RFI - България Еврокомисарят Ферхойген ни поряза за АЕЦ

Откриват еврогара в София

“Да затваряш глави не е като да правиш реформи”, извежда в челно заглавие Дневник предупреждението на еврокомисаря Ферхойген, че българското правителство трябва да продължи с икономическите и политическите реформи. Нулева толерантност към корупцията и престъпността и продължаване на съдебната и административната реформа. Това според еврокомисаря е ключът към успешното приключване на преговорите за България.
Вчера той отново заяви ясно, че държавите - членки на ЕС, нямат никакво намерение да отварят глави, които вече са затворени, отбелязва Дневник. Затварянето на главите не е гаранция, че сме готови за членство през 2007, пояснява 24 часа.
Еврокомисарят ни поряза за АЕЦ “Козлодуй” коментира Труд казаното от комисаря по разширяването, че държавите членки на Евросъюза нямат никакво намерение да преотварят приключената вече преговорна глава “Енергетика”. Паси смята за предателство искането на БСП за ново отваряне на глава "Енергетика", изтъква вестник Сега. Ферхойген ни отряза окончателно за АЕЦ, смята Монитор след заявеното от европейския гост при посещението му във Враца и наводненото село Лиляче.
“Такова бедствие не съм виждал”, отбелязва Монитор коментара му за срутените над 50 къщи и селскостопански постройки в селото. “Помогни, сине Ферхойген!” пише Труд отразявайки оплакванията, с които е засипан еврокомисарят при посещението си в Лиляче. Да беше Иван Костов да му поиска човек магаре, пък то от тоя чужденец какво да чакам, пошегува се баба Стойна, допълва Труд.
“Ние ще се оправим. Вие спасете сестрите в Либия, заръчват му селяните от Лиляче, допълва 24 часа. Европа се хвана за главата, обобщава часовият вестник видяното от Ферхойген след потопа в Лиляче. Той сам настоял да се промени програмата му, за да се запознае с щетите в наводненото село, изтъква изданието.

Въвеждаме еврото на 1 юли 2009 година, разкрива 24 часа. Това е съобщил на вестника банкер, присъствал на закрития семинар “Предизвикателствата за БНБ по пътя към европейската система на централната банка и евро системата”. Досега финансисти твърдяха, че ще приемем европейската валута 2 години след като влезем в ЕС. Сега се оказва, че ще чакаме поне още 6 месеца за оценка дали сме отговорили на критериите от Маастрихт, пояснява изданието.

От нас в ЕС троянската сливова и поморийската, и още 12 ракии, които са защитени. Напитките ще бъдат вписани в европейския регистър на географските означения. Това означава, че никой извън България не може да ги произвежда, обяснява пред 24 часа зам. министърът на земеделието Меглена Плугчиева.
А 24 часа добавя, че така част от най-елитните ни ракии ще бъдат защитени от ментета. Край на срама!

Откриват Еврогара в София, обявява Труд. В 22,30 тази вечер лентата ще бъде прерязана от президента Георги Първанов. До него ще са транспортният министър Николай Василев и временно отстраненият от поста си кмет на града Стефан Софиянски. Откриват със заря и Лили Иванова новата автогара, допълва Стандарт.
Суперлуксозната 5-етажна автогара е построена на площ от 7500 кв. м, отбелязва Стандарт. Тя започна да се изгражда през юли миналата година. На нейните плацове могат едновременно да пристигат и тръгват 50 рейса. Автогарата ще работи 24 часа седем дни в седмицата. По всяко време на денонощието хората ще имат достъп до касите за билети и бюрата за информация. В края на годината пътниците ще могат да купуват билети и чрез интернет.
Най-големият хит са умивалните на аерогарата, които ще се задействат с фотоклетки, както е по всички европейски стандарти, пише Труд. Вестникът е впечатлен, че има микровълнова фурна, плот за повиване на бебета, отделни тоалетни и мивки в стаята за майки с деца. Новата автогара има капацитета да поеме целия международен и междуградски трафик, изтъква вестник Виж. Така новата автогара ще остане единствената в София, пояснява Монитор. “Подуене”, “Юг” е “Овча купел” стават спирки.

БТК вече има лиценз за GSM оператор и сделката за приватизация на телекома би могла да приключи, обявява Дневник. Според решението на регулаторната комисия, взето с четири на един гласа, лицензът се издава на БТК за срок от 20 години. Други подробности не бяха официално огласени, добавя изданието.

Седмокласникът от София Георги Драганов спечели 25 000 лева от шоуто “Стани богат”, съобщава Труд.

13-годишният късметлия, който прекоси интелектуалната граница, спряла много възрастни учи в 127 столично училище. Въпросът, който му донесе голямата премия, бе: “Кой автор на научнофантастични романи е бил професор по биохимия?”. “Знаех, че е Айзък Азимов. Никога не подминавам и страничка на книгата, където има биография на автора”, разказва пред Труд седмокласникът.

Българи измислиха и галактическа валута “Галактос”, с която ще става разплащането при търговия между земляни и извънземни, цитира 24 часа съобщение на австрийската телевизия ORF, предадено от агенция Фокус. Монетата, която може да се види на последната страница на вестника, тежи три грама. Състои се от сплав от никел и хром и на нея са инкрустирани надписът “Галактос” и годината на емисията 2004. Но все още не фиксиран курсът й към еврото и долара, допълва 24 часа.

Днес сме свидетели на едно рядко явление- Венера ще мине през диска на Слънцето. Това е нещо като миниатюрно слънчево затъмнение, пояснява часовият вестник. То ще се наблюдава идеално от България до 14 часа и 23 минути. Но пазете очите си!, предупреждава изданието.