RFI - България Чужденци купуват масово български ниви

Костов учреди новата си партия

Христо Стоичков: Лудото момче още живее в мен

Цената на земята – колкото в Европа. Това прогнозира от първа страница на Труд, шефът на инвестиционен фонд “Елана” Камен Колчев. Земеделската земя в България ще поскъпва и след 7-8 години почти ще се изравни с цените в Европейския съюз, смята той.
“Бизнесмени от Турция и Гърция луднаха да си купуват ниви”, отбелязва също 24 Часа, който допълва, че цените на нивите са 10 пъти по-ниски от европейските, но до 2007г. ще се покачват. Търсели се големи парцели – над 50 декара, защото малките не ставали за бизнес проекти, пише още изданието. Най-високи са цените на земята около магистралите. Например край магистрала “Тракия” един декар стигал до 3 хиляди лева. Няма нищо лошо в това, смята Труд. И наистина, няма логика рейнски чернозем да струва повече от хасковския. И там и тук – все Европа. Но защо италианският земеделец да печели по 1800 евро, а българският му събрат да се мъчи с по 300, пита изданието. Трябва и цената на труда български да расте, като цената на нивите. Иначе черноземът ни ще бъде рейнски, а заплатите ще си останат африкански, завършва коментара на Труд.

Англичани пък ще следят пазара ни на лекарства, съобщава Монитор, от който разбираме, че чуждестранна посредническа фирма ще контролира дистрибуцията на лекарства в болниците. Гарантът ще има думата при определянето на това с кои дистрибутори на лекарства да работи съответната болница, както и с кои производители. За тези функции ще бъде организиран конкурс и към мястото вече имало интерес от 7-8 чужди фирми. Но според източници на Монитор, с най-големи шансове е дружество, което е скрита дъщерна фирма на английска фармацевтична компания. Тя се ползвала с политическата подкрепа на финансовото министерство, твърди още изданието и веднага сравнява сделката с договора за митнически надзор, при който бе назначена британската фирма “Краун Ейджънтс”.

Няма днешен вестник, който да не посвещава място на страниците си за новата партия на бившия премиер Иван Костов, както и за бенефисния мач на футболната ни звезда Христо Стоичков.
Костов поиска избори и нова конституция, е заглавието на вестник Пари. Това били приоритетите на учредената вчера партия на бившия премиер Демократи за силна България или съкратено ДСБ. Новата формация се обявила за наследник на СДС и основен противник на БСП. Ден преди Свети дух, Командира даде живот на нова партия, посочи враговете си и за пръв път видя толкова много добрина, коментира изданието. И как да не се трогне и просълзи човек, като в символичната зала “България”, на сакралния ден Петдесетница на един съвършено различен лидер. Ако някой ви каже отсега нататък, че Иван Йорданов Костов е авторитарен тип, да знаете, че това е политическа инсинуация.
Но вестник Труд явно не е на същото мнение и озаглавява статията си за Костов с цитат от Владимир Илич Ленин – “Есть такая партия!”. Иван Костов бе избран със 100%, без нито един против и въздържал се, отбелязва изданието. Така той постигна рекорда на Саддам Хюсеин в Ирак преди 2 години. Както при избирането на Симеон за шеф на НДСВ и на Доган за ДПС, алтернативна кандидатура нямаше, коментира Труд.
Преди няколко месеца бившият премиер стартира политическия си проект на зелено - без програма, без име, без структури, опирайки се на личната си "търговска марка" и на разочарованието от всичко видяно, в това число СДС, пише Дневник. Сега засега тази стратегия изглежда резултатна - според все повече прогнози партията на Костов има шанс да влезе самостоятелно в парламента, а на вчерашното учредително събрание можеха да се видят ако не друго, то поне енергия и тонизирани симпатизанти в количества, с каквито никоя от действащите политически формации сега не може да се похвали. Сега обаче, Костов вече трябва да отговори на въпроса "как", смята изданието.
“За Костов БСП е като ЦСКА за “Левски””, това е мнението на бившия върховен съдия и син депутат Георги Марков във 24 часа. Новата партия със сигурност ще влезе в следващия парламент, смята авторът и аргументира тезата си в 4 точки, типично за юрист. Все пак, Марков посвещава и една 5-та точка от анализа си на проблемите за бившия премиер на парламентарните избори. А те основно са свързани с деморализацията на прехода по време на неговото управление и намирането на млади хора за каузата.

“Камата остра до последно”, пише с огромни букви на първа страница вестник Виж по повод последния мач като професионален футболист на Христо Стоичков. 40 хиляди зрители на стадион “Ноу Камп” в Барселона изпратиха Стоичков като герой, отбелязва изданието. 24 Часа публикува снимка на Стоичков, след един от двата отбелязани гола в бенефисния мач, като заглавието под нея е “Страстите Хрйстови”. Знаменателни са и думите на самия легендарен футболист пред Труд, който заявява – “Лудото момче още живее в мен”.