Радио Франс Интернационал - България ТРЯБВА КУЛТУРА И В РАДОСТТА НА АБИТУРИЕНТИТЕ

ЧУЖДЕНЦИ СЕ НАДПРЕВАРВАТ ДА КУПУВАТ ИМОТИ В СОФИЯ

ПАСИ ИРОНИЗИРА КААФИ ЗА "МАЛКИТЕ СТРАНИ"

Таен доклад на нашите срещу американската армия в Ирак. Заглавието е на вестник Виж, а информацията – на саудитското издание Ер Рияд. Български военни критикуват методите на американските войници в Ирак, се твърди в публикация на вестника, цитирана от Виж. Ер Рияд се позовава на секретен разузнавателен отчет, изпратен от българското разузнаване до американското командване. “Агресивните и необмислени действия на американците и насилието срещу цивилни предизвикват засилване на враждебността на иракчаните към коалиционните войски, в това число и срещу българите”, твърди саудитският вестник.

Не съществува такъв доклад, заявява от своя страна говорителят на военното министерство Румяна Стругарова, цитирана от Труд. По думите й в отчетите и докладите, които се изготвят за ситуацията в Ирак, се коментират само състоянието и рисковете за българския контингент.

Паси иронизира Кадафи, според 24 часа. “Кадафи ни сложи в една група с Австралия и Италия и бяхме наречени “някои малки страни”, казал с усмивка първият ни дипломат.
Изказването на либийския лидер Муамар Кадафи пред Арабската лига не може да се възприема като военна заплаха към България, а е призив към арабските страни, заявил външният министър пред журналисти. В Тунис, след като напусна недоволен срещата на върха на Арабската лига, Кадафи каза, че организацията е трябвало да предупреди страни като България, които са в коалицията в Ирак, незабавно да се изтеглят, защото иначе ще се окажат във война с арабските държави, припомня Новинар.

Започва приемът в чуждите университети, научаваме от Дневник. Сроковете за кандидатстване в чуждите университети в България и висшите училища зад граница наближават, а приемът в тях става след полагането на изпити за дипломите TOEFL, SAT I, SAT II, Cambridge Certificates и IELTS, което не е задължително да стане в учебното заведение. Изданието подробно описва различните изпити по английски и университетите в странство, за които те са необходими. Споменават се и местата в България, където може да се кандидатства.

Трябва култура и в радостта, отбелязва загрижено Монитор, по повод трагичната автомобилна катастрофа по време на абитуриентски бал, завършил с две жертви. Полицията не може да огрее навсякъде и ако пази децата на отиване, не може да ги опази и на връщане, пише в редакционния коментар. Показността, с която младите хора искат да парадират, като наемат скъпи и мощни коли, е въпрос на мярка за нещата. Тя не се формира в деня преди празника, а много преди това, тъй като културата не се получава с взимането на диплома, завършва Монитор.

Американците идат, четем на първа страница на 24 часа. 8 туроператоски фирми от Съединените щати обикалят България, за да се запознаят с възможностите за туризъм, пише изданието.
Изискванията на американците били чисти и големи стаи, усмихнат персонал и предварително ясни цени. Чакаме и 130 хиляди англичани на море, допълват часовите вестници, цитирайки търговския директор на компанията Болкън Холидейс, който казва, че страната ни била втора по ръст на туристи от Острова.

Англичани, немци и австрийци се надпреварват лудо да купуват луксозни имоти в София. Това пък научаваме от страниците на Труд. В резултат на инвазията, сделките около Докторския паметник ударили нива от 1400 евро за квадратен метър.

Труд посвещава коментарните си страници на дясното политическо пространство в България. Национализмът е алиби на доктрината “Костов”, е заглавието на анализ по повод учредената нова партия на бившия премиер “Демократи за силна България”.
Валерия Велева обръща внимание на дълбоките противоречия сред десните партии, който като че ли са “обречени на омраза”.
А Петко Симеонов търси причините за проваления политически преход в статия със заглавие “Къде сбъркахме”, по аналогия с известната реклама. Главен актьор на прехода бе държавната администрация, а не политическите сили, смята авторът.

Фондацията на Бриджит Бардо “Четири лапи” ще открие у нас парк за танцуващи мечки, научаваме от Стандарт. Всички мечки щели да носят микрочип, за да се водят на отчет в министерството на околната среда.
За събитието са поканени около 100 известни политици, режисьори, писатели и артисти, предвождани от френските звезди Ален Делон, Софи Марсо, Силви Вартан, Люк Бесон и разбира се, председателката на фондацията - Бриджит Бардо. Да намажем и ние покрай мечките, бодро предлага 24 часа. Поне щели да открият нови работни места, свързани с обслужването на мечките и притока на туристи.
Занапред пътят на българина към по-високия жизнен стандарт и зачитането на правата му явно все повече ще зависи от загрижеността на Европа за правата на животните, отбелязва вестникът.