Радио Франс Интернационал - България ВЛАСТТА ВОДИ СКРИТИ ПРЕГОВОРИ С БРЮКСЕЛ

ИМА ЛИ ТАЙНО СПОРАЗУМЕНИЕ С КАДАФИ?

БЪЛГАРСКИЯТ АЛПИНИСТ ХРИСТО ХРИСТОВ ИЗЧЕЗНА ПОД ЕВЕРЕСТ

“Властта преговоря тайно с Брюксел”. Заглавието е на в. “Труд”, а обвиненията са прозвучали вчера в парламента, отбелязва и “24 часа”.
Лявата и дясната опозиция вкупом са атакували вицепремиера Пламен Панайотов, че крие от обществото какви ангажименти поема правителството към ЕС.

“Материята е твърде сложна за депутатите” – заявява Пламен Панайотов пред “Труд”, защото езикът на Брюксел бил твърде бюрократичен.
Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева заявява, че тя не може да дава такава информация, без да е упълномощена от Съвета по евроинтеграция, а иначе само Кипър бил публикувал позицията си по преговорите.

Какво излиза, коментира “Труд”, че “българското правителство гордо мълчи. И както всички български правителства се отнася с известно презрение към депутатската сган” (цитат от Жан Виденов).
А вече в опозиция депутатите с право се възмущават, че министрите ги заобикалят при вземането на важни решения. И ще е така, смята изданието, докато някое мнозинство не тропне по масата и не се сети: България е парламентарна република”.

Според “Стандарт” депутати от ОДС на Костов и от левицата дори са заплашили, че ще обявят стачка, ако правителството не им предостави информация по преговорите с ЕС.

“Ако си беден, ЕС не дава да имаш куче” – привлича вниманието ни “24 часа” към някои непознати аспекти на европейското право в разговор с президентската съветничка Ружа Иванова.

Дипломите ще са с евродокумент – съобщават “Стандарт” и “Труд”. Към документите за завършена бакалавърска и магистърска степен университетите вече ще издават и безплатно европейско приложение - гласи вчерашно решение на парламента относно легализирането на българските дипломи.

Водим тайни преговори с Либия за медиците - убеден е “Монитор”. След което дори публикува проект за тайно споразумение, въз основата на което министър Паси води преговори с фондация Кадафи. Според точка от това споразумение 25 млн. щатски долара се превеждат във фонд, контролиран от Фондация “Кадафи” и фирма “Техноекспортстрой”, с цел построяването на център за заразни болести.

Паси е в Тунис, чака Кадафи - извежда на първа страница “24 часа”. Българският външен министър днес участва в срещата на Арабската лига и голямата въпросителна била дали ще може да се срещне с полк. Кадафи.

В. “Виж” цитира обяснението на либийския външен министър Шалкам пред българския му колега: “Либийският закон предвижда смъртно наказание за всеки, който е причинил смъртта на повече от един човек”.

Опасно е да търсим вина за Либия – заявява в интервю за “Труд” председателят на жълтата парламентарна група Станимир Илчев. Идеята за изграждане на болница в Либия бил само един от проектите, целящ да обърне общественото мнение в тази страна. А иначе се предвиждало създаването на специален фонд у нас, който да може да наема екипи от медици, юристи и парламентьори, които да оказват помощ на взети като заложници българи.

Продължават и спешните мерки за сигурността по пътищата: старите шофьори също ще ходят на изпит – извежда във водещото си заглавие “Стандарт”. Предложението е на Съюза на преподавателите по авто-мотоподготовка. Експеримент преди месец с 60 шофьори с 10 годишен стаж показал, че само една трета от тях са се справили с теста.

Враца е възмутена от условната присъда н шофьор, убил двама младежи (на 17 и 18 г) с колата си – четем в репортажи в “24 часа” и “Труд”.

Българите намаляват – коментира последните тревожни статистики в. “Виж”. До 20 г. нацията може да се стопи до 4 млн. души. Това показва проучване на агенция АССА-М. А 76 % от децата се раждат в малцинствени семейства.

Хлябът става левче – прогнозира “Стандарт”. От Асоциацията на хлебопроизводителите очакват поскъпване с 10-20 ст. Причината: фурните работят с дизелово гориво и поскъпването на горивата и на винетките за транспорт нямало как да на се отрази на цената на хляба.

И накрая – наш алпинист изчезна под Еверест. По първите страници на пресата е снимката на алпиниста Христо Христов, в неизвестност от 48 ч. 26 г. Христо Христов бе втората свръзка от експедицията ни. Последни са го виждали Дойчин Боянов и Николай Петков, съобщава “24 часа”.
“Втори Христо изчезва под Еверест – пише “Труд”. И призовава да се молим той да има по-голям късмет, отколкото Христо Проданов през 1984 г.