RFI - България НАТО СЕ СДОБРИ ВЪЗПИТАНО

ГЕОРГИ РАМО ДО РАМО С ДЖОРДЖ

ПРЕДАВАНЕТО НА СУВЕРЕНИТЕТА…

ПО 3 415 ДОЛАРА СТРУВА ВОЙНАТА В ИРАК НА ВСЯКО СЕМЕЙСТВО В САЩ

ЗАРАДИ БРЮКСЕЛ СВАЛЯТ НАШИЙНИКА НА ОБЩИНИТЕ

Анонс: вести, снимки и коментари от срещата в Истанбул, това количествено е най-важната съставка на пресата днес. Бомбите край домовете на областния управител и кмета на Стара Загора и възможността общините сами да определят и събират данъците са другите два важни сюжета във вестниците.

Карикатура в ТРУД: столът на новата власт в Ирак, нарисуван с три вместо с четири крака, а отзад е застанал американски рейнджър в пълно бойно снаряжение, който крепи стола, сиреч – властта.

Вестник ПАРИ подхожда прагматично: “По 3 415 долара струва войната в Ирак на всяко семейство в САЩ”. И още: “Временната администрация в Ирак харчила милиарди без контрол.”

Снимки и текстове под снимки от пресата днес по това събитие! “Георги рамо до рамо с Джордж” – извежда ТРУД, имайки предвид нашия и американския президент.
В 24 ЧАСА под същата снимка четем: “В смокинги”. Една чужда агенция се объркала и писала под фотографията Буш-Първанов, че Първанов е премиер, а не президент. 24 ЧАСА пише, че сред протестиращите в Истанбул крайнолеви имало и български комунисти, а България същевременно е била единствената държава, направила две изказвания пред форума на НАТО: в предвидените ни общо 5 минути, президентът говорил 3, а премиерът 2.

Коментарите: “НАТО се сдобри възпитано”, пише ТРУД – “НАТО сложи възпитан край на разделението в северноатлантическия свят, възникнало заради войната в Ирак”.
Тезата на автора е, че България е печеливша от това, понеже вече не се намира “между американския чук и френско-германската наковалня”. ПАРИ коментира защо на срещата в Истанбул се оказа невъзможно, НАТО да се ангажира с изпращане на международни военни под свое командване в Ирак: заради опита в Афганистан, където през септември ще има избори: “Ако те се провалят, ще завалят обвинения, включително срещу НАТО. В Ирак рискът от поемане на негативи не е по-ограничен” – е тезата на ПАРИ.

ГЕНЕРАЛСКИЯТ СКАНДАЛ, ОТГЛАСИ.

И версии. Под заглавие “Политиците скроиха шапка на генералите”, МОНИТОР днес пише: “Малцина знаят, че през 87-а Свинаров бил адвокат на Доган по делото за неговата нелегална политическа дейност. Тази връзка и днес предопределя случващото се с армията и с шефа на Генщаба.” Подзаглавието на МОНИТОР е – “Спасиха главите на Свинаров, Дикме, Абрашев и Богоев с тих преврат в редиците на войската, НСБОП и НСО”. Шефът на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Владимир Дончев пита пред ТРУД, “Докога ще мълчи Петканов?” – и казва, че вътрешният министър “не е обяснил смените” в службите. Има ли конфликт, пита вестникът; не, отговаря Дончев и обяснява: просто диалог няма между комисията и министър Петканов по отношение на НСБОП и НСО. Министърът трябва да обясни какво се прави за сигурността на гражданите, категоричен е Дончев. В този смисъл, всички вестници пишат за бомбите край домовете на областния управител и кмета на Стара Загора.

ДВА ФИНАНСОВИ СЮЖЕТА!

… и двете са от съобщения на Финансовото ведомство и са чела съответно на двата най-тиражни вестника. Общините да определят размера и да събират за своите хазни местните данъци – такава промяна в конституцията е подкрепило МФ, пише днес ТРУД, като се позовава на ресорния зам.-министър Кирил Ананиев. “Оттук нататък всичко е в ръцете на НС”, е казал той. Заглавието в ТРУД е – “Министерството на финансите е съгласно – всяка община със свои данъци”. Коментарно каре във вестника отсича: “Заради Брюксел свалят нашийника на общините – но си е опасно, като ги разпуснат, да не стегнат те примката около гражданите!” 24 ЧАСА извежда челно: “Изненадващо свалиха лихвите заради решение на УС на БНБ. Основният процент пада с 1.39 пункта. Новината изненада банкерите, които очакваха тя да расте заради идеите за ограничаване на кредитирането.” Според дилъри, цитирани в часовия вестник, до края на лятото основният процент ще се запази около 2.50%.” ДНЕВНИК пише – “Мерките за охлаждане на кредитната експанзия не само няма да бъдат смекчени, а най-вероятно ще са още по-сурови от обявените, дадоха да се разбере от МВФ преди евентуалното подписване на ново споразумение с България.”

ЕВРОПЕИЗИРАМЕ СЕ, ЛИЧИ ОТ ПРЕСАТА ДНЕС!

Преди всичко с факта, че във вестник ПАРИ е цитирано ексклузивното интервю на Никола Миладинов от РФИ България и списание “Едно” със Силви Вартан, която казва, че новата й автобиографична книга “Между сянката и светлината” вече се превежда на български. И други евро-щрихи: България вероятно ще прави референдум за членството в ЕС едновременно с Великобритания – пише СЕГА, като цитира Марио Милушев от Дирекцията по евроинтеграция във Външното министерство. ВИЖ пише – “Взеха мечока на бай Георги; цигани се разделиха със сълзи на очи с член на своето семейство” (пояснението – фондацията на Бриджит Бардо откупи мечката и я освободи в парка в Белица). Коментар на СТАНДАРТ: “Животно да си в България!” МОНИТОР известява: “Вдигат глобата за боклук през прозореца в София!” “Евродиректива задължава България да събира старите печки” – пише ДНЕВНИК.

24 ЧАСА пише, че контрольорите в градския транспорт ще имат от 12 юли нови легитимационни карти, розови на цвят. Нямат право да проверяват, хеле пък да глобяват, по къси панталонки, “в неугледен вид” и небръснати и трябва да имат в джоба си рулетка, с която, ако се наложи, да мерят извънгабаритния товар на пътниците. Глобата за шорти и бермуди е 10 лв., зарекли се от столичния градски транспорт.