RFI - България Тъжно: България – Швеция 0:5

Приключихме преговорите с ЕС

Една трета от българите със заплати от 150 лв.

Разстреляха Кучето

Всекидненици
“Тъжно...”; “Швеция-България 5:0”, Да се напием...” – са водещите заглавия в “Труд” и “24 часа”, изразяващи покрусата от мача в Португалия.
Това е: Щведите ни разбиха с 5:0, пише “Монитор”. “На европейското ни биха като за световно -е констатацията на “Монитор”.

И някак на втори план, в по-малки заглавия, изниква вестта, че днес България приключва преговорите с Евросъюза (в.”Сега”). Това ще стане в 12,30 ч. българско време на извънредно заседание на министрите в Люксембург, отбелязва изданието.
“24 часа” също подчертава, че “затворихме всички глави с ЕС”, но допълва, че вчера, при откриването на конференцията, външният министър Паси първо поздравил колегите си Мишел Барние и Моливиатис за успехите на техните отбори. Футболът е част от политиката, настоява часовият вестник и съобщава, че Соломон Паси отменил няколко важни срещи вчера, за да гледа мача България-Швеция. Можем само да гадаем какво ще му кажат днес европейските министри в Люксембург.
Днешната преса обаче се вълнува от конкретни аспекти на еврочленството ни. В. “Дневник” подчертава: Еврокомисията дълго ще наблюдава работата на нашата Комисия за защита на конкуренцията.
Според “Сега” тази седмица ще разберем две неща: първо, какво точно обещахме на ЕС. И, второ, Брюксел фиксира колко дава за закриването на 3 и 4 блок на “Козлодуй”.

Европарите не знаят пътя към село, пише “Монитор”. И настоява, че засега селските кметове могат само да си мечтаят за фондовете. Повечето от тях не разполагат с никаква информация, убедено е изданието, затова и посланик Куркулас си позволи да каже, че чиновниците ни не се справят поради ниска квалификация. Затова и следващото правителство ще има една бомба със закъснител и това са еврофондовете е заключението на “Монитор”.

“Стандарт” внася цвят с репортаж по темата: Селяни искат от Европа 1 млн. лв. за баня. В момента фондовете на ЕС били последната надежда на жителите на две села в община Кирково да си прокарат течаща вода. Те били принудени да мъкнат вода с кофи и туби от близки кладенци. “Тато не ни уреди, демокрацията също ни остави на сухо, само на Европа се надяваме”, заявяват пред “Стандарт” местните хора.

“Труд” пък настоява тъкмо с оглед на еврокритериите правителството да не увърта за цената на тока. Той е опасно нещо, пише в коментарната си рубрика изданието и изкушава властта да не казва истината на хората. Така вчера ни сервираха умонепостижимата новина, че от 1 юли токът поскъпва с 13,5 %, ама всъщност средно с 10 %. След което “Труд” припомня за печалния опит на Жан Виденов в тази насока и иска държавата да изпълни дълга си към гражданите. Защото няма страна в ЕС, където заплатата на една трета от работещите да е 77 евро на месец, както у нас. Това е пътят за рая – електрошокът - коментира “Дума” и се пита в коментарната си колонка: а как ли прави електромерът на дядо Боже? Може би: тцъ, тцъ...цък”

“Стандарт” съобщава, че бензинът и телефоните също са поскъпнали чувствително през май. За сметка на това имаме евтини влакове за морето до 27 юни. Две кебапчета за левче все още на плажа в Бургас, отбелязва “Труд”.

“24 часа” също се връща към темата заплати, след данните, че една трета от българите карат със заплати от 150 лв. и призовава Съюза на работодателите да не влиза в “опасна игра”. А именно – да иска ограничаването на заплатите в публичния сектор и най-вече в администрацията. Проф. Драгомир Драганов пита какво ще стане с образованието и нима работодателите искат болни или невежи работници? Защото ясно е, че никой няма да приватизира СУ, който е най-доброто висши учебно заведение, пише историкът. Нито Медицинска академия, която е най-добрата школа за медици. Нито Класическата гимназия, която дава най-доброто средно хуманитарна образование. Какво да правим тогава, пита проф. Драганов, да обречем 300 000 души на “бюджетна мизерия” ли?

Така навлизаме във вътрешната политика. “Няма да се сменят министри” – извежда “Труд” във водещото си заглавие. Изявлението е на вицепремиера Панайотов.

“Монитор” гадае пък какво точно се случва в Главното мюфтийство, след като бившият мюфтия Селим Мехмед превзе сградата и изгони Фикри Сали. Това си е преврат, но мюсюлманите са недоволни от Фикри Сали, пише изданието, твърдят, че той е политическо назначение на ДПС. Затова полицията варди положението.

Снимки от показния разстрел вчера пред “Била” показват, че мафията продължава да преразпределя териториите си. “Пешо Кучето бе гръмнат посред бял ден със заглушител” – пише във водещото си заглавие “Виж”. “Труд” пояснява, че Кучето бил приближен на Клюна, сочен на свой ред за наследник на убития Самоковец.

Тези кадри и подробности се облагородяват в пресата със съобщения как ще бъде честван утрешния рожден ден на Симеон Сакскобургготски.
Симеон бил без лимит за подаръците си- пише “Стандарт”, но правителственият говорител Цонев изказва предположението, че едва ли някой ще му подари “Ягуар”.
“Труд” пък уведомява, че желанието на премиера било вместо подаръци да му се носят плодове, които той щял да предаде в Дома за ветерани на културата.

Ситуацията е: “Цар и кмет”, коментира писателят Димитър Бочев в “Дневник”, разказвайки за Н.В. кмета на Враца инж. Бубев, който наредил всички магистралки да напуснат магистралата - привикал ги човекът накуп в общината и те една по една подписали декларация, че в знаменития ден (един от 800-те дни, които пред очите ни неуморно облагородяват и ощастливяват нацията) няма да упражняват древната си и нова професия. Момичетата подписали - къде ще отидат”.

Но рекордът по сензации определено печели “Дума”, който съобщава: червеният депутат Димитър Дойчинов видял над Перник ни повече, ни по-малко от... НЛО. Депутатът от БСП призовава медиите да не приемат това на майтап, а съвсем сериозно и търси поличба за представянето ни на европейското по футбол. Интересно каква...