RFI - България 24 май под знака на сестрите в Либия

Последно "Сбогом" с Христо

Водосвет и билкова ракия за партията на Костов

24 май мина под знака на сестрите в Либия, отбелязва вестник "Сега". В София журналисти манифестираха с фланелки "Освободете моите сестри!". В Добрич на централния площад бяха пуснати 5 гълъба като символ на желанието петте българки да бъдат освободени.
В Солун балкански писатели приеха декларация-писмо до Кадафи.
В Бон наши студенти протестираха пред либийското консулство.
В Рим главният секретар на Ватикана обеща на българска парламентарна делегация да помогне за свободата на българките, пояснява Сега. Външно министерство се въздържа от коментар на призива на Муамар Кадафи арабският свят да обяви война на България и другите страни, които са в Ирак, изтъква Сега.
Световните медии без реакция на призива, дебело подчертава Труд. “Не обръщайте голямо внимание на Кадафи”, отбелязва вестникът и коментара на министъра на отбраната Свинаров. “Това, което е казал Кадафи за България, е доста интересно!” допълва изданието мнението на външния министър Паси. В Брюксел отдавна са се убедили, че "барабанната дипломация" не винаги е най-ефективната, извежда в заглавие уверението на Паси електронното издание Медиапул.
Паси е обсъдил възможни бъдещи действия по СПИН-делото със Стефано Мансервизи, началник на кабинета на председателя на Европейската комисия Романо Проди, съобщава Медиапул.
Соломон Паси търси помощ от Белград за петте ни сестри, гласи водещото заглавие на Монитор. На 31 май външният министър на Сърбия и Черна гора Вук Драшкович пристига на официално посещение в София. По време на визитата Паси ще постави за разглеждане и темата за осъдените в Либия българки, твърдят източниците на Монитор.

Присъдите в Либия се абсурдни, разгласява официалната позиция на Ватикана 24 часа.
Папата ни благослови, пише часовият вестник. “Обичаната от мен България” – с тези думи светият отец започна своето обръщение, отбелязва кореспондентът на 24 часа. Папата изчел на френски близо две страници обръщение към българския народ, уточнява вестникът и помества българския текст на папското послание. При срещата си с българската делегация на празника на светите братя Кирил и Методий светият отец заяви: “ Ще се моля за България”, допълва Труд.

Последно сбогом с Деси, която загина на манежа и с Христо, останал на 8680 метра, отбелязва Труд.
Злополуката "Еверест 2004", или рисковете в един спорт, пита се Дневник. Хималаите взеха за жертва трети българин на име Христо, добавя Стандарт и прави кратка равносметка на българските жертви. Христо Проданов загина на слизане от Еверест през 1984 г., а през 1998 г. Христо Станчев намери смъртта си под Манаслу . Общо шестима български алпинисти загинаха в най-високата планина. 20 години по-късно, продължава Дневник, случайно или не, но дебатът след злополуката с Христо Христов отиде към една доста противоречива посока - да се търсят виновни за инцидент, станал над така наречената зона на смъртта, на повече от 8000 метра височина, закъдето се твърди, че състоянието на човешкия организъм и начин на разсъждение са съвсем различни от тези в нормалните условия. Христо остава завинаги под Еверест, подчертава Сега.
Дневник изтъква, че 14 часа след като бе открито тялото на Христо електронното издание http://www.mounteverest.net/ е съобщило, че при изкачване на Еверест е изчезнала българската алпинистка Мариана Масларова, племенница на загиналия преди 20 години на същия връх Христо Проданов. 43-годишната племенница на Христо Проданов била видяна за последно на 8680 м. Тя е първата българка, достигнала такава височина, пише Стандарт. Тъжни новини.

Студ и дъжд провалиха тържествата на 24 май, обобщава вестник Виж. Сняг валя на Витоша, Мусала и Драгоман, отбелязва Монитор.
Лятото се мести през юни, предупреждават синопниците пред 24 часа. Побързайте да планирате летните отпуски, защото юни е най-подходящият месец за почивка на море, съветва Стандарт.
До 29 градуса ни очакват още в първата десетдневка на юни, твърди изданието. Задават се трайни жеги, от които можем да се спасим най-добре на морето. Летните рокли и сламените шапки ще станат актуални още от първите дни на юни. Рязкото затопляне крие рискове за хората с високо кръвно налягане и хронично болните, предупреждава вестникът. Годишно 260 000 българчета лежат из болниците, отбелязва Виж.

България и тази година държи първо място в Европа като страната с детска смъртност – 13- 15 на хиляда, обявява изданието огласената информация по време на Националната педиатрична конференция в Казанлък. Причини за тревожните тенденции са лошото качество на живот, които водят хиляди семейства в страната, проблемите в здравеопазването, комерсиализирането на лекарската професия, изброява изданието.

“Демократи за силна България” е името на новата дясна партия, съобщава Виж. Тя се създава от инициативния форум начело с бившия премиер Иван Костов. Водосвет и билкова ракия за партията на Костов, пише изданието.
“Демократи за силна България" бе изречено за първи път вчера от игумена на Рилския манастир Йоан по време на молебен за успех и здраве на начинанието, отбелязва Сега. Игуменът не криеше възхищението си от решението на политиците да осветят името на партията в светата обител и изтъкна, че досега никой не го е правил. Той дори предположи, че самият св. Иван Рилски ги е насочил да сторят това, допълва Сега.