RFI - България Ръст на инфлацията

Проблем с делегацията на кметовете в Страсбург

Време за море

Ръст на инфлацията. Обяснението е по първите страници на пресата: “Нефтът наду инфлацията” (“Труд”) и “Скъпият петрол я вдига до 6 %” (“Монитор”). Заплатите няма да растат с повече от предвидените 8,5 на сто, пише изданието. Икономиката ще забави растежа си по 5 %, вместо очакваните 5,3 на сто. Това са новите прогнози на финансовото министерство за 2004 г.

Но това са проблеми в прогнозен план, а с вчерашна дата “Страсбург се скара на правителството не” – пише “Труд”. Заради промяна в делегация на кметове, допълва “24 часа”. Така за първи път България пропуснала срещата на конгреса на местните власти към Съвета на Европа: 25-27 май т.г. Причината: МС не одобрил състава, който от 1996 г. изпраща в Страсбург. Правителството обаче зачеркнало кмета на Стара Загора Евгений Желев и кмета на Сливен Йордан Лечков.

“България е над НДСВ” – коментира на първа страница “Труд”. И пита: какъв е този резил и нескопосани опити да се подменят представители на местната власт? Жълтите управници трябва да са наясно, пише изданието, че интересите на България са над тези на НДСВ и вместо да пробутват свой човек, трябва да се извинят, задето опетниха името ни пред света”.

“Монитор” подчертава, че правителството има проблем със смяната на ръководството на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Още повече, че се влиза в капан, тъй като според търговския регистър новата шефка на комисията Гергана Сърбова продължава да се води на работа в РВД, което е конфликт на интереси. “Симеон подкрепи беззаконието” – настоява от първа страница “Стандарт”. Аргументът – това, че вчера от парламентарната трибуна е подкрепил смяната на шефа на КРС.

А иначе пресата, възползвайки е от вчерашния парламентарен контрол, продължава да засипва премиера с въпроси по “либийското дело”.
“Кадафи да ни обяви война? Дръжте се сериозно” – призовава той репортера на “Труд”. “Отговарям, когато е необходимо” – пояснява премиерът Сакскобургготски пред “Монитор”. И накрая приключва обясненията с думите: В края на краищата делото се води там, не тук”. “Монитор” извежда на първа страница и мнението на сайта eupolitix.com, позоваващ се на източници от Европейската комисия, че отношенията ЕС-Либия са под въпрос, докато българските медицински сестри са в затвора.
Комари пък нахапаха Герджиков – четем на първа старица в “Стандарт”. Огромни рояци насекоми нападнали гостите на Ботевите тържества в Козлодуй. След потърпевшите освен шефа на парламента бил вицепрезидентът Марин. Обещаният хеликоптер, който трябвало да напръска срещу комарите така и не дошъл.

В. “Виж” съобщава на видно място за сериозен рекорд: откраднаха 800 кг фонтан в Кардам. Съоръжението било доста голямо, при това от мрамор и бетон, но явно няма нещо, което може да удържи крадците.

Парламентът пък вчера е взел важно решение: забранил е да има генно-модицифирани организми в салатата и ракията, пише във водещото си заглавия “24 чака”, поднасяйки вестта така: “Ракията-мутант забранена”.

И за да приключим с по-добри вести: возят безплатно децата на влак на 1 юни, съобщават от БДЖ. Празничният подарък важи за втора класа, пояснява “Стандарт”, а възрастта от 7 до 14 г. ще се доказва с ученическа карта.

И още: юни е времето за море – настоява “Стандарт”. Само 5 лв. е леглото на нощ в Созопол, Несебър, Ахелой. Още по-евтино е в Царево и Варвара. Малчуганите до 7 г. спят без пари, 14 г. - на половин цена. По тези цени едноседмична почивка на четиричленно семейство на Южното Черноморие излиза 150 лв. - пресмята изданието. Време за море...