RFI - България Инфарктен ден за НСО

Борисов – любимец, Абрашев с 0% обществено доверие

УФ, Европейското свърши за нас

Инфарктен ден за НСО. Щели да питат гард №1 за тайни на нашия и чуждия елит, разкрива “24 часа”. Вестникът, чиито репортери прекарали 1 ден с градовете от Национална служба охрана разказва – шефът на премиерската охрана командваше целия парад. Той казваше колко бързо да се движат колите, кога да се включат сирените, дори колко да се свалят прозорците и кога да се отворят вратите. От пилотната кола му докладваха всичко по платното и той даваше нареждания по една джаджа, скрита в ръкава му, кой какво да прави. Интересът на вестника е продиктуван от скандала с уволнените гардове, обвинени, че извън работното си време са работили за хора от сенчестия бизнес. Ген. Владимиров щял да бъде разпитван днес в комисията по вътрешен ред и сигурност за тайна картотека с данни на нашия и чужд елит. В нея имало детайли за личния живот на охраняваните личности, дори и за размера на дрехите, които носят.
Колкото до въпроса дали президентът Първанов разполага с тези данни – депутати, направили проверка отбелязват – “Казват, че това са служебни проблеми и държавният глава не е бил запознаван”, разкрива “24 часа”.
Шефът на НСО на отчет при президента, обявява от своя страна Труд. Изтекла информация, според която ген. Владимиров отишъл при държавния глава заради скандала Гард с 13-те уволнени служители на НСО.
“Монитор” обаче отива още по-далеч с разкритията – Двама генерали при президента, обявява вестникът. И допълва, че освен шефа на НСО при Първанов бил привикан и шефът на НСБОП генерал Румен Миланов.

Главния секретар на МВР пък изпревари всички в рейтинга на народната любов – народът иска генерал Борисов за премиер, обявява “Виж” резултатите от последното проучване на общественото мнение. Освен това – три четвърти от анкетираните не вярват на политиците, допълва изданието.
Генерал Бойко Борисов измести през юни Симеон Сакскобургготски от челото на класацията на най-харесваните личности за премиер.
В дъното на класацията пък се намира министър Божидар Абрашев, отбелязва от своя страна “24 часа”. Той печели рекордните 0% обществено доверие. Министър Абрашев с нулев рейтинг, обявява и “Стандарт”.
Пада рейтингът на Симеон и на десните политици, обобщава от своя страна “Новинар”.
Едва 7% подкрепят Симеон за втори мандат, допълва “Пари”. Ако пък сега се проведат избори за парламент, едва 32% биха гласували, а 36 на сто обявяват, че не биха упражнили правото си на глас.

А през това време – правителството си прави автомивка, разкрива “Труд”. Пазят си боята, допълва “24 часа”.

Кабинетът бил възложил поръчка за доставката на автомивка, поради причината, че тази с която разполага вече е стара и се налага част от колите да се мият на ръка, което пък повреждало боята им. Причината – колите на Министерския съвет се мият по два пъти на ден.
Ами – един неща се мият, други – не, отсича “Труд” в редакционния си коментар. Защото друго е лошото – когато министерски чиновници гледат порно, вместо да пишат закони или пък когато министри си купуват евтини държавни жилища, а не правят нищо за изгорялото приземие на Министерския съвет. Това не могат да измият с нищо, завършва вестникът.

Една фраза на премира Сакскобургготски пък продължава да буни духовете и днес. “Българите не са готови интелектуално за ЕС. Начинът им на мислене не е адекватен на съвременността”, оплака се отново от нас премиерът, този път пред италианския вестник “Кориере дела сера”. Ами прав е, коментира “Труд”. Защото само един такъв народ може да издържи любимия на премиера композитор Абрашев да прави за посмешище неговата култура. Или да търпи един пример да снове за негова сметка по света като совалка и все да му е криво семето българско. Да бяхме европейци на място, бихме взели на сериозно довереното от премиера пред австрийския Ди Прессе – “Не ми харесва да съм премиер”, бе споделил през 2002-а година Симеон. Не му харесва, но търпи. Дължи ли се туй на интелектуална недостатъчност и политическа неадекватност, пита “Труд”. Защото ние знаем, че ни един европейски премиер не дръзва да хули народа си в чужбина. Както прави нашия.

Колкото до Европейското пък – Уф, свърши се, възкликва “Труд”. Остава обаче успокоението, което предлага “24 часа” – Чао, но с Италия.