RFI - БългарияИНТЕЛЕКТУАЛНО ГОТОВИ ЛИ СМЕ ЗА ЕС?

СТАНЦИИТЕ НА МС НА КОНЦЕСИЯ

БАБА ИЛИЙЦА В 21 ВЕК

РАЗШИРЯВАНЕТО НА ЕС КАТО ЛЮБОВНА ИСТОРИЯ - АНАЛИЗ НА РФИ СОФИЯ

“Интелектуално не сме готови за ЕС”. Заглавието се натрапва в “Монитор” и “Виж”, а всъщност констатацията е на премиера Сакскобургготски, направена в интервю за “Кориере дела Сера”. “Хората ни упрекваха, казвайки, че България би могла да влезе още сега, ако се понапъне, разсъждава Симеон Сакскобургготски и стига до заключението: “Ние интелектуално не сме готови, тъй като не става въпрос само да се затварят глави, а и за манталитет, за определена култура, трябва ни време да се приспособим. Необходимо е също така да създадем нова управленческа класа”.

Относно проблемите с управленците в днешната преса се натрапват няколко заглавия: “Наказват чиновници в МС за ровене в порносайтове” (”Стандарт”, 24 часа”).
От “Дондуков” 1 обаче отричат да е вярно, пише “Стандарт”, правителственият говорител Цонев заявява, че бъде ли пипнат такъв чиновник, той ще бъде наказан, но отказва да уточни правени ли са проверки.

“Труд” обаче се връща към вчерашната публикация в “Нощен труд” и интервюира Златко Златев от български секс-портал, който твърди, че най-големите им потребители са именно от министерствата към 14:00 – 15:00 часа, сиреч в обедната почивка, когато чиновниците определено ги вълнувала латино-любовта и секс с животни.

Министерският съвет тръгва на концесия – пише Стандарт”. Има се предвид, че почивните станции на властта попадат в частни ръце. От следващото лято евтините кюфтета и легла може да са само спомен – вайкат се пред изданието депутати.
Какво става – правителствените станции ще се концесионират, а цените да са шератонски? – пита във водещото си заглавие “Дума”.
“Стандарт” обаче коментира, че след като за 3 години премиерът се погрижи за себе си и взе няколко китни резиденции и един-два двореца, барабар с планината, стана ясно, че кабинетът не може да управлява няколко станции. Ако е така, г-н Премиер, пише “Стандарт”, дайте нещо и на нас. Примерно “Евксиновград”. Изданието твърди, че знае как да го управлява, като смъкне дори цените за депутатите, а за премиера и неговото семейство всичко щяло да е съвсем безплатно.

А вече имаме българин във висшите етажи на френската администрация – отбелязват “Труд” и “Дневник”, препечатвайки информация от “Фигаро”. Това е Радослав Точев, който работи във френското Министерство на икономиката. Той е пристигнал във Франция преди 12 г., без да знае дума френски, завършил е престижната национална школа по администрация и не изключва един ден да се върне в България и да се занимава с политика.

Последни сме засега по Брутен вътрешен продукт в Европа, въпреки че икономиката ни расте с 5,3 % - извежда в. “Пари”. И обяснява, че както и да гледаме статистиките и тенденциите в икономиката, засега сме последни по показатели от 31 държави в Европа, а след нас е само Турция.

Реформата в здравеопазването пък ще прескочи 2004 г. – твърди “Дневник”. Напрежението между лекарите и здравната каса вчера е стигнало своя пик, пише изданието. Поводът е решението на касата по профилактиката и диспансеризацията, според лекарите това намалявало функциите на джипитата. Според БЛС лекари по места вече завеждали дела срещу регионални отдели на каса.
От името на НЗОК д-р Иван Букарев пък заявява, че намерението на Лекарския съюз да съди касата било “пълен парадокс”. Какво да правят в това време пациентите? – пита изданието.

“24 часа” излиза с успокояваща новина – най-бедните щели поне да ходят “без пари” на доктор – решението е на социалното министерство, което създава специален фонд, който да плаща осигуровките на бедните.

Пациентите са в паника, пише “Монитор”. Но причината този път не е в здравната система, а в необичаен летен грип, поразил стотици хора. Признаците са повръщане, отпадналост и разстройство, съобщават от “Пирогов”, а много хора решили, че са се отровили с гъби.

В същото време игрите на “даване под съд” продължават: сега прокуратурата и “Глобул” скокнаха срещу третия GSM лиценз – пишат “Пари” и “Стандарт”.

Пресата е силно раздвоена и от вчерашната тема по литература – “Една българка по време на изпитания”.
“Труд” твърди, че темата по Вазов е предизвикала щура радост сред седмокласниците, които били в паника да не се падне “Ангелинка” на Елин Пелин.
“Дума” коментира, че погледнато виртуално всичко е добре, защото е могло “Проблем 2000” да не допусне баба Илийца, родена през 19 в. на изпита по литература.
“Монитор” обаче е твърдо несъгласен с присъствието й в конспекта. И пита: дали има 13-14 годишен тинейджър, който да разсъждава със съпричастие по подобна тема. И как да обясним, пита изданието, на 14 годишните, че “Вазовият бунтовник е герой и баба Илийца е връх в човеколюбието, понеже му помага (като забравя умиращо невинно бебе)?”

В същото време “24 часа” е силно впечатлен във водещото си заглавие, че фолкзвездата Кондьо е арестуван за износ на жени към европейски бардаци.

Въобще, “разширяването на ЕС е една любовна история...” Под това заглавие “Дневник” публикува анализа на Деница Каменова от РФИ-София, в който четем и споделеното от унгарския политолог Томаш Катона: “Ние си мислим, че нашите проблеми свършиха с приемането ни в ЕС. Напротив, те тепърва започват. Този процес е като живота на едно голямо семейство - не е достатъчно главата на фамилията да разреши сватбата на младоженците. Трябва време, за да видим доколко е била голяма любовта им. И дали тя е била достатъчно искрена и силна, за да може бракът ни да оцелее.”