Радио Франс Интернационал - България Откажи двата лева, учителю любим!

Един вътрешнополитически въпрос с външнополитическа метафора: може ли Андора да привика Ширак за Ирак?

И има редица хималайски коментари: за разликата между “състезатели” и “приятели”, между “надморска височина” и “духовно извисяване”

“Българите се върнаха от Еверест изпокарани” – извежда вестник ТОП-СПОРТ уводно днес.
“Христов щеше да е жив, ако не бе заобиколен от състезатели” – е цитирана да казва доктор Карина Сълова. Тя има предвид – ако бяха не състезатели, а приятели, той щеше да се прибере заедно с останалите членове на експедицията.
Вестник ВИЖ избира темата за чело и пише: “Еверест – злоба, сълзи и кръв. Устроиха народен съд за оцелелите алпинисти”.
НОВИНАР пояснява – “Очакваше се осемте членове на експедицията да се защитят от нападките на колегите си за гибелта на Христо Христов. Вместо това помежду им избухна скандал...”

Ще цитирам два коментара: на вестник ВИЖ: “Изборът е – величие или човещина?”... и на вестник НОВИНАР: “Притеснително е, когато покрай страстите забравяме главното. Да се качиш на високо означава да се извисиш. За това не е нужно да катерим Еверест. Може и от тук.”

Утре правителството ще гледа проект на кодекс за поведение на служителите в държавната администрация, според който “Чиновникът ще бъде длъжен да донася за рушвет – отказва заповеди, ако се отнасят за роднини”, както гласи уводното заглавие на 24 ЧАСА днес.

Инак всички вестници днес се занимават с обвиненията на БСП, че Висшият административен съд е подкупен, и че – по израза на МОНИТОР – “Липсват записи от бръмбарите у Филчев.”

“Летен шок с влак и ток” (става дума за поскъпване от 1 юли на билетите за влак и новите тарифи на тока и парното, “а вероятно и на природния газ”).

НОВИНАР – заради преразход в НЗОК, “Поскъпват зъболекарските услуги” от следващия месец.

И пак там – “2 лв. повече към учителските заплати” – заради колективния трудов договор, подписан между синдикатите и министъра на образованието.
24 ЧАСА коментира: “Това решение обезсмисля съществуването и на министерството, и на профсъюза. Освен ако не е търсен ефектът на унижението.
Откажи двата лева, учителю любим!” – зове часовият вестник.

Вестник МОНИТОР цитира изчисление на КТ “Подкрепа”, че “283 лева са нужни на човек за скромен живот”. В редакционен коментар на СТАНДАРТ се казва: “Истината е, че българинът заживя на кредит само и само за да вкуси нещичко от сладостите на живота. Тук и сега.”

ТРУД, който твърди за таен меморандум между правителството и МВФ “за затягане на коланите и предсрочно връщане на дълг от почти 1 млрд. евро на МВФ с пари от фискалния резерв.”

Вестникът пише: “СДС скочи срещу тайния меморандум”. Цитиран е синият депутат Никола Николов: “Посягат на парите на частника”.
“Няма смисъл да предплащаме”, категоричен е и експертът Пламен Орешарски.

Левият му колега Стоян Александров отсича: “НДСВ се самоубива”.

Политика – единен вестникарски хор в един глас критикува новата партия на Иван Костов, с изключение на електронния МЕДИАПУЛ, в който социологът Живко Георгиев казва: “Партията на Костов спокойно ще влезе в следващия парламент!”

Вестник ВИЖ пише: “Вещаят провал на Костовата партия, лидерите на ДСБ отблъскват електората, твърдят социолози”.

Интервю със заместник-председателя на СДС Емануил Йорданов помества 24 ЧАСА: “Напускат ни политически номади”, казва той по адрес на партията на Иван Костов. “Доволен съм, че бившите ми колеги се отделиха от нас, защото пречеха на СДС”, казва Йорданов.
А един бивш зам.-председател на СДС, Едвин Сугарев, казва пред ТРУД: “Костов зачена партията си с лъжа, Демократи за силна България отварят вратите на БСП към властта”.

Че БСП ще спечели, но няма да управлява сама, прогнозира в СТАНДАРТ председателят на Демократическата партия Александър Праматарски, който също казва: “С Костов имаме общи противници; възмутен съм от всеядността на СДС.”

24 ЧАСА продължава тирадата с поглед към Общинския съвет в София, където “Шестима от 16 сини общинари отидоха при Костов”. В заглавие вестникът съзира “Опасност от пуч в столичния парламент” и твърди, че председателят му “Кисьов или трябва да подарява, или ще го подарят като шеф на общинския съвет”.

Вестник МОНИТОР се занимава с предстоящата среща на десните партии в Унгария, където “Главната задача на ЕНП ще е спасяването на предишния й монопол върху десноцентристкото пространство в България”.
“ЕНП моли нашите десни да млъкнат преди срещата”, гласи едно заглавие във вестник СЕГА. Поканата на Костов към СДС преди срещата в Будапеща е определена в 24 часа така: “Все едно Андора да привика Ширак за Ирак”.