RFI - България Дотук на Евро 2004

Брюксел отдели България от Румъния

Британските визи на хиляди българи се преразглеждат

Забраниха рекламата на цигари

“Дотук бяхме” - с огромни букви извежда “24 часа”. “Стягаме куфарите” – пише “Труд”, показвайки отчаянието на вратаря Здравков и луксозен куфар с дестинация София. Както разбирате страстите са футболни и около нашите изяви на Евро 2004”.
“С 2:0 Дания би шута на юнаците” – пише лаконично “Стандарт”. Но използва и някои квалификации: “Европейското приключи срамно за България. Но това не е край на нашия резил, пише изданието – УЕФА ни готви мач с Италия и още един резил”.
“Това са ни възможностите” – казва треньорът на националите Пламен Марков пред “Труд”. “24 часа”, позовавайки се на коментар в “Таймс”, представя нещата културологично: хан Аспарух срещу крал Кануте. С други думи, ако се вярва на “Таймс”, имаме предимство пред датчаните на културния фронт. Защото, според “Таймс”, хан Аспарух, който бил силен управник с мустаци като на Гробелар (популярния вратар на “Ливърпул” през 80-те) прекосил Дунава и създал независима държава, докато датският владетел Кануте тръгнал да завладява Англия, но не я задържал под короната си.

Става сложно, затова да се върнем към актуалното.
“Гонят българите от Острова” – пише “Виж” без каквито и да е исторически препратки. Във Великобритания се проверяват наново всички издадени визи и 24 000 българи и румънци са под въпрос, те ще трябва да доказват, че са установили собствен бизнес.

У нас забраниха рекламата на цигари – извежда “Стандарт”. Тя е вече табу по радиото, телевизията и интернет, реши парламентът на второ четене на закона. Депутатите са забранили и по цигарените кутии да има надписи “леки” или “меки”. Рекламирането на тютюневи изделия се разрешава само в магазините, където те се продават. Производителите на цигари, допълва “Монитор” могат да поддържат сайт в Интернет, но без информация за изделията си.
Цигарите рязко поскъпват след 2010 – допълва “Труд”.

Междувременно, четем в “24 часа”, избухна нов скандал около “Булгартабак”, депутати се топят кой колко взима от борба на холдинга. От “Новото време” твърдят, че Пламен Панайотов, Лидия Шулева, Милен Велчев и зам.-министри си докарват на месец по 2094 лв. като надзорници на “Булгартабак”, те отричат пише изданието.

“Труд” пък не крие смайването си от оповестените данни за дупките в София: те са с площ 400 дка. Или колкото 10 пъти стадион “Васил Левски”, пресмята изданието. А после размишлява защо родните дупки са по-различни от германските: там щом се появи дупка и я ликвидират, а у нас асфалтовите урви са вчера заринати, днес отринати. Явно нещата са в контрола, морала на чиновниците и манталитета, пише “Труд”, затова и родната дупка е като птицата Феникс. Да не говорим за тротоарите.

Но има и други, по-реални заплахи, пише “Монитор”: “Ал Кайда може да удари София”. Предупреждението е на ФБР и бе отправено вчера от представителя на организацията в Атина Робърт Клифърд. “24 часа” отделя място на събитието в съботния си очерк и пише, че от офиса на ФБР в София се подготвят удари по наркобарони и перачи на пари в България, Македония, Албания.

И второ предупреждение в днешния “Монитор”: “Румъния ни забавя да приемем еврото”. От преговарящия ни екип са съобщили, че ще приемем европейската парична единица най-рано две години и половина, след като влезем в ЕС, защото ще чакаме Румъния да установи точката за фиксиране на леята към единната валута.

Брюксел окончателно отдели София от Букурещ, настоява обаче “Труд”, позовавайки се на заключителните документи на европейския съвет. В него България се приветства като член от 1 януари 2007 г., а за Румъния само се констатира, че се приближава към целта си.

А социологът Андрей Райчев в “24 часа” обобщава българските еврореакции така: “ЕС ни подари “Фолксваген”, ние искаме “Мерцедес”. “Мрънкане, мрънкане и пак мрънкане, пише той, подозрителност, че сме подписали някакви ужасни неща. И за да направи нещата по-ясни социологът заявява, че се сеща само за един текст с подобни претенции на наглост. И той е дело на старогръцкия поет Хипонакс (измислил куция ямб), в който, щом богът на богатството Плутос дава сребърници, той бива наричан глупак и страхливец.
Не се смей, любезни читателю, пише Андрей Райчев. Напоследък ние с вас (сиреч колективният българин) реагираме на обединена Европа по подобен начин.