RFI - България ЗАБРАНИХА РЕКЛАМИ НА ТВЪРД АЛКОХОЛ ПРЕДИ 22Ч.

ЛИБИЯ НЕДОВОЛНА ОТ РЕАКЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

БЪЛГАРСКИТЕ АЛПИНИСТИ ЩУРМУВАТ ЕВЕРЕСТ

Забраниха рекламата на ракия и водка. Това тръбят от първите си страници вестниците “Стандарт” и “Монитор”. Пряката реклама на твърд алкохол в електронните медии, в печатните издания и по билбордовете забраниха вчера депутатите. След 3-часови препирни, народните избраници окончателно решиха, че е недопустимо клиповете да показват употребата на спиртни напитки, както и техните бутилки, уточнява “Монитор”. Непряката реклама на водка, ракия и уиски пък, ще може да се излъчва само след 22 часа.
“Пирон в ковчега на невръстното пиянство”, с такова заглавие е карето “Позиция” на първа страница на “Труд” с автор Ива Йолова. Според нея, проблемът не е в рекламите, защото мераклията, ако ще и на Северния полюс, ще стигне до магазина или дискотеката, които ще му поднесат забраненото. Важното е кой проверява, глобява и наказва нарушителите.
Виж, чели сме как отвъд океана хващат малолетните дъщери на президента Буш, че са се почерпили с бира и дори ги осъждат на обществено полезен труд. Но това са си задокеански истории. Кой да ги стига американците! При това – на пияна глава, завършва коментарът на “Труд”.

До 3 години - 3 лиценза за мобилни телефони от трето поколение, обявява вестник “Сега”. До месец Министерският съвет ще отпусне от бюджета 60-70 млн. лв. за освобождаване на честоти, необходими за три нови мобилни оператора от трето поколение. В началото на 2005 г. вероятно ще започне конкурс за такъв лиценз. Това ще повиши конкуренцията и ще свали цените на услугите, пише изданието.
Неделчев. Очакванията са издаването на такъв лиценз да откъсне по-платежоспособни клиенти от GSM-операторите.
Според директорите на "Мобилтел" и "Глобул" Ерих Хойген и Николас Цолас конкуренцията на пазара на мобилни услуги в България вече е ожесточена и се води битка за всеки клиент. Като доказателство "Глобул" обяви нетна загуба от 26 млн. лв. за 2003 г. "Мобилтел" държи 76% от пазара на GSM-услуги, а "Глобул" - 17%, пояснява “Сега”.

Изданията на ВАЦ “Труд” и неговия събрат “24 часа” алармират с големи еднотипни заглавия за балканския грип, който през изминалата седмица повалил 127 души в Ботевградско. Взрив на Ку-треска е това според “Труд”, а “24 часа” е проявил творчество, съобщавайки, че цитирам Застудяването ни докара майски зарази. Ку-треската прилича на грип, но е по-лека, а вирусите причинители не могат да се уточнят, обяснява пред Часовете д-р Ангел Кунчев, шеф на отдела за противоепидемичен контрол в Министерството на здравеопазването. Естествено, опасност от епидемия няма, тъй като взривът в района на Ботевград се дължал най-вече на лошата хигиена по селата, където се отглеждат домашни животни, казват още от министерството.

Паси поиска бърз процес в Триполи, научаваме от “Новинар”, който следи посещението на външния ни министър в Либия. "За нас най-важният елемент е времето. Всичко, което искаме, е справедливо решение, което да бъде взето във възможно най-кратки срокове", заявил Соломон Паси след вчерашните си срещи с либийския си колега Абдел Рахман Шалкам и с министъра на правосъдието Али Омар Абу Бакр.
Либия обидена на българските медии, пише от своя страна вестник “Труд”. Либийският външен министър Абу Шалкам направил забележка на Соломон Паси за реакциите на българските медии заради смъртните присъди срещу петте българки. Освен това, външният ни министър е бил държан на тръни с протакането на разрешението на полет до Бенгази и местните власти дали съгласието си в последния момент, съобщава пратеникът на “Труд” в Либия. Делото в Либия е подигравка, казва бившият адвокат на медиците Владимир Шейтанов в интервю за същия вестник. При лиспа на доказателства да осъдиш невинни хора по този тежък начин – за това очевидно се изисква много голяма политическа смелост и пълно пренебрежение на всякакви принципи, заявява Шейтанов, според който защитникът на медиците адвокат Бизанти е отстъпил под натиска на Триполи.
Конфликт на интереси между обвиняемите в Либия, съобщава от своя страна вестник “Сега”. Между шестимата осъдени в Либия медици има конфликт на интереси, тъй като две от сестрите са направили самопризнания, които важат и за останалите три сестри и палестинеца Ашраф. Думите са на правосъдният ни министър Антон Станков, цитиран от изданието. Той анализира "на сляпо", че либийският съд е стъпил на самопризнанията, изтръгнати чрез мъчения, за да издаде смъртни присъди. Самопризнанията са на Кристияна Вълчева и Нася Ненова. Според Станков е необходимо всяка от сестрите да има отделен адвокат либиец.

И от тежката съдба на сънародниците ни в Либия, “Стандарт” ни препраща към по-патриотична тема със заглавието “Седми българин покори Еверест”, по повод новината, че алпинистът Петко Тотев изкачи най-високия връх във вторник. Изданието посвещава 2-ра и 3-та страница на алпинизма, като ни предлага най-различни статии за българските успехи през годините, както и интервю с дъщерята на Христо Проданов – Силвия. Още трима български алпинисти се очаква да щурмуват върха днес, пише още “Стандарт.