RFI - България "Гардгейт" - От "Дистанцирам се" до "Владимиров, иди си!"

В България легендите обикновено се завръщат

Тих преврат тръгва в МВР

Пет водоема в София пълни с фекалии

“Гардгейт” – чуждица от "24 часа" обяснява основната тема. Единодушен подлог в пресата тази сутрин – съществително собствено с определение - титла. Генерал Димитър Владимиров. Подлог, който в някои издания се интерпретира като пряко допълнение, а в други – любители на световния заговор – покрай него се появяват редица непреки допълнения... Интересното обаче е при сказуемите, рисуващи отношенията президент-генерал: от “дистанцирам се” до “иди си!” – императивна форма на глагола...

Името на генерал Димитър Владимиров, шеф на Националната служба за охрана, днес е подлог или пряко допълнение във всички уводни прес-заглавия. Паралелен поглед върху всяко от тях рисува една любопитна модалност, или степента на близост – антиблизост между държавния глава Първанов и “достойния” генерал, по думите на самия Владимиров.

Метафората за близостта в пресата днес, прочетена през сказуемите, изглежда така:
“Първанов: Владимиров, иди си!” (24 часа) - заповедно
“Президентът: Владимиров да си ходи!” (Виж) - пожелателно
“Махат генерал Владимиров” (Монитор) - изявително
“Президентът се дистанцира от ген. Владимиров” (Пари) - показва процес
“Президентът готов да се освободи от ген. Владимиров” (Труд) - показва намерение, интенция
“Президентът се реши да освободи шефа на НСО” (Дневник) - показва завършеност на отдавна започнат процес

Откъде идва тази глаголна модалност, тази смислова различност? Фактите са: прессекретариатът на Първанов разпрати вчера депеша, според която “президентът смята за необходимо освобождаването”. Първанов казва, че ще подпише, ако Минсъветът му направи предложение – както е по закон.
През това време Владимиров дава обяснения пред вътрешната комисия в парламента и научава от журналистите за тази депеша.
"24 часа" обяснява: “Депутатите го разпитват 4 часа, без да му кажат за решението на президента. Знаели неофициално, но не му съобщили.”
Едно важно уточнение прави "Пари" на вътрешна страница: “Първанов освободи ген. Владимиров след договорка със Симеон” и търси причината за тази – по израза му – “смяна на караула” – “Криза в сигурността води до генералски рокади”.

Още щрихи – “Нямам нито лев в банката”, цитира "Монитор" генерала. "Виж" извежда: “Охранител номер едно – Един достоен генерал си отива”. "Труд" помества “Завещанието на Гард номер едно – Нужен е нов закон за службата”. Вестник "Пари" допълва “Началникът на държавната охрана подозира заговор на уволнени гардове – Тези, които съм уволнил, сега победиха, бяха първите думи на генерала, който призна, че е усетил подготвяната рокада от поведението на хората по високите етажи на властта.”

Версии и варианти: "Пари": “Подготвят Петканов за шеф на Сметната палата”. "24 часа" цитира Дарик, че вътрешен министър щял да стане Наско Рафайлов. Вестник "Стандарт" отсича: “Тих преврат тръгва в МВР. Масово сменят шефове на ключови служби, целта е да се разбие професионалното ръководство, твърдят полицаи. – Смените ще осигурят чадър на хора на БСП, които ще сложат ръка на контрабандните канали, твърдят спецове”, допълва "Стандарт".
Коментарът на "Дневник": “Внезапното освобождаване на Владимиров изглежда не като справедлив завършек на едно безобразие, а по-скоро като жертване на пешка, за да се запази офицер. А иначе бившия шеф на НСО да не го мислим – в България легендите обикновено се завръщат...”

Друг сюжет е за това, как министър Свинаров и генерал Колев “се сдобриха на среща при президента”, по израза на "Труд", или “Сключиха примирие”, по израза на "Дневник". Малкият Иванчо в "24 часа" се шегува по темата така: “Щели да уволняват генерал Колев от Генералния щаб на армията. – Нищо, ще го вземат в предизборния щаб на БСП!”

Вестниците се занимават и искането на СДС за оставка на здравния министър Богоев, понеже министерството било “опасно за общественото здраве”.

Вестник "Виж" помества специално интервю с президента на Европол Юрген Щорбек, който казва, че Европол и българските служби ще ударят заедно босовете на международни групировки, които контролират каналите за фалшиви пари, хора и наркотици. Няма данни за терористична заплаха за България, казва Юрген Щорбек пред "Виж".

Крими-щрих: "Виж": “Разрешиха на Ершов да влиза в България”. И "Труд": “Кондьо пуснат срещу 20 000, Клюна – за 5 000 под гаранция”.

Пресата пише още за вълненията покрай идеята за турски монумент на Шипка. “Воеводи срещу вдигането на турски паметник”, пише "Труд". "24 часа" помества интервю с проф. Александър Фол, че “Паметникът на Сюлейман е пробойна в ценностите ни.”

Да завършим с битовизъм: “София на воден режим от утре, започва профилактика в Овча купел, Свобода и Надежда” – пише "Монитор". Свобода и Надежда в случая играят ролята на съществително собствено, обозначаващо наименованието на два столични квартала. Но – нали го започнахме лингвистично – можем да тълкуваме двете лексеми и като абстрактни съществителни-събирателни. Свобода. Надежда.

Впрочем "Монитор" пише и още нещо: “Пет водоема в София пълни с фекалии.” Тук метафори няма.