RFI - България В Истанбул е срещата на истината

Кирилицата става европейска азбука

400 ирландци "изгоряха" с 12 милиона евро в Поморие

В Истанбул е срещата на истината, пише "Труд", като използва определението на външния министър Соломон Паси за започващата днес среща на върха на НАТО в Истанбул. “Не очакваме да поискат от нас още войски”, допълва казаното от Паси "24 часа". Според него, пише още "24 часа", срещата ще бъде триумф за Европа, ако се постигнат очакваните резултати, защото на нея се очаква да бъде преодоляно разделянето в Европа по повод иракската криза.

На срещата се очаква НАТО да поеме по-голям ангажимент за подготовката на въоръжените сили и силите на сигурността в Ирак, както е поискало иракското правителство, изтъква изданието. Като отбелязва, че в Истанбул страната ни участва за първи път като пълноправен член на алианса вестник "Пари" посочва, че Паси и Свинаров са разединени за изтеглянето ни от Ирак.

Военният министър Николай Свинаров опроверга Паси твърдението на Паси, че България ще изтегли контингента си от Кербала, ако НАТО поеме по-активни функции в Ирак, пише вестникът. Военният министър заяви, че изтегляне от Ирак преди края на 2005 година няма да има. За Ирак и Афганистан Паси – назад, Свинаров – напред, отбелязва на свой ред "Монитор".

На среща като на война, коментира "Труд". 23 000 полицаи, стотици жандармеристи и командоси, десетки бойни катери и крайцери в Босфора, снайперисти по покривите и цивилни агенти в тоалетните. Това са силите, мобилизирани да пазят натовската среща на върха в Истанбул. Дано тази бойна обстановка оправдае разходите си и сбирката мине без терористични атаки, изразява надежда изданието.

Междувременно Брюксел иска да уплътним границата, съобщава "24 часа". Според информацията на изданието до края на годината ще бъдат назначени още 80 митничари. Решението за това ще се вземе най-вероятно в четвъртък, ако правителството одобри искането на финансовото министерство. А причината, както пише "24 часа", е настояването на Брюксел да има повече обучени хора за борба с контрабандата по външната граница на Европа, каквато ще стане България.

ЕС брои наши пропуски в преговорните сфери, съобщава "Монитор". Закъснения в някои области, след техническото затваряне на 30-те преговорни глави, отчита ЕС в мониторингов доклад за България от 28 май.
Забележки липсват само по глава "Образование", изтъква вестникът огласеното от министър Кунева на семинар в Сандански.
Сериозно внимание страната ни трябва да обърне на областите "Енергетика", "Земеделие", "Телекомуникации", "Околна среда" и "Транспорт".

България ще поиска от Европейския съюз допълнително два преходни периода по глава “Екология”. Това се разбра на семинар по евроинтеграция, посочва "Дневник". Причината е, че ЕС е приел две нови директиви след края на преговорите по глава “Екология”, по която страната вече има 8 преходни периода. България няма да може в срок да изпълни новите изисквания на съюза за събирането на излезлите от употреба електрически уреди, както и за рециклирането на опаковки. Експертите по евроинтеграция подготвят мотиви за нужните отсрочки. Все още не е уточнено колко годишни ще са те.

Кирилицата обаче става европейска азбука, известява "Новинар". Така тя ще е третата официална азбука в Европа след гръцката и латиницата, пояснява вестникът. България е първата страна, пишеща на кирилица, която ще стане член на Европейския съюз и договорът за присъединяване на България към Европейския съюз ще бъде ратифициран на български език, допълва "Новинар".

По повод членството ни в ЕС вдигат 7 метрова статуя на основателя на държавата хан Аспарух до НДК, пише "24 часа".

В днешните издания не липсват и скандалите. Холандска фирма забърка България в международен скандал, пишат вестник "Сега" и вестник "Виж".

400 ирландци "изгоряха" с 12 милиона евро в Поморие. Интересът на чужденци към имоти на родното Черноморие може рязко да спадне заради скандал с предплатени, но неполучени апартаменти в Поморие, смята "Сега". "Поморие голф енд бийч ризорт" е трябвало да включва 750 апартамента, луксозни хотелски стаи и бунгала, пояснява "Сега".
Начинанието стартира преди три години, когато холандската "Кепитъл граунд енд билдинг инвестмънт Ви Ен" купува 50 дка общински терен в Поморие за 1.6 млн. лв. Земята се намира в ж. к. "Свети Георги", в новата част на Поморие, на самия вход на града. "Идеята бе блатата там да се запълнят и върху тях да се изградят ваканционно селище и голфигрище", обяснил пред "Сега" тогавашният кмет на градчето Георги Трухчев. За мястото не е имало други кандидати и затова не е обявяван конкурс. Според "Стандарт" това е поредната пирамида, гръмнала на морето.

Газ за милиони открит при Галата, разпространява "Труд" информацията на вестник “Скотсман”. Ново рекордно голямо находище на природен газ е открито на българското Черноморие като запасите се изчисляват на около 4.4 милиарда лева, но можело да се окажат и по-големи, обяснява "Труд". И ако прогнозите са реални, България няма да има нужда от руски газ поне 5 години, твърдят пред "Труд" експерти.

Засега обаче цените ни са шведски, а заплатите пакистански, констатира в интервю за "Стандарт" шефът на конфедерацията на труда “Подкрепа” д-р Тренчев, който коментира скандал с надбавките за прослужено време. Парите за клас са форма на заплащане, която наистина не е характерна за развитите пазарни икономики. В България обаче тази система е работила дълго време и не е лесно от един коловоз да минеш на друг. Някои работодатели виждат в това възможност да намалят заплатите на хората и потриват ръце. Доходите и без това са умопомрачително малки, така че орязването им от 30 до 100-160 лв. е неприемливо, смята синдикалистът.

Седми месец национален рамков договор няма, лекуват ни слепешката, допълва "Дума" картината на стандарта на българина.

Половината българи се лекуват с билки, отбелязва проучванията на здравните експерти "Стандарт".

Загадка е само кой ще оцели джакпота, изтъква "24 часа". Остават 1 496 908 лева.