RFI - България Паси при Кадафи

В немилост ли е Дикме: една тема с продължение

Всеки пети учител не разбира писаното в учебниците

Паси при Кадафи след среща с Проди, обявява във водещото си заглавие "Монитор". И допълва – външният министър изненадващо обяви, че лети за Триполи. Очаква се правителственият "Фалкон" да прибере и освободения д-р Здравко Георгиев. Паси на спешна визита в Либия, допълва "Труд". Паси отлита за Триполи днес, уточнява "24 часа". Той щял да завие от Брюксел към Триполи, допълва вестникът. Министърът щял да обърне "Фалкона" и от Брюксел, където е на среща на европейските външни министри, щял да кацне директно в Триполи. Срещите му още се уточняват, но основната тема щяла да бъде съдбата на българските медици, допълва вестникът.
А "Дневник" отбелязва – Паси отново лети за Либия. Ами това, което се случва, е дипломация на тихите импровизации, коментира "Монитор". Защото информацията, за визитата на Паси в Либия се оказа изненадваща дори за чиновниците, които я подготвят. Пазела се в тайна, докато нямало информация, че ще го приеме лично полковник Кадафи. То и сега не е сигурно, но ако реши полковникът – Паси трябва да е там, отбелязва вестникът.

Така Паси го разнасяха и миналия път. Уж пак имаше програма, но пак не беше много сигурна. И пак беше пазена в строга тайна, дори и от самия него. С което още веднъж нашите политици доказват, че държавата ни продължава да няма стратегия за изход от процеса. И продължава да импровизира, категоричен е "Монитор". Вече се действало пък по поканата Муамар Кадафи да дойде в страната. България е предприела дипломатически стъпки за поканата на Муамар Кадафи за посещение у нас, отбелязва "Виж".
И коментара на тази новина от президента Първанов, цитиран от "Труд" – “Вече са предприети дипломатически стъпки, но отговорите не идват светкавично. Като ги получим, ще ви информираме своевременно”.

Колкото до първата спирка от пътуването на министър Паси – Брюксел - Паси търси общ фронт с ЕС за Либия, обявява "24 часа". Той ще информира лично колегите си от съюза, че страната ни не приема присъдата срещу медиците ни в Либия. Вчера следобед Соломон Паси се срещна с френския си колега Мишел Барние. Паси благодари на Барние за писмото му от 13 май, в което Барние изразява съпричастността на Франция с България след взетото “отчайващо решение” на съда в Бенгази за българските медици, допълва 24 часа.

Дикме в немилост пред Симеон и Доган. Премиерът близо час слушал обясненията на земеделския министър за липсващото зърно, допълва изданието. Атакуват Дикме по писан сценарий. Не съм подавал оставка, няма и да подавам, цитира "Труд" министър Мехмед Дикме. Вчера "24 часа" излезе с информацията, че министърът е подал оставка, която за момента се пази в тайна. По темата оставка ще се говори след като бъде затворена глава Земеделие през месец юни, отбелязва днес вестникът. И коментира – проблемът най-вероятно не е в готовността на земеделието ни за влизане в ЕС, а е вътрешнопартиен. ДПС стяга редиците си за парламентарни избори, разкрива изданието.
В интервю за вестника самият Дикме обявява – Има разработка срещу мен, ще я покажа. Това също щяло да стане след затваряне на глава Земеделие, допълва "24 часа".

Абитуриентите без дипломи, обявява с големи букви във водещото си заглавие "Труд". Дипломите за завършено средно образование на 80 хиляди абитуриенти още не са готови, а забавянето им може да се окаже фатално за тези деца, които искат да кандидатстват в чужбина. Причината е, че просветното министерство все още не е наясно какво ще бъде съдържанието на дипломите, разкрива причините за скандала вестникът.

В същото това време пък – Всеки пети учител не разбира учебника. 10 на сто от гимназистите никога не четат книги. Това пък показва анкета на Софийския университет, цитира във водещото заглавие на "24 часа". 15-20% от преподавателите смятат, че учебниците, по които учат децата, са неразбираеми. Най-сложни били учебниците по природо-математическите науки.

Въпреки това – изпитват първолаците по български и литература, разкрива "Виж". Българчетата били най-интелигентните деца в Европа. Но с една малка подробност - когато са в предучилищна възраст, коментира по този повод "Стандарт". Със зазубрянето на първите буквари интелигентността им се изпарява. А сега като капак се оказа, че и самите даскали не разбирали материала, допълва изданието.

Но – за тези, които се опасяват за европейската ни интеграция - всеки четвърти европеец дреме на бюрото си, цитира Интернет проучване "Труд". Ами този факт категорично потвърждава, че мястото на България отдавна е в Евросъюза, отсича вестникът. Няма какво да се чака 2007 година за членство. Ако дременето зад бюрото е критерий за европринадлежност, то тогава българите отдавна са покрили критериите и от Маастрихт и от Копенхаген, допълва изданието.

За тези, които имат нужда от почивка, но все пак са решили тя да не бъде на работното им място – море от 2 до 6 лева през юни, предлага в специалната си тема на броя "24 часа". Защото колкото и невероятно да звучи – дилемата действително е поставена така – за 2.50 лева можете да изберете – да си купите кило сирене или да си подарите една нощувка във Варна. А пък и синоптиците обещават слънчеви и топли дни до края на май.