RFI - България За предстоящия режим на водата в София

Идва третият GSM - оператор

Конфликтът между Столична община и американския посланик Джеймс Пардю

София на сухо 3 дни – вестник Труд, Само центърът на София без сух режим – Стандарт, Столицата без вода от 25-ти до 27-ми юни – Монитор. Столични квартали по 12 часа без вода – вестник Сега. Това са само част от заглавията в днешните ежедневници за задаващия се режим поради редовната профилактика на съоръженията на язовир “Искър”. Ще спрат изцяло водата в различните квартали, ако софиянци не намалят потреблението в първия ден, предупреждават още от “Софийска вода”.

И още една приятна в кавички новина – Парното поскъпва с 10 на сто от 1-ви юли, пише 24 часа. Освен това слагат таван на такса мощност, която вече ще се изчислява на мегават, допълва изданието. Причината за поскъпването на цените на парното е, че от догодина държавата спира субсидирането на топлинната енергия и топлофикациите в различните региони на страната ще се издържат сами.

Трети GSM, цените падат, излиза със заглавие на първа страница вестник Труд, който информира също, че Брюксел иска проверка за БТК. Цените на мобилните услуги ще паднат, обещават от държавния телеком, който е платил за лиценза на гпетия GSM над 54 милиона евро – пари от месечните сметки, които плащат всички българи. Европейският съюз обаче е поискал в писмо до Комисията за защита на конкуренцията, да се провери дали таксата за GSM–3 не е прекалено ниска и не представлява държавна помощ, продължава темата 24часа.
От Брюксел искат също проверка и на сделката за приватизация на БТК от “Вива Венчърс”, отбелязва изданието, позовавайки се на високопоставени правителствени източници.

Кадафи искал да убие саудитския принц, пише Стандарт, който като повечето днешни вестници, препечатва разкритията на Ню Йорк Таймс. Либийският лидер Муамар Кадафи планирал убийство на саудитския престолонаследник Абдула бин Абдел Азиз, пише американското издание, позовавайки се на признания на двама предполагаеми участници в заговора, задържани в САЩ и Саудитска Арабия. Срещу кортежа на принца трябвало да бъдат хвърлени гранати, твърдят пред вестника двамата участници в заговора.

Прекроили Южния парк заради Съединените щати, е водещото заглавие на 24 часа. За да се построи новото американско посолство е направено специално изменение на устройствения план на София преди 10 години, съобщава ежедневникът. Всъщност това е нещо като отговор от страна на главният архитект на София спрямо обвиненията на щатския посланик у нас Джеймс Пардю, че столичната община не се грижела за зелените площи. Дипломатът написа писмо, че не е доволен от масовото строителство в парковете, след като е получил сигнал от загрижени граждани, пише още 24 часа. Трудна е посланическата дейност, отбелязва иронично Труд. То какво ли друго да прави един американски посланик, след като основният му кахър вече го няма – България е член на НАТО. В този ред на мисли изданието предлага на гражданите да започнат едно безкрайно ходене по посолствата. Вярно, паметникът на Альоша в Пловдив е спасен и намеса на руския посланик засега е излишна. Но за бездомните кучета, може да помогне посолството на Северна Корея например. Проблемът е, че посланикът на Париж може да се намеси по почина на Бриджит Бардо и току-виж пламнал френско-севернокорейски конфликт.
Покрай кучетата, международната общност може изцяло да поеме съдбините на страна, продължава сарказмът на Труд. Така властта в България съвсем ще се освободи от отговорността да решава проблемите на хората, коментира изданието.

Дързост и красота в БНТ, е заглавието на коментарна статия в Новинар по повод продължаващата сага в националната телевизия. Два поредни дни БНТ ни занимава с вътрешния си живот. Онзи ден започна с "Въпроси и отговори", вчера другият лагер се закани да отговори с "Актуално". И така - до победата...над изтерзания телезрител, пише авторката Андриана Михайлова. През всичките тези скъпоструващи на данъкоплатеца минути медийни експерти, журналисти, членове на СЕМ, УС и т.н. за N-ти път обсъждат избора на новия гендир на БНТ - 75-годишния Емил Владков, и последиците от това. Ако проблемът бе възникнал в някоя частна медия, недоволните щяха да си вземат мълчаливо шапката и да си тръгнат. Но в БНТ, БТА и БНР положението е различно. Защото са държавни, а не обществени. И защото там властта по правило назначава неадекватни, но удобни за себе си началници. Затова и ни заставят да гледаме вътрешноведомствени сериали в стил "Дързост и красота" вместо публицистика, завършва коментарът на Новинар.