RFI - България Ракът ще бъде победен до една година?

Рейтинги и класации за световното бизнес-образование

Въпросът за АЕЦ - предизборен ход или залог за влизане в ЕС?

Здравни и енергийни теми вълнуват днешната преса. “Дете отровено с живак”, съобщават от първа страница "Монитор" и "Виж".
"24 часа" и "Труд" пък се заканват, че до една година ракът ще бъде победен.
В същото време 68 депутати поискаха референдум за АЕЦ, а вестниците видяха в това предизборен ход.

Дете беше прието по спешност в "Пирогов", след като изяло две домашно приготвени пици с живак. Опасното вещество се съдържало в купено готово тесто от магазин в "Младост". Тече разследване.

"Виж" предупреждава за “СПИН обсада”. От страниците на изданието, което цитира здравния министър, научаваме, че България се намира в най-голямото огнище на СПИН в света. Най-засегнатите страни са Русия, Украйна, Беларус и Румъния, като 80% от заразените не са навършили 30 години.
"24 часа" посочва: "Нов тест улавя СПИН за 1 час". 250 хиляди били проверени миналата година, от тях 63-ма носели вируса.

Ракът победен до една 1 година, е водещата тема за "24 часа". Ново лекарство ще бори туморните клетки, но няма да ги убива, а само ще ги обезсилва. Откритието оповестиха американски лекари, на Световния конгрес на онколозите в Ню Орлиънс.
"Труд" допълва темата, като цитира светилото в онкологията проф. доктор Ендрю фон Ешенбах. Той прогнозира, че злокачествените тумори вече ще представляват най-обикновено хронично заболяване, което ще се овладява подобно на високото кръвно налягане и диабета.

Летен грип събаря 6500 на седмица, четем в "Стандарт". Болните се оплакват от хрема, болки в гърлото и главоболие. Бумът на простудите е заради променливото време, научаваме още от вестника. Подобно увеличение на болните е характерно за този сезон, коментира шефът на отдел "Противоепидемичен контрол" в здравното министерство д-р Ангел Кунчев.

"Има бум на инфаркти, оперираме по 7 ден", изказването е на проф. Александър Чирков пред "24 часа". Пациентите били от всички възрасти, повечето мъже. Причините за сърдечните удари обаче не били докрай изяснени, обяснява шефът на болницата “Св. Екатерина”.
“Питайте за болницата, преди да влезете в нея”, призовава от страниците отново на "24 часа" проф. Олег Хинков, зам.-здравен министър и ръководител на клиниката по анестезиология и интензивно лечение в Александровска болница. Професорът признава, че лекарските грешки зачестяват, но най-важната цел в цял свят е качеството на обучението. У нас то спада от 10 години насам.

Студенти с ваучери ще определят най-добрия ВУЗ, пише "24 часа". Ваучерна система за финансиране на университетите да смени сегашната. Тази идея е на път да обедини 21 университета, просветното министерство и депутати, стана ясно на дискусия “Вашата идея за висшето образование”. Дебатът бе провокиран от първия у нас рейтинг на вузовете, публикуван от "24 часа". При ваучерната система правителството определя само общия брой първокурсници за държавна поръчка в различните специалности. Класираните сами избират в кой университет да се запишат. Предпочетеният ВУЗ получава субсидия за издръжка на студента. Тази система може да влезе в сила още догодина, твърди заместник-просветният министър Камен Велев.

За първи път в. "Пари" публикува информация за световното бизнес-образование, пречупено през класациите и рейтингите на най-авторитетните световни издания. В специално приложение можем да научим къде сме ние, мнения на видни български експерти за класациите и рейтингите, съобразени с българската действителност.

И темата за АЕЦ. Искане за провеждане на референдум за бъдещето на атомната електроцентрала внесоха в парламента 68 депутати. В парламента се говори, че до гласуване няма да се стигне, а президентът прехвърли топката на депутатите. “Експлоатират АЕЦ Козлодуй предизборно", коментира "Mонитор".
Още не сме влезли в ЕС, а вече от правителството му готвят византийски номера. Не че те ще бъдат приложени, целта е друга- управляващите да се харесат на народа ни. И то по най-наболелия въпрос, пише изданието. “Превърнаха АЕЦ в дъвка за популисти", мнението е на страниците на "24 часа". Според изданието въпросът за референдума е необективно формулиран. Вестникът поставя друг - Искате ли изобщо да влезем в ЕС, или да си се греем на реакторите?

Парламентарните сили недоволстват от преговарящия с ЕС екип, четем в "Дневник". Във финалната отсечка от преговорите с Европейския съюз основните политически сили изостриха тона си към работата на българския екип и отправиха обвинения, че министри поемат неясни, а вероятно и неприемливи ангажименти. Към критиките на опозицията сега се присъединиха и представители на НДСВ и ДПС.
Министърът по европейските въпроси се държи като чиновник, няма визия и ни оставя на тъмно, заявиха отговорни фигури в царската партия.

"Парламентът едва не ни разведе с Евросъюза", звучи тежко заглавие в "Труд". Става дума за гласуването на Закона за корпоративното подоходно облагане. Така бе отложено за 2007 г. европейското условие за разсрочване на налози.
ЕС настоява поправката да бъде записана в закон, за да приключим с глава Конкуренция. След гласуването на Закона обаче нямаше парламентарист, който да бе наясно какво е прието, е заключението на "Труд".