RFI - България 754 000 нашенци искат да емигрират

Чертаем планове как да харчим европарите

Бомбата с бъдещите парламентарни избори

754 хиляди нашенци готови да емигрират, разкрива "Труд". Данните са взети не от друго място, а от допълнителната информация, дадена от българското правителство при преговорите по глава Свободно движение на хора, която сме представили на Брюксел на 8 май 2002 година.
Правителството се опитало да успокои Брюксел, че през 1996 година данните били още по-лоши и че тогава всеки четвърти българин в активна възраст бил готов да си стегне куфарите за Европа. Е, тогава няма нищо учудващо във факта, че Брюксел включи преходен период за движение на хора до 2014 година.
Защото едва ли еврочиновниците, прочели данните, предоставени им от България, са се зарадвали. Така дори и след приемането ни в ЕС, българи няма да могат да работят спокойно в страните членки, докато не премине наложеният от тях преходен период, който може да достигне понякога до 7 години.

Референдум за ЕС пък да се направел заедно с изборите – това предложил шефът на парламентарната комисия по евроинтеграция Даниел Вълчев.
Едновременно с предстоящите през следващото лято парламентарни избори или преди това да се проведе и национален референдум за членството на страната ни в Европейския съюз. Подобна идея съвсем не била нова, отбелязва "Пари". Просто за нея не се говорело до този момент, а се изчаквало преговорите на страната ни със съюза да приключат, допълва "Пари".

Въпреки, че приключи преговорите с ЕС, България не е готова да влезе в ЕС през 2007 година. Същото се отнася и за Румъния. Това се отбелязва в статия на изданието EUBusiness, цитирана от Виж. Подобно съмнение изразили множество икономисти, защото голямото предизвикателство, пред двете страни-кандидатки били именно икономическите им възможности, допълва изданието.

Готови или не – пишем план как ще харчим европарите, обявява "Труд". Въпросният национален план за развитие през периода 2007-2013 година бил обсъден на семинар в курорта Св.Св. Константин и Елена. В плана трябвало да пише за какво искаме да отидат парите от ЕС, които за въпросния период ще бъдат 4 милиарда 598 милиона евро. Документът трябва да стане готов до края на 2005 година. Колкото до периода 2004–2006 година, страната ни ще получи един милиард евро, допълва "24 часа".

В националния план за развитието на държавата за периода 2007-2013 година пък е записано – България е страна с висок жизнен стандарт и устойчиво социално-икономическо развитие в процеса на цялостно интегриране на ЕС.

И през това време – кога да бъдат насрочени изборите за следващия парламент – този проблем се превърна в ябълката на раздора за политическите сили в последно време. Жесток спор се разрази между леви и десни дали изборите да бъдат през август или през юни, разкрива "24 часа". Причината – избори през юли или август дават бонус на БСП за абсолютно мнозинство, но при слаба избирателна активност. Другият вариант е да бъдат насрочени за юни, но това означава, че кампанията ще започне при все още действащ парламент. Избори може да има и през април-май, но това би означавало партиите да се споразумеят за предсрочни парламентарни избори. И така излиза, че под следващите парламентарни избори е заложена бомба.
Тя може да доведе или до предсрочни избори или до промяна в конституцията. И целият проблем произлиза оттам, че вотът нормално се пада да бъде в отпускарските месеци, допълва изданието.
ССД вече предложи изборите да бъдат проведени в първия почивен ден на юни, обявява "Виж".
А партиите вече започнаха да посочват совите коалиционни партньори.

Така или иначе обаче, сегашният ни парламент може да се определи така – най-стабилният нестабилен парламент. 39-тото Народно събрание стана рекордьор по разцепления и не е ясно вече кой е опозиция и кой е на власт, допълва изданието. Защото парламентът действително успя да бие рекорда на люспите и мравките от ерата на първоначалното натрупване на демокрацията.
Истината обаче е, заключава "Пари", че нито една от партиите не е в състояние да спечели мнозинство на евентуални избори, затова всички заедно крепят стабилизиращата ги нестабилност.