RFI - България “Вива Венчърс" превела милиони на армията, но шефът на Генералния щаб нищо не знаел

Медицинските сестри отново в зловещия затвор “Джудейда”

Български джебчии обират датски фенове в Португалия

Превели на армията милиони, тя не знае, гръмва с новината “Труд” и допълва със заглавието “Няма връзка с този номер”. Изданието надълго и нашироко се занимава с противоречията между шефа на генералния щаб генерал Никола Колев и министъра на отбраната Николай Свинаров. В дъното на скандала е секретен договор уреждащ комуникациите на армията след приватизацията на БТК от “Вива Венчърс”. От генералния щаб били против сделката, защото войската не е финансово и кадрово обезпечена по поддръжката на специфичните секретни звена на телекома, свързани с националната сигурност. От “Вива Венчърс” обаче твърдят пред изданието, че са превели милиони за тази цел и са подписали договор с Министерството на отбраната. Но генерал Колев и представа си няма затова.
“Още преди да влезем в НАТО се разчу, че началникът на Генералния щаб и министърът на отбраната не си говорят, въпреки че разполагат със стационарни, с мобилни и с “червени” телефони” коментира “Труд”. Вестникът предлага армейският девиз на свързочника “умри, но връзка дай” да бъде заменен с “Вземай пари, но не давай връзка.

Синът на Кадафи върна медсестрите в Триполи, ни съобщава “Стандарт” и допълва, че българките преместени временно в затвора "Джудейда". Затворът е известен с това, че там те бяха изтезавани и прекараха 3 години. Преместването на сестрите, както и получаването на мотивите за смъртните присъди в началото на седмицата станаха благодарение на фондация "Кадафи", заявява външният министър Соломон Паси пред изданието. Вестниците “Труд “ и “Новинар” публикуват коментарни статии с лична гражданска позиция относно призивът да не се вдига много шум около процеса в Либия и мълчанието на българското правителство.
Когато правиш услуги на диктатор, той те превръща в слуга, смята Велислава Дърева от страниците на “Новинар”. Когато защитаваш диктатор, ставаш беззащитен и незащитим. А колкото повече демонстрираш на един тиранин как силно държиш на него, толкова по-малко той държи на теб. Само от едно се страхува тиранинът и това е публичността, завършва Дърева.
Професор Николай Василев пък си задава пет провокативни въпроса в “Труд” за неадекватното поведение на българския външен министър Паси. Ще цитирам само последния, който е риторичен – “Защо никой от интервюиращите г-н Паси журналисти не смее да му зададе поне един от тези елементарни въпроси,” пита се професор Василев.

Болниците ще плащат по 90 лв. за литър кръв, пише “Стандарт”. Сумата ще се дава само на донори, които са се озовали при спешни случаи и при липса на необходимата кръвна група. Това предвиждат одобрените от правителството наредби за заплащането на кръвта и кръвните съставки, уточнява ежедневникът. Лекарствата жестоко скъпи заради ДДС, алармира от своя страна “Монитор”, отбелязвайки, че само Норвегия и Дания облагат медикаментите повече.

Работата е наполовина свършена, казват от Световната банка, цитирани от “Дневник”. Корупцията, неефективната съдебна система и регулаторните режими са основните проблеми според директора на Световната банка за България Ананд Сет. Спадът на безработицата е голям, но тя все още е висока в сравнение със средното ниво за Европейския съюз, казва още той. Същевременно Партиите спориха кой е с най-голям принос за ЕС , научаваме още от “Дневник”.

След два фалстарта и близо тричасова дискусия парламентът прие декларация по случай техническото приключване на преговорите, но по време на продължителната дискусия представителите на СДС, ОДС, управляващата коалиция и дори БСП изтъкваха коя партия има по-голяма роля за успешния им край. Какво НАТО, каква Европа, възмущава се в анализа си “Дневник”. Българските политици, поне в този им вид и състав, изглежда няма шанс да променят публичната среда, обрасла с клишета, в която е почти невъзможно да се води съдържателен диалог, отбелязва изданието.

Каквото обществото, такива и избраниците. “Наши крадат, маскирани на датчани. Преди мача водим с 13 портфейла”, това колкото смешно, толкова и тъжно заглавие стои на първа страница на 24 часа. Български професионални джебчии , маскирани като викинги, се вклиняват сред датските фенове и ги обират, пише изданието. И както възкликва един от читателите на “Труд”, “НАТО да ни пази от датчаните!”