RFI - България Рекордна сделка – Продадоха Мобилтел за 1.200 млрд. евро

Поскъпват кредитите в левове

Щурмът на елитните гимназии

Продадоха “М-Тел” за 1 милиард и 200 милиона евро, обявява във водещото си заглавие Стандарт. Това е най-голяма частна сделка в България, изтъква 24 часа. Като рекордна в Централна и Източна Европа окачествява сделката Труд.
Като безпрецедентна я определя Дневник. Сделката бе подписана между консорциум от част от настоящите собственици на Mobiltel Holding, която е собственик на М-Тел, и седем частни инвеститори, пише Стандарт.
Сега се очаквало разрешение на Комисията за регулиране на съобщенията за прехвърляне на акциите. След това ще бъде платена и цената, обяснява Труд.
Един от съсобствениците и досегашен акционер в МТел - Херберт Корд прогнозира, че сделката по изкупуването ще бъде завършена окончателно до края на юни, съобщава електронното издание Медиапул. Същността на обявената сделка е, че досегашните собственици "изваждат" парите си от "Мобилтел", което се финансира по следната схема: 650 млн евро синдикиран банков заем, 450 млн. евро от консорциума, а 100 млн. евро от сметките на самия мобилен оператор, пише Дневник. Според председателя на управителния съвет на "Мобилтел" Херберт Кордт сделката и интересът на такива големи институционални инвеститори са показателни не само за доброто представяне на компанията, но и за развитието на българската икономика, допълва Дневник.
Финансисти коментират за "Сега", че собственикът на компанията всъщност я оценява по-високо от действителната й стойност, за да може след време да бъде продадена по-изгодно. Банките вече свиват евтините заеми, съобщава 24 часа.

Кредитите в левове поскъпват от днес, твърди и Стандарт. Това категорично стана ясно вчера, след като основният лихвен процент стигна рекордните от 2 години нива – 3,83 %, пише часовият вестник.
Най-големият кредитор – ДСК, обаче не променя лихвите. Банката ги определяла самостоятелно, с решение на специален съвет. Търсенето на кредит няма да падне прогнозира в тази връзка финансистът Емил Хърсев.
В интервю за 24 часа Хърсев уверява, че през август се очаква доларът към еврото да възвърне позиции.

Изтича времето на ниските лихви. Разумно по-високите ще насърчават спестявания, пише докторът по икономика Пламен Орешарски в рубриката “Анализи” на 24 часа.
Темата, свързана с парите, продължава на страниците на Труд с 1, 5 милиарда лева. Милиардите са дадени от правителството на армията за нови оръжия и техника.

Въоръжена със суперкарабината “Сторм” вицепремиерът Шулева усмихнато намига от първата страница на 24 часа. Това се случи на оръжейното изложение “Хемус 2004” в Пловдив, уточнява изданието. Шулева яхна и хеликоптер “Пума”, Свинаров летя на “Пилатус” , разкрива още Труд.

“Не искам децата ни да са обслужващият персонал на Европа” заявява пред 24 часа министър Велчев. Всички политици да договорят инвестиции в образованието, призовава финансовият министър. По петима ученици ще се борят за място за петте елитни гимназии в София, разкрива реалността след дадения официален старт на тазгодишната кандидатгимназиална кампания Труд.
Явяването на изпити за елитните училища ще се заплаща по банков път. 4 лева - такса за конкурсите по математика и литература, 5 лева ще струва тестът и 6 – проверка на способностите.

Наше момиче е номер 1 в света по немски се без гордост обявява на първа страница Дума. Галя Кирилова от езиковата гимназия в Монтана е постигнала най-добър резултат в света на тазгодишния конкурс за немска езикова диплома 97,5 от 100 възможни точки. Българката е изпреварила стотици хиляди ученици от немски училища от 44 страни в света, уточнява Дума.

България е разделена на шест области от днес, съобщава Монитор. Центровете в страната ще са : Видин за Северозападна България, Русе за Северен централен район, Варна за Североизточен, Бургас за Югоизточен, Пловдив за Южен централен и София за Югозападен, уточнява изданието.

Правителството и тази година за трети пореден път ще проведе кампанията “България Да”, която има за цел да рекламира страната и да повдига самочувствието на българина, отбелязва още Монитор.

Според информацията на вестника в телевизионното студио на МС са заснети 21 клипа, които ще бъдат излъчвани по национални и регионални телевизии. Отсега нататък всеки месец ще се провежда събитие, което ще възпитава в опазване на природата и традициите – децата ще почистват пещери, зони около водопади, ще садят цветя.

Туристите ходят с чорапи по плажа, пише Стандарт. Кърлежи пъдят гостите на Варна. Стотина души вече са ухапани, обявява резултатите от атаката на паразитите вестникът.
Гигантска сколопендра плъзна край морето, алармира 24 часа. Стоножката хапела като змия, твърдят трима пострадали след ужилването. Хищникът, който е псевдоскорпион нападал хора след като е притиснат, обяснява 24 часа.