките са съсипани от тревога.
Д-р Ботев не е свързан със СПИН процеса – заявява здравният министър Богоев, но изтъква, че лекарят е нарушил правило номер 1 – не се е свързал с българското посолство. Засега според министъра на здравеопазването няма да отзоваваме лекарите си от Либия.
Задържани ли са в Либия българите? – пита “Труд”, припомняйки, че либийците прибират паспортите на работещите в страната, превръщайки ги в заложници.
Царю, прибери българите от Либия – пряко зове в. ‘Виж”.
Евроемисарят, унгарският депутата Матяш Йорши, отлага пътуването си до Либия, четем в “24 часа", понеже властите в Триполи не му дали гаранции, че ще се срещне с 5-те български медицински сестри.

А иначе – болниците у нас остават без лекарства – бие тревога в. "Стандарт”. Търговци спират доставките заради натрупани борчове, искат фалит за десет от най-големите клиники. Болниците дължат над 20 млн. лв., производителите отказват да ни доставят лекарства на вересия, обясняват от лигата на производителите. Засега ще осигурява медикаменти само на Спешна помощ. Ако до 10 дни не започнат да ни връщат дълговете, ще прекратим и тези доставки, категорични са фармацевтите.

Специално хапче пък било измислено за рейнджърите ни в Ирак – съобщава “24 часа". Става дума за имуномодулатор, който засилва имунната система и подсилва работоспособността в трудни условия, казва доц. Аляков от ВМА.
Явно е нужно, щом, както четем в “Труд", началникът на Генщаба ген. Колев зове: “Вън страхливците от армията”. Щели да уволняват всички бойци с рапорти от батальона в Кербала, някои вече ги оттеглили.

Положението в Ирак е тежко, но изборите са на 30 юни, настоява в специално интервю пред “24 часа” Хошиар Зибари, етнически кюрд и министър на външните работи в преходния съвет в Ирак. Той изказва съболезнования на близките на загиналите българи, а що се отнася до Муктада ал Садр, определя лозунгите му за неясни и противоречиви – доколкото той иска ту изтегляне на американците, ту помиряване с американския народ. Саддам е в Багдад и ще го съдим ние – заявява още Хошиар Зибари.

Имаме и осъден български политик, четем в днешната преса. За първи път, подчертава "Труд”. Това е Александър Божков, бивш вицепремиер, който получава 2 години условна присъда за безстопанственост при приватизирането на цех в с. Цалапица през 1998 г. Ще обжалвам, казва Божков пред "24 часа” и "Стандарт”.

Трима загинаха при срутване в Плевен – привличат вниманието ни "Монитор” и "Виж” към една вчерашна трагедия. Срутването е станало при изкопни работи за строеж. В момента полицията проверява законността на строежа и взетите мерки.

Вашите мафиоти са най-обиграни – споделя пред “Труд” известният британски журналист Миша Глени, дългогодишен кореспондент на Би Би Си и автор на книгите ‘Краят на Югославия” и ‘Балканите”.
От 2000 г. Балканите са "фабрика” за престъпност, казва Глени и допълва: “Вашите мафиоти се установиха на запад и свободно работят там. Но тиктакащата бомба на Балканите е Косово. Международната общност трябва да направи нещо. ООН се провали, ЕС търпи неуспех. Нужно е правителство, което познава местните проблеми. Трябва икономическа система, която отговаря на безработните млади албанци, преди бомбата да е избухнала. Ситуацията в Косово е най-опасна”.