RFI - България След 2007: Големите евросубсидии

НАТО ни предоставя досиета на терористи

Българки продават децата си

Завръзката България - Швеция

След 2007: Брюксел ни дава по 480 евро на човек – отбелязва “Труд”. Става въпрос за вече договорени евросубсидии, пише “Труд” и пресмята: ако парите можеха да се раздадат на калпак, всеки българин щеше да вземе по около 7 средни пенсии по 127 лв.
Но, пише изданието, никой не излива пари просто така. Голямата част от парите ще се влеят в българската инфраструктура. До 1000 евро на година ще получат около 300 000 малки земеделски стопанства. Това означава по 167 лв. и е доста над средната пенсия.

Според “Монитор” финасовата подкрепа от ЕС може да достигне до 560 евро на човек в периода 2007-2010 г. повече от нас, бърза до уточни изданието, обаче ще получат 6 от новите държави членки (Малта – 900 евро на човек, Литва – 800 евро, Естония – 780 евро, Кипър – 767 евро, Латвия – 728 и Словения – 656 евро.)
“Европа трудно харизва пари, коментира “Монитор”, ние ще ги харчим още по-трудно”. Призивът на изданието е не непрекъснато да смятаме много или малко са парите, а да ги харчим разумно и най-мече да обмислим подготвена ли е администрацията да усвои тези пари “на ползу роду”, а не в полза на някои консултанти.

“Европа ще плаща, но без леж, па яж” – пише “Труд”. И след като констатира, че ще трябва да приемем, че евроскептицизмът ни май е бил в повече, стига до следното шокиращо родния бит и душевност заключение: нищо не става с “леж, па яж”. Ако ставаше, отбелязва “Труд”, българските пътища отдавна да са изкърпени с парите по ИСПА, дето хората на Церовски още не са почнали да харчат.

Вече сме сред шампионите – настоява “Дума”. Оценката е на президента Първанов, който на среща “без вратовръзки” с европосланиците през уикенда е обявил, че вече сме записали своя печеливш ход в евроинтеграцията.
Посланикът на ЕС Куркулас пък призовал местната власт внимателно да изразходва отпуснатите 2.8 млрд. евро за регионалното развитие на България.

Утре приключваме преговорите с ЕС – настоява “Стандарт”, но се позовава на оценката на високопоставен дипломат от Брюксел, че България трябва да продължи да доказва, че заслужава да е в Европа.

НАТО пък ни предоставя досиета на терористи – съобщава във водещото си заглавие “24 часа”. Това ще стане на секретно съвещание в Атина по повод на Олимпийските игри, гласи информацията на изданието. МВР ще получи конкретни задачи. Една от тях е недопускането през границата с Гърция на камикадзета и експлозиви. Контролните пунктове в Кулата и Ново село ще получат профили на издирвани терористи.

13 опасни араби са били засечени във Варна, пише “Монитор”. Германски туристи настоявали за полицейско присъствие на плажовете. “Труд” продължава да разследва труса в спецслужбите, след като стана ясно, че гардове от НСО са охранявали фигури от мафията. Носи се слух, пише изданието, за тиха смяна на ген. Миланов, шефа на НСБОП.

В същото време стана ясно, че българки продават децата си - пише в. “Виж”. “Правим бебета за износ” – съобщава “Монитор”. Става въпрос за бизнес, настоява изданието: български раждат зад граница и изоставят там децата си, са заявили вчера от министерство на правосъдието. От началото на годината имало информация за 20 подобни случая, а от месец март подобно деяние се наказва със затвор. Особено се търсели деца със сини очи.

А 6000 семейства у нас чакат да осиновят дете, отбелязва във водещото си заглавие “Стандарт”, докато статут за осиновяване имат не повече от 1800 малчугани. Останалите деца са с родителски права и се отглеждат или в домове, или в приемни семейства.

Всяко четвърто дете е недохранено – пише социологът Кольо Колев в “Труд”. И публикува данни, според които 42 % от децата между 2-16 г. не са ходили на почивка.

“Дневник” още пък не може да повярва, че след 10 г. приватизация БТК е вече частна. Задава се жестока конкуренция на пазара, дано това да смъкне цените на телефонните услуги, пише изданието. В интервю за “Дневник” Кристиян Мрук, директор в “Адвент интернешънъл” твърди, че новият GSM тръгва до 9-10 месеца.

София остава без вода, алпинисти ще проверяват водовземната кула на яз. “Искър” – напомня “24 часа”. Заради това между 25-27 юни столичани продължават да са заплашени с 40 часово безводие, всичко зависи от това ще ограничим ли консумацията на питейна вода.

Не секват обаче и политическите питания, най-вече за обединението вдясно. “Дума” отбелязва, че Анастасия Мозер не е успяла да събере на годишнината на Стамболийски в Славовица Иван Костов, Надежда Михайлова и Александър Праматарски. Обединението е също начин на разделение – коментира “Монитор”.

“24 часа” се опитва “да състави” следващия парламент и дава думата на социолозите и техните проучвания. Въпросителните обаче са много. БДП може да има около 40% в следващото НС, НДСВ изненадващо излиза на втора позиция (22%), оставащите 27% се падат на дясното. Въпросът е – кой с колко, избирателите още не са изяснили предпочитанията си към Иван Костов, Надежда Михайлова, ССД, Гергьовден и Новото време.

Градусът в пресата се покачва от предстоящия фугболен мач на Евро 2004 г. с Швеция. “Труд” и “24 часа” подгряват с плакати и искат “тройка в шведската врата”. “Дума” смята, че футболистите ни вече са победители, щом са на Еврото, но ги призовава да не ни се сърдят, че искаме още...
А “Стандарт” е повече от убеден, че щом цяла нация желае нещо, то се сбъдва. Така че да си мислим, че победата ни е в кърпа вързана...