RFI - България Строители и земеделци перат най-чисто у нас

Ново поскъпване на тока

Пак опасни екскурзии

Най-много пари перат в строителството и земеделието, пише "Сега". Строители и земеделци перат най-чисто у нас, допълва "Монитор". Под тези заглавия два вестника отразяват коментарите на юристи по време работата на Третата балканска конференция на тема “ Управление на налично-паричния оборот. Мерки срещу фалшифицирането на платежни средства, платежни инструменти и документи за самоличност”.
Често един имот се продава по данъчна оценка, като двете страни по сделката си доплащат на ръка разликата до реалната цена. При следваща продажба на имота той се продава по пазарна цена и разликата между данъчната оценка и пазарната цена са изпраните пари, дава пример "Сега".
Суперлуксозни офис сгради се продават или отдават под наем на космически цени, а се подписват договори за нереално ниска строителна себестойност, пояснява схемата за прането в строителството "Монитор".

Третата сфера е селското стопанство, отбелязва "Сега". По закон земеделските производители не плащат данъци. Могат да декларират каквито искат добиви, продажби и приходи. Т.е. да легализират каквито си искат суми. Показателен беше случаят с данъчната декларация на Косьо Самоковеца, който беше декларирал за 3 години 1.8 милиона лева от продажба на картофи. Родното законодателство не предвижда сериозни наказания за участниците в подобни схеми, допълва изданието.
Към това "Монитор" добавя разкритието, че народен представител, свързан с голяма групировка, убедил колегите да не гласуват за конфискация на имуществото на перачите.

В същото време за недоказан доход на съпрузи от Сливен отнемат имоти за 300 000 лева в полза на държавата, съобщава "Труд". Семейство Шопови не могли да докажат откъде са им доходите за луксозната вила от 500 кв. м. в околностите на града, както и за четирите им автомобила – два мерцедеса и два фолксвагена. На всичко отгоре по документи Шопови били и безработни. Семейството трябва да внесе в полза на държавата и 140 000 лева, което равностойността на кафе-бар бутик с обща площ от близо 170 кв. м.
В обясненията си пред съда двамата съпрузи заявили, че са сдобили с имуществото си с пари назаем, допълва "Труд". Марш на силно правосъдие, нарича "Труд" поставеното от Сливенски съд.

Ново поскъпване! От 1 юли токът + 13.51 на сто, предупреждава "24 часа". Тези 13.51% са над евтините 75 киловатчаса, уточнява часовият вестник и допълва, че това е най-вероятното решение на Държавната комисия за енергийно регулиране.

Лекарят е длъжен да ни съобщи дали умираме, отбелязва вестник "Сега". Това решиха депутатите след като приеха текстове от Закона за здравеопазването на второ четене, допълва "Стандарт". Само при писмен отказ от страна на пациента здравната информация може да бъде спестена.

Внимание! Пак опасни екскурзии, алармира "Труд". След трагедията с автобуса на “Дилижанс експрес”, при която река Лим погълна 12 деца, не значи, че няма проблеми с ученическите екскурзии.
Фирма “Елена туризъм” измами учители и ученици и съсипа абитуриентския бал на 384 деца от няколко средни училища в Кърджали, пише "Труд". Фирмата е прибрала от децата 70 000 лева, посочва изданието изтъквайки, че случаят е един от многобройните, при които туроператорите не изпълняват офертите си, с които привличат клиенти.

Все повече фирми търсят стажанти, съобщава "Дневник". Лошото качество на образованието принуждава компаниите да организират стажове за студенти, за да си намерят подходящ персонал, подчертава изданието като цитира HR специалистът в Bank Biohim Николай Николов: “Най-често стажовете не са платени. Опитът и обучението по време на една такава програма са достатъчно възнаграждение".

“Белица е постижението в живота ми. Знам, че България още не е омърсена от капитализма”, казва пред "24 часа" легендарната френска кинозвезда Бриджит Бардо. Очаква се тя да пристигне в България за откриването на разширения парк за танцуващи мечки край Белица. Пред посещението й в България и "Труд" публикува интервю с легендата на световното кино, озаглавено “Любовта днес е само секс и СПИН”.

И още една публикация с френски адрес – на страниците на вестник "Дума". Анжел Вагенщайн стана офицер на Ордена за изкуство и литература, след като посланик Жан Лу Кюн Делфорж го награди с думите “Франция Ви благодари”, пише "Дума". За кавалери на изкуството и литературата бяха обявени още проф. Елена Михайловска и Кирил Кадийски, добавя "Дума".