Радио Франс Интернационал - България ВЕЧЕ СМЕ В А-ГРУПА НА СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА

ЧИСТКАТА ПОВЛЕЧЕ И ГЕН. МИЛАНОВ

“УТРЕ СЛЪНЦЕТО ЩЕ ИЗГРЕЕ И БЕЗ МЕН”, КОМЕНТИРА ОТСТРАНЕНИЯТ ШЕФ НА АНТИМАФИОТИТЕ

ВЧЕРА ПРАВИХМЕ ЛИТЕРАТУРЕН АНАЛИЗ НА ДУМИЧКИТЕ В ПРЕСАТА. ДНЕС ПОДХОДЪТ ТИ ПАК ЛИ Е ЕЗИКОВЕДСКИ?

До известна степен да – ще търсим чуждиците и ще се стараем да ги преведем, разшифроваме, на “човешки” език... Затова да започнем от ПАРИ: “Инвестиционен рейтинг от Ес енд Пи оскъпи глобалните ни облигации”, пише финансовото издание и допълва в подзаглавието, в опит да разясни: “Минути след новината, правителството обяви, че ще изкупи Ди Ай Ес Си с пари от фискалния резерв”.

ПРЕВОД?

Чак на 24-та страница на вестника, озаглавена “Капиталов пазар”. Първото, което се разбира, е, че това е нещо хубаво! Цитиран е финансовият министър Милен Велчев: “Вече сме в А-група на световната икономика – повишаването на кредитния рейтинг на България в чужда валута до инвестиционен, от Стандарт енд Пуурс, означава, че от днес станахме член на неголям световен клуб, в който членуват държави, които се броят на пръсти.” ПАРИ пояснява, че спестяваме лихви в перспектива за над милиард лева.

И още: “След Русия, България е втората страна от възникващите пазари, която се сдоби с инвестиционен рейтинг”.
МОНИТОР го казва малко по-човешки: “Нова сделка по дълга сваля лихвите у нас.”
ВИЖ допълва: “Велчев опитва да намали външния дълг”.

ДНЕВНИК обаче зове в коментар кабинетът да обяснява повече тези сложни неща на народа, и пише: “дори и всичко да е перфектно, за широката публика остава съмнението, че има нещо скрито-покрито, иде реч за комисионни и изобщо - че работата не е читава.”

Пред ПАРИ председателят на икономическата комисия Валери Димитров определя новината като “в полза на цялото общество”. Следващата стъпка е съкращаване на раздутата държавна администрация, по примера на Ирландия, следваща модела на “малкото правителство”, казва Димитров.

ТАЗИ “А-ГРУПА” ЗВУЧИ ФУТБОЛНО... Това е коментарното гледище на ТРУД: “България бе детронирана на футболното поле, вече не се знае дали е в Б- или във В-отбора. За сметка на това от вчера държавата е в А-отбора на инвеститорите. Велчев добре е направил сметката – по-изгодно стратегически е България да не плаща убийствени лихви през следващите 20 години и така да освободи терен за по-гъвкаво привличане на инвестиции. Нещо като изравняване на резултата и минаване в настъпление от по-изгодни голови позиции.”

А СЕГА – ТЕКУЩИ СКАНДАЛИ, СЛЕДВАЩА СЕРИЯ.

“Махнаха и ген. Миланов” – МОНИТОР.
“В запас” – 24 ЧАСА.
“Чистката повлече и ген. Миланов”, ВИЖ.
“Генералите – нагоре-надолу; голямо движение на генерали настана в държавата” – ТРУД.
СЕГА: “Генералски ремонт; игра на нерви между кабинета и президента за махането на Владимиров”.

Допълнителен щрих във всички вестници – “Бойко Борисов с още една звезда, такава на генерал-лейтенант”. Да преведем тези заглавия... Коментаторка във ВИЖ пише: “Освен звездички истинските генерали заслужават и верни началници. Службите се изчервиха, но не от срам, а от кадруване на готвещата се да управлява БСП.” Тезата на журналистката е, че пенсионирането на двамата генерали Владимиров и Миланов не е заради “удобния скандал” с гардовете на НСО, а това е просто претекст за политическа, червена чистка.

Заключението: “Истинските генерали нямат нужда от звездички, а от верни началници.”
ДНЕВНИК пише за “ляв завой при смяната на директора на НСБОП”.

Според ТРУД-ови източници, освободеният Румен Миланов щял да седне в креслото на по-рано освободения Димитър Владимиров – за 5-6 месеца, докато се намерел титуляр. 24 ЧАСА допълва: “Ако се справел добре, генерал Миланов щял да бъде назначен за постоянно. Лансират за поста и ексначалник на службата и бивш шеф на баретите”.

ПРЕВОД?

Откривам го в 24 ЧАСА на страница “Анализи”. Журналист пише: “Първанов показа, че недосегаеми няма, изигра блестящ тактически ход.” Както преди малко по финансовата новина, така и по генералската сега, пресата търси футболна метафора-превод на случващото се: 24 ЧАСА пише за президента, че “... като един Пиер Луиджи Колина предупреди, после показа жълт, а след това и червен картон. Това респектира играчите на политическия стадион.”
МОНИТОР хроникира в снимки и думи: “Бившият – Утре слънцето ще изгрее и без мен; Новият – Уважавам институциите и ще замълча.”
Метеорологичната метафора е всъщност коментар на отстранения шеф на антимафиотите.

24 ЧАСА също показва Борисов и Миланов един до друг и показва в карета – първия генерал “с още една звезда”; а втория – “В запас”. “На Владимиров бе даден шанс да запази достойнството си, той го пропусна”, пише 24 ЧАСА.

Експертът по сигурността Димитър Йончев призовава пред ПАРИ: “Кабинетът да не концентрира цялата власт”; важните решения в сигурността да изискват два-три подписа на различни институции, иска Йончев. С него има интервю и в СТАНДАРТ, в което председателят на Балканския форум по сигурността казва: “Владимиров е професионалист, но подцени скандала. Който е по-малък, той си отива.”

ФУТБОЛЪТ ПРИСЪСТВА ВЪВ ВЕСТНИЦИТЕ НЕ САМО КАТО МЕТАФОРА ЗА ПОЛИТИКАТА...

ТРУД например пита “Да закрием ли футбола!?” в обширна публикация; а 24 ЧАСА коментира: “Докато футболът не добие статут на национална политика, резултатът ще е все пет на нула за лошите”.

И С ДРУГ СПОРТ СРАВНЯВА ПРЕСАТА “ГЕНЕРАЛСКИЯ” СКАНДАЛ ДНЕС – С ПЛУВАНЕТО.

Вестник НОВИНАР: “Мъж изпразва басейна си. - Защо го правиш? - пита жена му. - Искам да упражнявам скокове във вода, но не мога да плувам.

Президентът и министърът на вътрешните работи махат генерали и полковници, сигурно защото им се плува. Нормално е, като виждаме колко е гола вода националната ни сигурност - вътрешна и външна. А общинарите, на които пък им се скача във всяка далавера, решиха да напълнят казармите ни с роми и да ги разкарат от апетитните терени в София. Усмихни се, България! На теб ти е все едно дали басейнът е пълен или празен, просто защото нямаш басейн.”

ОТГЛАС ОТ ИЗПИТА ПО МАТЕМАТИКА ВЧЕРА?

Да, има. Вестниците /ТРУД, МОНИТОР, СТАНДАРТ.../ поместват решенията от задачите от темата. На една от задачите решението е, че “Параходът е изпреварил танкера за 30 секунди”... Да им имаме проблемите на седмокласниците, нали?
ИМА КЪДЕ-КЪДЕ ПО-ДРАМАТИЧНИ ПРОБЛЕМИ, КАКТО ПИШЕ СЪЩИЯТ ВЕСТНИК – МОНИТОР.

“Звездата на френското кино Изабел Аджани стана булка-беглец, напусна годеника си Жан-Мишел Жар месец преди сватбата. Музикантът й изневерявал с гръцка актриса!”

Прочее, Гърция и Франция днес в пресата имат и футболна връзка – “Ще танцуват ли довечера французите сиртаки на мача на мачовете?” – пита многозначително вестник ТРУД. А СТАНДАРТ допълва: “Франция фаворит на букмейкърите.”